Oranžová vína jsou technologicky i smyslově zcela něco jiného než růžová, v podstatě opak. „Jsou těžká a spíše bez vůně,“ popisuje Milan Vala, který provozuje ve Znojmě vinotéku.
„U některých oranžových bych se zavázanýma očima téměř nepoznala, že nepiji červené víno,“ hodnotí je Petra Pokorná, manažerka e-shopu se znojemskými víny.
Oranžové víno se vyrábí z bílých hroznů starobylými naturálními metodami založenými na dlouhodobé maceraci hroznů, jež leží několik měsíců na kvasnicích, třeba ve starších dubových sudech.
Nová výzva pro vinaře
Tato metoda výroby vína je typická pro vinaře autentisty, jejichž nejznámějším představitelem na Znojemsku je Petr Nejedlík, sklepmistr vinařství Dobrá vinice. Ten oranžové vyrábí už od roku 2007.
Týdeník 5plus2Každý pátek zdarma |
„Je to výzva, dělat vína metodou starou přes 7 500 let. Ta vína jsou čistá bez vědomého přídavku čehokoliv. Chemici pláčou,“ říká.
Oranžová vína vznikají postupy využívanými převážně právě u autentických nebo bio vinařů. O jejich výrobu se snaží třeba i Vinařství Špalek.
„Děláme vína Edelspitz, která se oranžovým zatím jen blížila. Teprve v ročníku 2015 jsme vyrobili dvě opravdová oranžová vína. Teď ale budou ležet asi dva roky v sudu, než je pošleme na trh,“ popisuje Marek Špalek.
Oranžové vyrábí i další vinařství, například Arte Vini. Další vinaři, třeba Piálek a Jäger, s výrobou koketují.