Zkoumají hrozny, traktory i Facebook. O vinařích zjistí za 90 minut vše

  16:33aktualizováno  16:33
Vinařské soutěže většinou hodnotí jen víno, klání Vinařství roku jako jediné zkoumá výrobce od A do Z. Porotci právě teď objíždí finalisty a ptají se třeba na reklamní fígly, jitrocel ve vinicích i značku traktorů.

Čejkovický vinař Jakub Šamšula měl pouhou hodinu a půl, aby odborné porotě soutěže Vinařství roku představil svůj podnik. Došlo i na ochutnávku vína samotného, ale porotci v oněch 90 minutách používali spíše deníky a tužky. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Přesně devadesát minut mají finalisté soutěže Vinařství roku na to, aby přesvědčili porotu, že titul by měl být jejich. Poté už předseda poroty František Mádl zvedá ruce do písmene T. Timeout poroty.

Fotogalerie

A pro vinaře možná i velký oddech. V uplynulé hodině a půl totiž nalévali víno, ukazovali vinohrad, vypočítávali účast na zahraničních soutěžích vín, mluvili o designu etiket, tvorbě reklamy i o akcích, na které zvou veřejnost.

Od jiných tuzemských soutěží se totiž Vinařství roku podstatně liší. Zatímco jinde se posuzuje pouze výsledný produkt, tady se na výrobce pohlíží komplexně.

„Nehodnotíme jen víno, ale i přístup k přírodě, celkovou filozofii, na jaké zákazníky vinařství cílí, jak dělá marketing,“ vyjmenovává jen malý výsek toho, na co musí šéfové vinařství odpovídat, porotce a vinař Mádl.

U hodnocení vládne nervozita

Například v úterý objela komise složená ještě ze sommeliéra, enologa, člena Státní zemědělské a potravinářské inspekce, odborníka na design i novinářů píšících o víně celkem pět vinařství. Ve středu její spanilá jízda, na niž ji vyslal Svaz vinařů, pokračovala v dalších čtyřech. Vítěz bude znám 2. června.

Finalisté soutěže Vinařství roku

Malá vinařství (produkce do 50 tisíc litrů)

Jakub Šamšula vinařství
Víno J. Stávek
Vinum Moravicum

Střední vinařství (produkce 50 tisíc – 250 tisíc litrů)

Gotberg, a. s.
Sonberk, a. s.
Vinařství Štěpán Maňák

Velká vinařství (produkce nad 250 tisíc litrů)

Château Valtice – Vinné sklepy Valtice, a. s.
Šlechtitelská stanice Velké Pavlovice, a. s.
Zámecké vinařství Bzenec, s. r. o.

Vítězové budou vyhlášeni 2. června v Městském divadle Brno.

„To, jak je složená porota, obsáhne veškerou činnost vinařství. Hodnocení je velmi hloubkové,“ potvrdil Jakub Šamšula ze stejnojmenného čejkovického vinařství, který se do soutěže přihlásil poprvé.

A oceňuje na ní i rozčlenění do kategorií podle velikosti vinařství. V jedné jediné by totiž malí vinaři zřejmě velkým firmám konkurovat nemohli. „Rozdělení ale dobře zohledňuje rozmanitost na trhu,“ podotýká.

Trocha nervozity je při hodnocení patrná. Dotazy poroty jsou totiž až překvapivě podrobné. Ptají se na byliny vysazené v meziřadí vinohradů, na investice do technologií, na aktivitu na sociálních sítích, ba i na značku pořízeného traktoru. A samozřejmě chutnají víno – střídmě, degustační doušek poctivě vyplivávají, aby jim nezakalil úsudek.

S fotoaparátem se po vinařstvích pohybuje Petr Vlasák, odborník na design a marketing. „Dívám se po místnostech, hledám zajímavosti. Na vinařství se dívám pohledem někoho, kdo se dvacet let zabývá komunikací. A hledám nějakou unikátnost na trhu. Ne ve víně, ale třeba ve vzhledu lahví, etiket, v nabídce pro turisty. Člověk nemusí mít zážitek jen z vína, ale i z toho okolo,“ vysvětluje.

Soutěžit si troufne jen pár vinařů

Letos se do soutěže přihlásilo 27 vinařství. Z nich pak čtyři odborné komise vybraly devět finalistů.

Podle Františka Mádla by si soutěž zasloužila i hojnější účast. „Spousta vinařů si nevěří. Nebo nechtějí, aby jim někdo nakukoval pod pokličku,“ podotýká.

O to příjemnější je podle něj cestování po finálových vinařstvích. „Je u nich vidět velice šetrný přístup ke zpracování hroznů. A takové sebevědomí založené na tom, jak dělají víno poctivě, přestože je to samozřejmě náročné,“ uvedl.

Popický Sonberk, který si v úterý porota vzala na paškál jako třetí v pořadí, už se titulem Vinařství roku pyšní. Konkrétně za rok 2013. Ve finále je přitom téměř každoročně.

„Je těžké prezentovat se každý rok s něčím jiným. Zvlášť pro naše konzervativní vinařství, jehož cílem je dělat stále stejné víno. Ale štěstí severních oblastí je v tom, že ročník vždy ukáže nějakou specifičnost, se kterou se musí porvat vinohradník i vinař,“ směje se Vladimíra Mrázová, ředitelka obchodu a marketingu.

Podle předsedy poroty Františka Mádla je vítězství velká prestiž, která vinařství udělá v odborném světě i mezi zákazníky jméno. „Ale vše, co pak děláte, je najednou pod větší lupou. Jak fungování firmy, tak kvalita vína. Aby měl titul dlouhodobou váhu, vítěz s ním musí umět pracovat,“ podotkl.

Nejčtenější

Už vím, zda se k biatlonu vrátím, prozradila Koukalová

Gabriela Koukalová na besedě v brněnském Sono Centrum

Biatlonová mistryně světa Gabriela Koukalová po čase opět vystoupila na veřejnosti. V Brně na přednášce o psychologii a...

Voda ve vyprahlé půdě dojde už příští měsíc, děsí se zemědělci

Kukuřičné pole v Texasu. Letošní sucho je nejhorší za desítky let (22. července

Jestliže loňský rok zemědělci považovali za katastrofální, teď mají ještě větší obavy. Vody v půdě je totiž výrazně...

Zábranský po vyřazení: Příště chci složit ještě silnější Kometu

Trenér brněnské Komety Libor Zábranský sleduje vystoupení svých svěřenců v...

Když titul neobhájíme my, ať ho vyhraje Liberec, a my můžeme říct, že nás porazil mistr. Tohle popřál Libor Zábranský,...

Doba po Zábranském. Kometa vsadí na nového kouče, šéf má jinou výzvu

Trenér Komety Libor Zábranský se raduje ze zisku extraligového titulu.

Libor Zábranský coby generál hokejové Komety Brno nenechal od konce sezony uběhnout ani jeden týden, než oznámil...

Znásilňoval kluky a žádal videa, teď chce bývalý skautský vedoucí z vězení

Bývalý skautský vedoucí Martin Mertl, který byl odsouzen na deset let za...

Za zneužití téměř čtyř desítek chlapců ze skautského oddílu jej soud v roce 2013 poslal na deset let za mříže. Dvě...

Další z rubriky

Požár zničil odstavený vagon v Brně, na hodinu a půl přerušil provoz

Večerní požár odstaveného vagonu na nádraží v brněnských Horních Heršpicích na...

Plameny ve středu večer zachvátily odstavený vagon na nádraží v brněnských Horních Heršpicích. Při požáru se nikdo...

Nepozorná řidička sjela ze silnice ke kolejím, omezila provoz vlaků

Hasiči museli ve středu ráno mezi Vlkošem a Bzencem vytáhnout auto z kolejiště.

Vlakový provoz na jedné z kolejí zastavila ráno řidička, která na Hodnonínsku vjela mimo silnici a zůstala stát až u...

Autodílů z Brněnska bude ještě víc, firma rozšířila areál u dálnice

Výroba světel pro automobilový průmysl v závodě Automotive Lighting v Jihlavě.

K jedněm z nejvýrazněji rostoucích podniků na jižní Moravě se v poslední době zařadila francouzská továrna na autodíly...

Jak připravit dítě na očkování, aby nemělo strach z lékaře?
Jak připravit dítě na očkování, aby nemělo strach z lékaře?

Očkování absolvují malé děti v prvních letech života hned několikrát. Zpočátku si to ani neuvědomují, později už mohou mít „vypěstovaný“ strach z toho, že to bude bolet. Nervozita rodičů jim nepřidává. Jak bychom měli své dítě připravit na očkování, aby se nebálo a zvládlo tuto povinnou (a nemilou) událost co nejlépe?

Najdete na iDNES.cz