Hotelový pokoj? To už je nuda. Turisté se mohou vyspat na peci i v sudu

  18:45
V pozadí majestátní Pálava a pod ní nekonečné řádky vinohradů. Mezi nimi, kousek od Klentnice, ční ze země dva obří sudy. Nad ránem z nich vystoupí dvojice. Právě přespala v jednom z nejkurióznějších hotelových pokojů.
V kuriózních „pokojích“ zasazených do vinohradu v Klentnici je vše potřebné –...

V kuriózních „pokojích“ zasazených do vinohradu v Klentnici je vše potřebné – elektřina, postele i dostatek místa. | foto: Vinařství pod hradem

„Asi před dvěma lety jsem viděla na internetu, že něco podobného existuje v Itálii nebo v Německu. A tam jsme se na ně také jeli podívat. Stály ve vinici a byly krásné,“ popisuje nadšení, které v ní ubytování v sudech vyvolalo na první pohled, majitelka Vinařství pod hradem v Klentnici Romana Fettingová.

Právě v jejich vinicích stojí zatím dva „sudové“ pokojíčky. A přibudou další čtyři. Je v nich elektřina, přímotop, postel pro dva, místo pro uložení zavazadel i prostor, kde se dá pohodlně posadit. Sudy pro vinařství na zakázku vyrobil bednář z Německa.

„Vyrábí i sudy postavené nastojato, ve kterých je sprcha, umyvadla a toaleta. Ten k nám dorazí za tři týdny. Zatím musí naši hosté do sprchy do vinařství,“ popisuje ubytování ve vinicích.

Sudy jsou postavené na terasách vinohradu. Obyvatelé všech pokojíčků tak mají svoje soukromí. První sudy tady postavili na zkoušku, aby zjistili, jaký o ně bude zájem. A jak tvrdí Romana Fettingová, zdaleka nestačí uspokojit všechny žadatele.

Hosté příjíždí ve sporťácích a SUV

Nejde přitom o žádné táborové bivakování. „Kdyby to nebylo zavádějící, fotila bych si vozový park našich hostů. Jezdí sem buď nejvyšší sporťáky, nebo nejdražší SUV,“ směje se s nadsázkou majitelka vinařství.

Vážněji už však dodává, že tuto kuriozitu vyhledávají skutečně hlavně manažeři, majitelé firem, kteří už nechtějí jen obyčejný pokoj, ale hlavně zážitek. „Spíš o to stojí takoví požitkáři,“ podotýká. Přenocovali u ní ale všichni možní turisté, od cyklistů přes motorkáře.

V nabídce netradičních pokojů nejsou zdaleka sami. Za pecí se například mohou vyspat hosté manželů Lenky a Zdeňka Dvořákových, kteří zrekonstruovali chátrající statek ve Slupi na Znojemsku.

Tam ubytovávají v malebných dobových světnicích. „Nad naším obývákem jsou trámové barokní stropy, v penzionu je zase zachovalá černá kuchyně, což naznačuje, že historie domu se dá počítat na staletí,“ zmiňují.

Spaní na peci připomíná dětství u babičky

První částí penzionu byly dvě dvoulůžkové místnosti. Světlá je upravená do stylu světničky s kamny. Tmavá je zase jako slavnostní pokoj. Přes zimu se kapacita rozrostla o další čtyři lůžka. Nový apartmán nese jméno Malovaný – je v něm historický malovaný nábytek. „Hlavním lákadlem je však velká pec, na které se spí, ta je nejžádanější,“ popisují zájem manželé.

„Reakce jsou skvělé. Víme, že to, co je za námi, mělo smysl a má to smysl i nadále. Lidé vzpomínají na časy z dětství. Nejčastěji říkají: To je jako u mojí babičky,“ vypráví Dvořákovi.

Jejich penzion se díky atmosféře starých časů dostal i do Top 12 Amazing Places, který doporučuje malebná místa. „Je to jako když restaurace dostane nálepku se třemi hvězdami od Zdeňka Pohlreicha,“ připodobňují to majitelé.

Podle odborníka na oblast cestovního ruchu Pavla Kovaříka ze Znojma je podobný způsob ubytovávání cesta, kterou se ubytovatelé vydávají už dnes a budou se ubírat čím dál více. „Rozhodně je to kreativní a funkční způsob odlišení se od konkurence,“ domnívá se.

A může to být i možnost, jak přilákat do regionu další návštěvníky. „Sázka na sudy, pec nebo slámu navíc pěkně koresponduje s tradičním vnímáním jižní Moravy a jejím venkovským charakterem. Tímto způsobem tedy můžeme návštěvníkům opět o něco více zprostředkovat autentickou podobu našeho kraje,“ podotýká.

Výhoda noclehu ve vinném sklepě? Příjemný chládek

Na slámě mohou turisté spát v Dolních Věstonicích. Tamější penzion Husí plácek vznikl na dvou vinných sklepech vybudovaných Habány v první polovině 16. století. A vedle tradičních pokojů nabízí právě i ten, který pojmenovali Na slámě.

Vznikl v původní lisovně jednoho z vinných sklepů. „Neznamená to, že by se doslova spalo na slámě, ale slaměné prvky jsou zde použity spíše dekorativně. Originalita spočívá zejména v tom, že jde o nocování téměř ve vinném sklepě. Velkou výhodou je přirozeně nižší teplota prostor, kterou hosté oceňují především v letních teplých měsících. Takovému spaní nemůže žádný klimatizovaný pokoj konkurovat,“ popisuje majitel penzionu Karel Pavelek.

Postele jsou z masivního dřeva a matrace mají speciální úpravu, aby odolaly celoroční mírné vlhkosti. Původní lisovna má navíc krásnou křížovou klenbu, výmalba stěn navozuje iluzi šera a klenutý strop hvězdnou noční oblohu.

Podobné pobyty podle Pavla Kovaříka určitě nejsou atraktivní pouze pro dobrodruhy nebo alternativně smýšlející lidi, jak by se mohlo na první pohled zdát.

„Umím si představit, že tento typ ubytování a související nabídka osloví zejména rodiny s menšími dětmi, ale i dětské skupiny jako tábory a školní výlety. Zajímavé může být i spojení s romantickými zážitkovými pobyty pro páry. Vždy bude záležet na konceptu zařízení a doprovodných službách, případně zážitkovém programu a gastronomické nabídce,“ podotýká.

Luxusní kempování láká na přírodu i nevšední zážitky

Na západ od našich hranic je podle něj stále populárnější takzvaný glamping, což je v podstatě luxusnější verze kempování pro movitější klientelu.

„Také zde jde o zprostředkování kontaktu s přírodou, venkovem a krajinou, ale i o netradiční formy ubytování. Důraz je kladen na autenticitu a zážitky ze samotného kempování ve spojení s gastronomickou nabídkou lokálních specialit,“ podotýká Kovařík.

„Sudová“ či podobná forma přenocování by tedy mohla být velmi atraktivní i pro náročnější segment, pokud si provozovatel pohlídá kvalitu a nabídne něco speciálního k tomu.

Netradiční formy ubytování si ovšem mohou užít i ti, kteří nemají v oblibě víno či tradice. Například v Nejdku, místní části Lednice, se vyspí třeba v kontejneru z kamionu. Zvnějšku je oprýskaný, zevnitř půvabně obložený dřevem a vybavený kuchyňkou i pohodlnou postelí.

Na Blanensku se zase mohou vyspat doslova královsky v komnatách zámku Letovice či ve větrném zámečku v Petrovicích, na Znojemsku třeba ve výšce v rozhledně Rumburak.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Soud zprostil Ukrajince viny za zabití Roma v Brně, šlo o nutnou sebeobranu

22. března 2024  6:42,  aktualizováno  11:42

Krajský soud v Brně zprostil viny sedmatřicetiletého Romana Rohozina, který byl původně obžalován z...

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

Hazardér jel kanálem jako na tobogánu. Mohl se utopit i otrávit, varují vodárny

28. března 2024  6:26,  aktualizováno  11:20

Do útrob brněnské kanalizace nechal nahlédnout autor videa, které se nedávno objevilo na internetu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

Rozepře i chybějící lékaři. Problémovou nemocnici bude křísit další šéf

28. března 2024  15:35

V dlouhodobé krizi se zmítá městská nemocnice v Boskovicích. Jde přitom o významné zařízení, které...

Kamion s pěti sty selaty se na Znojemsku převrátil na bok, sto jich uhynulo

28. března 2024  12:11,  aktualizováno  13:42

Kamion s nákladem pěti stovek selat se dnes ráno převrátil na bok v Hostěradicích na Znojemsku....

V opilosti jsem odhodil cigaretu na smetí, tvrdí souzený o vzniku požáru

28. března 2024  13:01

Patnáct až dvacet let vězení hrozí osmatřicetiletému muži z Polska za dvojnásobný pokus o vraždu...

Hazardér jel kanálem jako na tobogánu. Mohl se utopit i otrávit, varují vodárny

28. března 2024  6:26,  aktualizováno  11:20

Do útrob brněnské kanalizace nechal nahlédnout autor videa, které se nedávno objevilo na internetu....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...