Sobota 17. dubna 2021, svátek má Rudolf
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 17. dubna 2021 Rudolf

Začínajícím podnikatelům v gastronomii půjčí kuchyň, v níž můžou čarovat

  18:39
V takzvané sdílené kuchyni si mohou zájemci o podnikání v gastronomii vyzkoušet, jaké to je, vařit pro hosty restaurace. Ojedinělý brněnský projekt zvaný Food Incubator spustila Beáta Vörösová. Pomáhá těm, kteří by si sami chtěli otevřít restauraci.

Beáta Vörösová pomáhá začínajícím podnikatelům v gastronomii. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Zdaleka ne všem se podaří sny proměnit v realitu. Projekt slouží byznysem nepolíbeným začátečníkům a malovýrobcům od dubna. „Investovat statisíce do provozovny a vybavení, oběhat všechny úřady a vůbec ověřit si, zda nabízený produkt u zákazníků funguje? To jsou pro nováčky mnohdy nesplnitelné úkoly, které u nás nemusejí řešit,“ říká autorka myšlenky Beáta Vörösová.

Mladá žena, původně vystudovaná stavařka, je majitelkou Bistra Friends v Pekárenské ulici v Brně. Právě tam si mohou začínající podnikatelé práci ve sdílené kuchyni vyzkoušet a na speciálních degustačních večerech dát veřejnosti ochutnat to, co doposud vytvářeli jen doma.

Beáta Vörösová pomáhá začínajícím podnikatelům v gastronomii.

Beáta Vörösová pomáhá začínajícím podnikatelům v gastronomii.

Nejen kvůli fungování inkubátoru je bistro velmi netypické. Aby se mohli nováčci školit v kuchyni a vyzkoušet si, jak práce v profesionálním podniku vypadá, má bistro otevřeno jen přes obědy a na víkendy zavírá úplně.

Denní menu navíc dodržuje zásady bezlepkového a paleo stravování, tedy důraz na kvalitní maso a většinou zeleninové přílohy. „Bavili jsme se o tom, že by bylo fajn tady mít jiné lidi, napojit se na ně, pomoct jim. Vždy jsme se snažili být hodně otevření,“ vzpomíná Vörösová na to, jak celý projekt vznikl.

Spojení zázemí a klientů, od nichž by začátečníci mohli zjistit prvotní reakce, je podle ní velmi důležité. „Vymýšlíme možnosti, jak spolupracovat. Spustili jsme sdílený e-shop pro ryze regionální a malé výrobce, jejich výtvory nabízíme ve speciálních degustačních večerech, které mají velký ohlas,“ říká Vörösová, jež se věnuje i dalším kulinárním nápadům.

Dokud jsou malinkatí, ať jsou u nás, vzkázala Vörösová

Podle ní tkví největší problém gastronomie v tom, že zákazníci se domnívají, že je v ní všechno velmi jednoduché. „Lidé procházejí Brnem a vidí, že tady rostou skvělé podniky jako houby po dešti. Mezi realitou a představami je ale obrovská propast. Spousta podniků vzniká proto, že ty před nimi zkrachovaly. Pro restauratéry neexistuje komunita, kde by mohli své problémy ventilovat,“ myslí si.

Právě v tomto by mohl Food Incubator také fungovat – tedy sdílením rad a konzultací. Postupně by tak měl vytvořit životaschopné podnikatele. „Dokud jsou malinkatí, ať jsou u nás. Pokud vyrostou a vytvoří si vlastní zázemí, budeme jen rádi.“

V rozjezdu už projekt pomohl například brněnskému podniku Ô-Kén-Kô, který se věnuje vietnamské kuchyni. „Do kuchyně bychom museli investovat spoustu peněz, navíc jsme si provoz chtěli nejprve vyzkoušet. Hodně nám to pomohlo odrazit se a naučit se, jak některé věci řešit organizačně,“ popsal spoluzakladatel podniku Long Tran.

Díky projektu se dnes věnují převážně cateringu, vyjíždějí i na různé gastrofestivaly. Aktuálně prostor bistra využívají třeba výrobci chilli omáček, domácích sirupů a marmelád, pomazánek, polévek či paštik. Mnohé z nich se pak objevují v nabídce Bistra Friends. A další zájemci se stále hlásí.

„Je to oboustranně výhodné, nedělám to zadarmo. Kuchyň jim pronajímáme, můžu si tak dovolit mít podnik v centru a vést jej jako malé bistro. Oni zase nemusejí do ničeho investovat a mají to tady naservírováno, včetně absence legislativních povinností,“ vysvětluje Vörösová, která se u mnohých zapsala jako autorka blogu o jídle s názvem Veselé borůvky.

Podle ní kouzlo úspěšného podnikání spočívá hlavně v přístupu a odlišení se. „Nacpat lidem břicho není tak těžké. Koncept restaurace musí mít hlavně hlavu a patu a být v něčem odlišný. Věřím, že se nám to daří i tím, že dokážeme zhmotnit podnikatelské sny jiných. Z touhy vstoupit na Měsíc je najednou úspěch v dohlednu.“

Autor:
  • Nejčtenější

Bláznivý voyeur Tichý. Žil jako bezdomovec, dnes jeho fotky stojí statisíce

Premium V jeho domě se fotky válely po zemi, padal na ně prach i bláto z bot. Na téměř každé z nich byla skvrna od kávy nebo...

Žena v Brně zemřela po pádu ze sedmého patra, podle svědků umývala okna

Smrtelná zranění si přivodila žena, která v Brně vypadla ze svého bytu v sedmém patře paneláku. Snaha záchranářů o...

Grepl: Kdo řekne covidu rýmička, toho zbiju. Hrachovina je blb

Když mluvil o koronaviru, se kterým svedl těžký zápas, oči se mu leskly a v povídání si musel dávat pauzy. Zasáhlo ho...

Zloděj ukradl ze zahrady celý domek, majiteli zůstal jen nábytek a základy

Majitel zahrady nedaleko Staroviček na Břeclavsku našel po víkendu místo zahradního domku jen základy a nábytek....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Afrika není jen chudá, ale i moderní, líčí „česká Afričanka“ tamní život

Premium Do Afriky ji to nikdy netáhlo, ale i přesto jí propadla. Češka Zuzana Mukumayi Filipová na „černém kontinentu“ žije již...

Bláznivý voyeur Tichý. Žil jako bezdomovec, dnes jeho fotky stojí statisíce

Premium V jeho domě se fotky válely po zemi, padal na ně prach i bláto z bot. Na téměř každé z nich byla skvrna od kávy nebo...

Za fotky nehody Philipa nabízeli obří sumu. Neprodal jsem, říká exšéf Kladrub

Premium Když v roce 1996 přijela do Čech britská královna Alžběta II., snad nikdo nemohl velkému milovníkovi koní a jejich...

Svačiny jsou zbytečné. Stačí jíst dvakrát denně, vysvětluje profesor Anděl

Premium Nadváhu má v Česku až 44 procent mužů a 31 procent žen. A obezitu dalších 20 procent mužů a 18 procent žen. Statisíce z...

  • Další z rubriky

Brno opravuje studny. Chce přimět lidi čerpat užitkovou vodu místo pitné

Ještě před pár desítkami let bylo zcela běžné, že si lidé chodili čerpat vodu z veřejných studní. Hlavně na vesnicích...

Žena v Brně zemřela po pádu ze sedmého patra, podle svědků umývala okna

Smrtelná zranění si přivodila žena, která v Brně vypadla ze svého bytu v sedmém patře paneláku. Snaha záchranářů o...

Brněnský Špilberk měl už od svého vzniku mohutné opevnění, ukázal nález

Při stavebních pracích na brněnském hradě Špilberk byly nalezeny základy dosud neznámé kamenné zdi ze 13. století....

Firma od Brna bude jako první v Česku vyrábět ze starých PET lahví nové

Chtějí-li dnes výrobci nápojů v Česku využít při balení PET lahve, které vznikly recyklací těch starých, musejí hledat...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Princ Harry se vrátil do Británie na pohřeb dědečka, karanténu nestihne

Britský princ Harry přiletěl z Los Angeles na pohřeb svého dědečka prince Philipa. Na letišti Heathrow ho v neděli po...

Je to podraz, říká organizátor koncertů Cesta ze tmy. S projektem končí

Už za týden měl prostory pražské Lucerny rozeznít první koncert ze série Cesta ze tmy. Ministr zdravotnictví Petr...

Pohřbít psa na zahradě? Splnit podmínky vyhlášky je téměř nemožné

Chov zvířecího mazlíčka nepřináší jen radosti. Každý bude muset jednou řešit otázku kam s ním, až život jeho čtyřnohého...

U takové svi.. nemusím být inteligentní. Ve Výměně se vyhrožovalo rozvodem

V jedné rodině pohoda, ve druhé napětí a tichá domácnost. Pavlovi s vyměněnou manželkou došlo, že doma může být dobře....

Karel neskrýval, že chce syna, prozradila těhotná Lilia Khousnoutdinova

Lilia Khousnoutdinova (32) a Karel Janeček (47) se za pár týdnů dočkají miminka. Publicistka, návrhářka a cestovatelka...