Středa 1. dubna 2020, svátek má Hugo
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 1. dubna 2020 Hugo

Začínajícím podnikatelům v gastronomii půjčí kuchyň, v níž můžou čarovat

  18:39aktualizováno  18:39
V takzvané sdílené kuchyni si mohou zájemci o podnikání v gastronomii vyzkoušet, jaké to je, vařit pro hosty restaurace. Ojedinělý brněnský projekt zvaný Food Incubator spustila Beáta Vörösová. Pomáhá těm, kteří by si sami chtěli otevřít restauraci.

Beáta Vörösová pomáhá začínajícím podnikatelům v gastronomii. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Zdaleka ne všem se podaří sny proměnit v realitu. Projekt slouží byznysem nepolíbeným začátečníkům a malovýrobcům od dubna. „Investovat statisíce do provozovny a vybavení, oběhat všechny úřady a vůbec ověřit si, zda nabízený produkt u zákazníků funguje? To jsou pro nováčky mnohdy nesplnitelné úkoly, které u nás nemusejí řešit,“ říká autorka myšlenky Beáta Vörösová.

Mladá žena, původně vystudovaná stavařka, je majitelkou Bistra Friends v Pekárenské ulici v Brně. Právě tam si mohou začínající podnikatelé práci ve sdílené kuchyni vyzkoušet a na speciálních degustačních večerech dát veřejnosti ochutnat to, co doposud vytvářeli jen doma.

Beáta Vörösová pomáhá začínajícím podnikatelům v gastronomii.

Beáta Vörösová pomáhá začínajícím podnikatelům v gastronomii.

Nejen kvůli fungování inkubátoru je bistro velmi netypické. Aby se mohli nováčci školit v kuchyni a vyzkoušet si, jak práce v profesionálním podniku vypadá, má bistro otevřeno jen přes obědy a na víkendy zavírá úplně.

Denní menu navíc dodržuje zásady bezlepkového a paleo stravování, tedy důraz na kvalitní maso a většinou zeleninové přílohy. „Bavili jsme se o tom, že by bylo fajn tady mít jiné lidi, napojit se na ně, pomoct jim. Vždy jsme se snažili být hodně otevření,“ vzpomíná Vörösová na to, jak celý projekt vznikl.

Spojení zázemí a klientů, od nichž by začátečníci mohli zjistit prvotní reakce, je podle ní velmi důležité. „Vymýšlíme možnosti, jak spolupracovat. Spustili jsme sdílený e-shop pro ryze regionální a malé výrobce, jejich výtvory nabízíme ve speciálních degustačních večerech, které mají velký ohlas,“ říká Vörösová, jež se věnuje i dalším kulinárním nápadům.

Dokud jsou malinkatí, ať jsou u nás, vzkázala Vörösová

Podle ní tkví největší problém gastronomie v tom, že zákazníci se domnívají, že je v ní všechno velmi jednoduché. „Lidé procházejí Brnem a vidí, že tady rostou skvělé podniky jako houby po dešti. Mezi realitou a představami je ale obrovská propast. Spousta podniků vzniká proto, že ty před nimi zkrachovaly. Pro restauratéry neexistuje komunita, kde by mohli své problémy ventilovat,“ myslí si.

Právě v tomto by mohl Food Incubator také fungovat – tedy sdílením rad a konzultací. Postupně by tak měl vytvořit životaschopné podnikatele. „Dokud jsou malinkatí, ať jsou u nás. Pokud vyrostou a vytvoří si vlastní zázemí, budeme jen rádi.“

V rozjezdu už projekt pomohl například brněnskému podniku Ô-Kén-Kô, který se věnuje vietnamské kuchyni. „Do kuchyně bychom museli investovat spoustu peněz, navíc jsme si provoz chtěli nejprve vyzkoušet. Hodně nám to pomohlo odrazit se a naučit se, jak některé věci řešit organizačně,“ popsal spoluzakladatel podniku Long Tran.

Díky projektu se dnes věnují převážně cateringu, vyjíždějí i na různé gastrofestivaly. Aktuálně prostor bistra využívají třeba výrobci chilli omáček, domácích sirupů a marmelád, pomazánek, polévek či paštik. Mnohé z nich se pak objevují v nabídce Bistra Friends. A další zájemci se stále hlásí.

„Je to oboustranně výhodné, nedělám to zadarmo. Kuchyň jim pronajímáme, můžu si tak dovolit mít podnik v centru a vést jej jako malé bistro. Oni zase nemusejí do ničeho investovat a mají to tady naservírováno, včetně absence legislativních povinností,“ vysvětluje Vörösová, která se u mnohých zapsala jako autorka blogu o jídle s názvem Veselé borůvky.

Podle ní kouzlo úspěšného podnikání spočívá hlavně v přístupu a odlišení se. „Nacpat lidem břicho není tak těžké. Koncept restaurace musí mít hlavně hlavu a patu a být v něčem odlišný. Věřím, že se nám to daří i tím, že dokážeme zhmotnit podnikatelské sny jiných. Z touhy vstoupit na Měsíc je najednou úspěch v dohlednu.“

Autor:

Karanténa v Česku

Karanténa v České republice byla prodloužena do 11. dubna do šesté hodiny ranní. Od čtvrtka 12. března platí také třicetidenní nouzový stav. Během těchto opatření platí zákaz volného pohybu na území celé republiky s výjimkou cest do zaměstnání, na nákup, k lékaři a dalších specifikovaných činností.

Roman Prymula, Jarmila Rážová, Ladislav Dušek, Petr Husa, Rastislav Maďar

  • Nejčtenější

S rouškami, ale bez ohledů. Brňané mířili do přírody, dostávali pokuty

Roušku přes obličej a batoh na záda. Tisíce Brňanů vyrazily o víkendu do přírody. Někteří i na kole. Zamířili do...

Karanténa odřízla narkomany od drog. Bez náhražek mohou umřít, varují experti

Opatření proti šíření nákazy koronaviru zasáhla i do života lidí závislých na drogách. Kvůli uzavření hranic vyschly...

Firma nabízí lék na COVID-19. Není otestovaný, odmítá ho ministerstvo

Národní centrum tkání a buněk nabídlo ministerstvu zdravotnictví lék pro boj s koronavirem. Resort zdravotnictví však o...

Na jihu Moravy se testuje chytrá karanténa, projekt řídí armáda

Na jižní Moravě začalo testování takzvané chytré karantény, která má pomoci v boji proti šíření nemoci COVID-19....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Koronavirus může způsobovat záněty varlat a neplodnost, upozorňuje biolog

Už v únoru s neuvěřitelnou přesností předpověděl koronavirový vývoj v Itálii a upozorňoval na to, co se řítí do Česka....

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

INTERAKTIVNÍ GRAF: Porovnejte, jak se koronavirus šíří v různých zemích

Statistik, jak se šíří pandemie nového koronaviru, existují spousty. Někdy je ale těžké dát různá čísla do kontextu....

Premium

Milostná zápletka mladých lidí. Ústřední dvojice tuší, proč je Slunečná hitem

V lednu vstoupil na televizní obrazovky seriál Slunečná a od té chvíle si získal velké množství fanoušků. Nemalou...

  • Další z rubriky

Bezdomovec přespal v obchodním centru, v uzavřené kavárně si vařil kávu

Omezený provoz v částečně uzavřených obchodních centrech využil bezdomovec v Brně. V jednom z nich nepozorovaně...

Prodej vstupenek na Velkou cenu Brna je mizivý, promotér s ní zatím počítá

Prodej vstupenek na letošní motocyklovou Grand Prix České republiky v Brně klesl na minimum. Promotérská společnost...

Trolejbus byl před srážkou s tramvají v Brně neovladatelný, potvrdili znalci

Loňskou srážku tramvaje s trolejbusem, při níž se v centru Brna zranilo přes čtyřicet lidí, zavinila technická závada...

Karanténa odřízla narkomany od drog. Bez náhražek mohou umřít, varují experti

Opatření proti šíření nákazy koronaviru zasáhla i do života lidí závislých na drogách. Kvůli uzavření hranic vyschly...

Otestováno: Jak vašim nejmenším chutnalo organické mléko a kaše Kendamil?
Otestováno: Jak vašim nejmenším chutnalo organické mléko a kaše Kendamil?

Dvacet testerek mělo možnost vyzkoušet organické kaše a mléka Kendamil. Ty jsou vyrobeny z kvalitního plnotučného mléka a obsahují důležité vitamíny a minerály, které děťátko potřebuje pro správný vývoj a růst. Jak v testu dopadly?

Schillerová navrhne zrušit daň z nabytí nemovitostí a odpočty hypoték

Ministryně financí Alena Schillerová navrhne na vládě zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitostí. Věří, že by to...

Technická kontrola se zpřísní, nově o ni řidiče připraví i drobnosti

Přijet na technickou kontrolu s prorezlými brzdovými kotouči, s nefunkčním světlometem nebo například s­ prasklým...

Žil jako nemohoucí stařec. Pak Marek zhubl 57 kilo a je z něj idol žen

Marek Láca žil v osmadvaceti letech jako nemohoucí stařec, bez energie, bez ženy, zato však s pořádnou nadváhou. Ta už...

Italská duše trpí. Běžte domů, křičí na sebe sousedé z balkonů ve Florencii

Ulice toskánské metropole Florencie, které jsou jindy plné turistů a kde se milenci z mostu Ponte Vecchio vždy kochali...

Influencer olizoval toaletu v rámci koronavirové výzvy. Nyní má COVID-19

V době šíření koronaviru obletěla svět sociálních médií nesmyslná výzva, která vybízí k tomu, aby lidé olízli sedátko...