Zdravější buřt od vědců z Brna má méně soli, přesto dobře chutná

  18:20
Opékaný buřt je pro spoustu lidí symbolem hodně nezdravé, ale taky až návykové pochoutky. Potravináři z Mendelovy univerzity proto v rámci výuky studentů vyvíjejí zdravější špekáčky. Ty klasické totiž mají vysoký obsah soli, která ve velkém množství člověku škodí.
Fotogalerie3

Špekáčky s dvouprocentní solicí směsí (na obrázku vlevo) a varianta se sníženým obsahem soli 1,4 procenta, což je jakési minimum, aby bylo možné uzeniny vyrábět. | foto: Mendelova univerzita

Brněnští odborníci umějí množství soli v buřtu snížit téměř na polovinu, aniž by to bylo výrazně znát na chuti. V prodeji jsou však takové špekáčky jen výjimečně.

„Pokud by se výrobek dostal do prodeje, čas by ukázal, jestli ho zákazník přijme a bude opakovaně vyhledávat. Na složení výrobků se určitá skupina zákazníků dotazuje, ale většina dotazů směřuje na obsah masa a přítomnost lepku,“ přiblížil Jakub Habásko Jakub z brněnské společnosti Maso uzeniny Habásko.

Univerzitní potravináři zdravější buřty vyrábějí v poloprovozech Ústavu technologie potravin Agronomické fakulty ve variantách se 2 procenty či s 1,4 procenta soli, což je úplné minimum, s nímž lze uzeniny vyrábět. Sůl se přitom nahrazuje těžko - zajišťuje totiž strukturu, vzhled a samozřejmě chuť. Běžné uzeniny jí mívají kolem 2,5 procenta.

Solicí směs je složená především z chloridu sodného, ale je v ní i dusitan sodný a případně další látky. „Problémem je zejména obsah sodíku, jehož nadbytek způsobuje nejen problémy s krevním tlakem. Jeho náhrada přitom není jednoduchá, protože draselné, hořečnaté a jiné soli se projevují senzoricky odlišně,“ vysvětluje Miroslav Jůzl z Mendelovy univerzity v Brně, který má výrobu na starosti.

Potravináři na Agronomické fakultě se zabývají výzkumem snižování obsahu soli v masných výrobcích více než dva roky. Lidé jí totiž za den snědí mnohem více, než by měli.

„Sodík je jedním ze základních prvků lidského organismu. Nedokážeme si ho tvořit sami, a jsme tedy závislí na jeho příjmu ve stravě. Nicméně příjem sodíku je až třikrát vyšší, než je jeho doporučená denní dávka,“ poukazuje nutriční poradkyně Kamila Jančeková ze znojemského Nutrifitu.

Stačí malá lžička soli denně

Pokud člověk nevykonává výrazně fyzicky náročné zaměstnání, mělo by mu podle ní stačit denně asi šest gramů soli, tedy čajová lžička. Jenže podle statistik zkonzumují Češi denně průměrně 14 až 15 gramů soli.

„Potřebné množství soli je totiž obsaženo již v základních potravinách. Pokud si jídlo dosolujete na talíři nebo vyhledáváte slané pokrmy, pravděpodobně přijímáte množství soli, které může být pro vaše tělo nepříznivé,“ dodává nutriční specialistka.

K důsledkům dlouhodobého nadbytečného příjmu soli patří už zmíněný vysoký krevní tlak, který může způsobovat srdeční choroby a mozkové příhody. „Jde ale i o osteoporózu, nádorové onemocnění žaludku, vznik ledvinových kamenů a další zdravotní komplikace,“ zdůraznila Jančeková.

Zdravější špekáčky už proto budí zájem. „Chceme s dětmi opékat špekáčky, ale třetina má alergie a různé diety. Snažíme se nabízet kvalitní jídlo celoročně, ale u špekáčků je často problém, kde je koupit. Méně slané špekáčky jsou bomba, klidně si pro ně pojedu až do Brna,“ směje se Dana Králová ze Znojma, která pracuje v montessori školce.

Potravináři z Mendelovy univerzity se nezaměřují jen na špekáčky. Podle Jůzla nejvíce soli obsahují solené ryby, solená masa a sušené šunky, trvanlivé masné výrobky, ale i pekařské výrobky nebo sýry v nálevu a pařené. A samozřejmě různé pochutiny.

Starostí univerzity je ale jen výzkum, jestli se pak výsledků chopí i průmysloví výrobci a třeba se tak zdravější špekáčky dostanou na pulty prodejen, záleží na nich.

V prodeji jsou jen občas

Kromě soli se vědci v Brně zabývají i snižováním obsahu tuku, požádali kvůli tomu už potřetí ministerstvo zemědělství o grant na financování výzkumu. Cílem je upravit receptury tak, aby potraviny byly zdravější a hodnotnější, ale zároveň neztratily na chuti a přitažlivosti.

„Osvěta mezi výrobci a spotřebiteli má působit jako preventivní opatření vůči některým složkám receptur s negativními účinky na lidské zdraví,“ popisuje Jůzl.

Stručně řečeno, on a jeho studenti chtějí snížit nebo nahradit obsah sodíku v potravinách a vymezit se proti alergenům a náhražkám. „Je to i v souladu s cíli akčního plánu ministerstva zdravotnictví a jeho národní strategie Zdraví 2020 o snížení spotřeby soli o dvacet procent do roku 2020,“ upřesňuje Jůzl.

A jak vlastně zdravější špekáček z Brna chutná? V rámci univerzity jej potravináři nabízejí v místní prodejně. „Špekáčky jsou ale v prodeji, jen když probíhá výroba při výuce předmětu technologie masa, což je v zimním semestru. Nyní provádíme pokusy,“ popisuje Jůzl.

Obsah tuku v uzeninách zákazníky nezajímá

K dostání je tam toho ale mnohem víc. Studenti při výuce vyrábějí například rohlíky, loupáčky, pivo, med, v Žabčicích a v Lednici také víno. „Jde o nárazový prodej související s programem výuky. Veřejnosti se naše prostory otevírají pravidelně na Noci vědců na začátku října,“ pozvala Jiřina Studenková, mluvčí Mendelovy univerzity v Brně.

Špekáčky už vyzkoušela několikrát. „Jsou výborné jak na ohni, tak v buřtguláši,“ uzavřela se smíchem.

Podle ředitelky prodejen Moravské maso Hany Steinhauserové se zákazníci nejvíc zajímají o obsah masa. „Obsah soli je údaj, který zákazníkovi moc neřekne. Měla jsem v obchodech tepelně opracovaný masný výrobek - párek s vysokým obsahem vepřového libového výřezu a minimálním obsahem mořské soli. Vyřadila jsem ho ze sortimentu pro nízkou prodejnost. Obsah tuku zákazníky nezajímá. V prodejnách Moravské maso se celoročně prodává špek, syrové sádlo, škvarky, škvařené sádlo, slanina a podobně,“ uvedla Steinhauserová.

Nejčtenější

Po rychlé jízdě zemřel řidič v hořícím autě. Turek spekuluje o krvi na rukou médií

Hasiči v Brně v pondělí našli v hořícím voze mrtvého muže. Podle prvotních informací jel vůz po účelové komunikaci vysokou rychlostí a vjel do křoví. Policie zjišťuje okolnosti události. Řekli to...

Kometa - Pardubice 7:4. Domácí extáze, ve finále je srovnáno. Ilomäki dal čtyři góly

Nezapomenutelný souboj plný branek, zvratů a velkých individuálních výkonů přinesl čtvrtý duel extraligového finále. Kometa Brno zdolala Pardubice 7:4 a v sérii vyrovnala na 2:2. Domácí Arttu Ilomäki...

Pardubice - Kometa 2:4. Hosté mají mečbol, o výhru se ale strachovali

Jednu výhru potřebují hokejisté Komety Brno k zisku mistrovského titulu. V pátém finálovém utkání porazili Pardubice 4:2 a mají mečbol. Po trefách Konečného, Zohorny a Kollára vedli 3:0, ale nakonec...

Kometa - Pardubice 1:5. O titulu rozhodne sedmý zápas, dva góly dal Sedlák

O letošním vítězi hokejové extraligy rozhodne až sedmý zápas. Kometa Brno nevyužila na domácím ledě mečbol a s Pardubicemi prohrála 1:5. Dvakrát se trefil Lukáš Sedlák, hosté v závěru dali dva góly...

Bahno se valilo ulicemi. Lijáky na jihu Moravy zatopily domy a trhaly i asfalt

Zatopené desítky budov. Zcela zničená silnice. Bahnem pohlcené ulice. Čtvrteční přívalové deště způsobily velké škody zejména na dvou místech na jihu Moravy. Nejvíc zasažená je zřejmě obec Domanín na...

Na Břeclavsku se srazil náklaďák s osobním autem, jeden člověk zemřel

Jeden člověk zemřel dnes ráno při nehodě na silnici u Moravské Nové Vsi na Břeclavsku. Na hlavním tahu číslo 55 tam havarovalo nákladní a osobní auto. Silnice je v místě nehody neprůjezdná.

29. dubna 2025  7:03

Kvůli suchu se ve vsi nedá stavět, noví odběratelé se nesmí připojit na vodovod

S osmi desítkami obyvatel patří Žerůtky na Blanensku k těm nejmenším obcím na jihu Moravy, přesto jsou výjimečné. Ne však zrovna pozitivně. Podle dat ministerstva zemědělství právě tady jako v jediné...

29. dubna 2025  5:57

Nadšenec čekající na otevření Popeyes v Brně trhne rekord, další má u sebe i petardy

Padesát hodin je ochoten čekat na chodníku devětadvacetiletý Filip z Bratislavy, aby byl první ve dveřích nové pobočky jídelny Popeyes v centru Brna. Restaurace zahajuje provoz v úterý v 10 hodin a...

28. dubna 2025  17:22

Školák o přestávce ohrožoval spolužáky, ti ho sami zpacifikovali

Další násilný incident ve škole vyšetřují jihomoravští policisté. Tentokrát žák základky na Břeclavsku ohrožoval o přestávce spolužáky, ti jej však dokázali zpacifikovat. Agresor skončil v péči...

28. dubna 2025  14:27

Účastníci akce SPD v Brně napadli ukrajinského studenta. Případ řeší policie

Podporovatelé uskupení SPD, Trikolory, Svobodných a strany PRO minulý týden ve čtvrtek napadli ukrajinského studenta. K incidentu došlo po politickém setkání v Brně, kde se politici těchto stran...

28. dubna 2025  12:56,  aktualizováno  13:22

Po požáru bytu skončilo šest hasičů v nemocnici, byla v něm varna pervitinu

Sedm lidí, z toho šest hasičů, skončilo v nemocnici po pondělním požáru brněnského bytu. Další dva nechali záchranáři po ošetření na místě. V bytě zřejmě byla varna pervitinu, hasiči tak mohli přijít...

28. dubna 2025  12:23,  aktualizováno  13:05

Ze střílny čouhaly jen nohy. Mladík se zasekl při prolézání do bunkru

K nečekanému výjezdu vyráželi v sobotu odpoledne adamovští hasiči. Dostali zprávu, že mladý muž uvázl při prolézání do bunkru v jeho střílně a nemohl tam ani zpátky. Uvnitř měl jen hlavu a trup, ven...

28. dubna 2025  11:18

„Prokletý“ most v Brně opět vyžene vlaky. Viník jeho špatného stavu není stále znám

Už zhruba měsíc rozebírají bagry jednu z mostních konstrukcí na železničním viaduktu u Křenové ulice v těsném sousedství hlavního brněnského nádraží. Brzy se k nim přidá stavební ruch i na opačné...

28. dubna 2025  5:18

Rozhodl nenáviděný muž Pardubic. Sedlák slyší nadávky i na ulici. Jak to zvládá?

Zatímco narvaná aréna v Brně v neděli duněla a domácí fanoušci byli nachystaní dlouho do noci slavit extraligový titul, hokejisté Komety k tomu měli předaleko. Tíha okamžiku? „Úvod to určitě...

27. dubna 2025  20:19

Kometa - Pardubice 1:5. O titulu rozhodne sedmý zápas, dva góly dal Sedlák

O letošním vítězi hokejové extraligy rozhodne až sedmý zápas. Kometa Brno nevyužila na domácím ledě mečbol a s Pardubicemi prohrála 1:5. Dvakrát se trefil Lukáš Sedlák, hosté v závěru dali dva góly...

27. dubna 2025  16:30,  aktualizováno  19:51

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Plné náměstí v centru Brna hnalo Kometu k titulu, Pardubice domácí oslavu překazily

Poslední krok v neděli zbýval brněnské hokejové Kometě k zisku té nejvyšší mety v extralize po sedmi letech, a to rovnou na domácí půdě. Kdyby vyhrála, mohla slavit. Kromě fanoušků v aréně se jich...

27. dubna 2025  17:26,  aktualizováno  19:23

Psali mi, že jsem zrádkyní národa, vzpomíná Tučková na knihu o odsunu Němců

Premium

Blížící se 80. výročí konce druhé světové války je v Brně spojeno s takzvaným divokým odsunem jeho německých obyvatel. Díky románu Kateřiny Tučkové Vyhnání Gerty Schnirch si už dnes nikdo nedovolí...

27. dubna 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.