Diskuse k článku

Zdravější buřt od vědců z Brna má méně soli, přesto dobře chutná

Opékaný buřt je pro spoustu lidí symbolem hodně nezdravé, ale taky až návykové pochoutky. Potravináři z Mendelovy univerzity proto v rámci výuky studentů vyvíjejí zdravější špekáčky. Ty klasické totiž mají vysoký obsah soli, která ve velkém množství člověku škodí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J25a14n 15P24a70v51e70l83k92a 3187961654761

Stačí prostě méně solit. Většina uzenin je přesolených.

+1/−1
25.5.2018 11:19

J44a16n 52P25u21k78l 7251521807183

Buřty bez soli ? A to má být nějaký zázrak ? Babiš umí buřty bez masa... :-P

+3/−1
25.5.2018 9:57

R39a24d78e79k 63K76ř84á56p54e71k 7144115695786

až na to, že dnes již žádné buřty nejsou, je to jenom hromada kožek a slizu co zůstane ze strojově odděleného kdysik masa

+2/−1
25.5.2018 9:55

M49i40r64o41s86l41a43v 42R41a31t26a72j 5601333564205

To víme všichni...a proč se tada vyrábějí, když jde o odpad?8-o

+1/0
25.5.2018 9:59
Foto

P68a17v83e26l 73Č79e37r19n49í67k 1298565730190

Vyrabi se to proto ze se to kupuje. Takze spravna otazka je - proc se to kupuje? Protoze 60 korun za kilo! no nekupto!

0/0
25.5.2018 10:49

M65i74r98o67s97l47a98v 87R42a40t49a19j 5671153694965

Ty buřty může Vojtěch Filip poslat svému kamarádovi Kim Čong-Unovi..;-D

0/0
25.5.2018 9:47

P11a84v88e55l 34S15m23o37l48k98a 8308955356267

8-oMakarouny!!8-o

+1/−1
25.5.2018 8:06
Foto

P44a41v57e52l 75Č90e67r47n95í17k 1208485200570

"Podle Jůzla nejvíce soli obsahují solené ryby, solená masa ..."

No tak to bych necekal ze solene potraviny obsahuji hodne soli. ;-D

Radsi nechtejte vedet kolik soli je v soli. Je to totiz vyrazne vic nez doporucene mnozstvi!

+3/0
25.5.2018 6:37

J10o38s47e79f 66K73o75m61á19r76e11k 5554362874199

Je tu někdo, pro koho jsou buřty "návyková pochoutka", jak se píše v článku? Nám stačí nejvýš dva za grilovačku a máme zase na pár týdnů dost...

+2/0
25.5.2018 4:22

Š97á18r60k17a 75M66a72t57y58á37š67o51v74á 1961785562259

a kolik jiných uzenin sníte denně?

+2/0
25.5.2018 7:53

T54o15m60á81š 36T72a47t96í57č91e66k 5590732290758

Neblahá koalice sociálního inženýrství a exaktní vědy.

0/−2
25.5.2018 2:25

J23a41k44u35b 83R74o72u60s 3513460794292

Zrovna ta sůl je na tom buřtu to nejméně nezdravé...

+1/0
25.5.2018 1:05

J91a53k10u48b 76R41o75u70s 3603250584562

Kdyby radši vymysleli, jak dávat do buřtů méně dusitanů

0/0
9.6.2018 1:42

E71d79u86a82r22d 71D19r81á94b91e79k 7237813299989

Za nás na táboře jedli burta všichni, to ještě nebyly alergie na bezmase spekacky.

0/0
24.5.2018 22:49

E53d73u27a76r68d 63D62r65á11b65e21k 7537773549299

Špatná prodejnost? Vyřadila že sortimentu? Kecy, prostě to neuměla prodat.

0/0
24.5.2018 22:46

O31n48d23ř67e65j 30Š21i17n58d85l34e36r 2517478346785

Snižovat množství soli - proč ne pro většinu lidí. Může to být velice přínosné. Snižovat množství tuku je blbost...

+3/0
24.5.2018 22:22

P98a62v73e19l 50H48e18k 8107706463531

Se solí umí každý pitomec, ale bez soli, to je úmění.

+1/0
24.5.2018 22:03

P45a45v87e92l 20D28o31l82n39í73č73e28k 3388163304811

Vědci vyrábí buřty. To je konec.

+5/−3
24.5.2018 21:29

L40a80d69a 52N46o79v82a81k 4782143357

a co si o tom myslí Conchita Wurst...?;-)

0/0
24.5.2018 21:26

P90e24t28r 41B36a84č59a68v69č78í12k 3523568471229

Vzpomínám si na film Četník v New Yorku, kde jsme se smáli, když Frantíci po celé NY těžce hledali flák poctivého masa. Dnes už se tomu nesměji.

0/0
24.5.2018 21:21

Š43á63r79k31a 47M33a89t79y47á31š67o93v95á 1971335542389

my se zase smáli u Křidýlko nebo stehýnko, když Tricatel vyráběl z gumy ledovej salát,z pasty kuřata atd... taky už se dlouho nesmějeme...

0/0
25.5.2018 7:54

A37l30e11x 93S57l29a58v29í54č29e81k 8787191719688

burt je nejzdravejsi vec co clovek muze jist. o level vse to lze posunout tim, ze se napichne na klacek a da se do ohne kde behem minuty zcerna na uhel. tim se jeho hodnota pro zazivaci ustroji a vubec zdravi cloveka jeste zvysi.

+5/−2
24.5.2018 21:18

L83a22d61a 85N73o28v74a70k 4342283487

proč by člověk měl jíst jen zdravé věci....?

0/−1
24.5.2018 21:24

M88i83r34e38k 49G41a76j52e32r 5641826779680

Zdravejsi nez burt jsou uz jen dva burty.

+1/0
24.5.2018 21:25

P16e57t80r 37B98a54č66a93v63č69í27k 3403498641269

To jsou ti vynálezci šmakulád a amarounů?

0/0
24.5.2018 21:17

K71a79r48e73l 93M12a61l63í65k 1843110505388

Vedci nemaji nic lepsiho na praci a uzenari nebudou mit co na praci

0/−4
24.5.2018 21:03

L54a54d95a 13B73r87y90c 4702664200141

...zase nejaci odbornici...Pche

0/−3
24.5.2018 21:03

P49a26v96e59l 39S78v42r45č67i87n60a 1608971724727

vim ze to neni primo k tematu, ale jestli se neco vivine a k necemu bude babis tu firmu stejne zase ukradne stejne hako kostelecke uzeniny a mnoho dalsich firem.

0/0
24.5.2018 20:51

V28á88c59l30a97v 30P22o31l36á74k 1185652420760

To přeci není o vývoji buřtů, stačí aby řezník dělal své řemeslo poctivě, ale to platí o veškeré lidské činnosti. Bohužel dnes více vydělá ten, který něco ošidí.;-(

+8/0
24.5.2018 20:15

M90i97r82e29k 27G75a73j88e39r 5361906759450

Ono to neni v clanku vubec vysvetlene. I kdyby reznici delali vsechno poctive, tak ta sul, presneji dusitan sodny (E250) je proste zdravi skodlivy. Prectete si o nem tady: http://www.analyzavody.cz/vlastnosti-vody/dusitany/

O snizeni jeho obsahu v burtech jde hlavne. Konzument ho tam nepotrebuje, muze mu zpusobit rakovinu (zejmena tlusteho streva), ale vyrobci ho potrebuji k tomu, aby docilili snadno, rychle a levne te vysledne chuti.

+4/−1
24.5.2018 20:51

M18i60r63e56k 23G83a55j22e27r 5801366839230

Mel jsem zminit i dusitan draselný (E249), nevim, ktery je horsi.

+1/0
24.5.2018 20:59

P72a80v88e98l 75Š32e28d61l21b75a43u78e70r 7958531752955

A ještě jejich "kámoše," glutamana sodného (E621). V Makru mají špekáčky, vyrobené podle receptu ze 70 - tých let, je v nich fakt maso, špek a koření, jsou normálně dobré, špek v ohni zapaluje plamínky a buřty se nescvrknou, stojí kolem stovky za kilo. Byl jsem docela překvapený. Jasně, není to hitparáda zdravé výživy, ale způsobují psychickou pohodu.

+1/0
25.5.2018 5:24

A69l21e91n11a 58P47e71t31r14u 4472355590671

1. kolik těch buřtů ročně zkonzumujete, že by to mělo mít nějakou roli? Já tak do deseti kusů a to hodně nadsazuji

2. Bez dusitanů je takový nepěkný následek a to botulismus, zbytek účinků dusitanu - vliv na strukturu díla a jeho barvu je spíše takový příjemná vedlejší účinek, než hlavní smysl; nic jiného než ty dusitany a dusičnany, co se dá v množství nejedovatém pro člověka použít v potravinách, aby vytvořilo prostředí nevhodné pro clostridia neexistuje/zatím neznáme

+1/0
25.5.2018 9:04

M51a84r65t71i31n 71D32u50f36e53k 3282807368614

Dnes, kdy se důsledně chladí ještě hrozí botulismus? V Itálii se tu a tam vyrábí uzeniny konzervované pouze mořskou solí a jde to. Potřebuje být u všeho dlouhodobá záruka?

0/−1
25.5.2018 10:24

A18l90e93n15a 26P37e82t83r29u 4942775780211

ano hrozí, protože je součástí přirozeně se vyskytující mikroflóry

a ty italské uzeniny konzervované pouze mořskou solí, nebudou konzervované velmi vysokým obsahem soli?

+1/0
25.5.2018 14:35

M43i62r89e82k 91G65a71j13e68r 5891386109750

Ta ředitelka prodejen Moravské maso vyvodila naprosto chybny zaver z toho, ze se parek s vysokym obsahem liboveho masa spatne prodaval. Tvrdi, ze "obsah tuku zákazníky nezajímá", ale ve skutecnosti je uplne mimo. Prave obsah masneho tuku "tak akorat" hodne rozhoduje o chuti tech parku. Proto kdyz je ho moc nebo moc malo, parky nemuzou byt tak dobre. Takze kupujici to hodne zajima a ne ze ne.

+9/0
24.5.2018 20:12

L95u83k36á58š 12H27r65a81b10ě 9286450569952

Je mi to buřt...

+10/−1
24.5.2018 20:05

J58a91n 54D10ě39d 8236289533661

Brno je zase napřed. Takový méně slaný separatek, to musí být labůžo. Jen esliva není trochu nesmysl vědecky koumat to, co uměli naši dědci samozřejmě. Inu to se to bádá, to se to bádá.

+10/−5
24.5.2018 19:59

R68u35d34a 81S34l39a12v25í46k 5923748136191

Fakt myslíte, že naši předci dělali uzeniny s nízkým obsahem tuku a nízkým obsahem soli?

+3/0
24.5.2018 20:06

P39e27t59r 68B52a96č86a13v59č73í46k 3983898671929

Jo.

0/−1
24.5.2018 21:23

H38o71n77z40a 32R98a95š33í97k 7380807664915

Sůl byla treba za velké Moravy dost dráha. Často ji nahrazoval popel...

0/0
25.5.2018 0:25

M41i34c16h83a27l 27K69o55l14á16ř 9240881710

Nedělali. Ale snědli, co bylo (i tučné) a pak šli celý den kopat na pole, ne dřepět k počítači.

+1/0
25.5.2018 6:52

J10a76n 92D98ě74d 8496229843551

Fakt si to myslím. Obecně solili méně.

0/0
25.5.2018 6:55

L88u68k87a29s 67N27e82m75e52c 7319470902744

A byli zdravější? Nebo se dožívali průměrného věku o 20let méně než dnes ....

+1/0
25.5.2018 8:07

P27e55t20e30r 79H73u70s54z94á64r 5788777585415

bezne sul NaCl neni telu vubec skodliva. Nase ledviny jsou staveny na to, aby se soli zbavovali (pro nas organizmus je tezsi jiste - nutne - mnozstvi soli zadrzet nez se ho zbavovat; jde totiz o protichudne procesy v tele).

Co skodi mnohem vice jsou dusitany. Spousta zdravotnich problemu vznika prave nahrazovanim neskodneho NaCl necim jinym...

0/0
24.5.2018 19:54

R33u20d34a 55S70l61a60v45í39k 5313618906761

Jako vždy jde o množství, pokud denně sníte půl kila soli, tak vám vaše ledviny rozhodně nepoděkují.

+5/0
24.5.2018 20:07
Foto

B54á73r90a 78T46u53č16k41o48v39á 2194895326642

Ach Bože... ona ta sůl je totiž konzervant. Nemusím být vědec na to, abych vyrobila méně slanou uzeninu, jenže bude mít menší trvanlivost. Proto méně slané uzeniny nevyrábějí komerční výrobci, ale vědci z universit. Do řetězců se nikdy nedostanou.

+6/−1
24.5.2018 19:50

P22e43t94e96r 50H30u73s75z43á14r 5908377105515

Mnohem skodlivejsi jsou dusitan a dusicnan sodny (E250-E251) nahrzaujici relativne neskodnou beznou kuchynskou sul (NaCL)...Domaci uzeniny od naseho znameho jsou velice slane, ale bezou soli, sul ale telo ze sebe vyhodi celkem bezproblemu..

+2/0
24.5.2018 20:04

O62n43d75ř34e82j 33Š50i79n28d30l73e85r 2307418806565

Tyhle dusitany se používají už stovky let a nenahrazují žádnou sůl ale konzervují a chrání před botulismem například. Jako sekundární efekt udržují růžovou barvu masa...

+2/0
24.5.2018 22:23

A90l79e45n78a 37P94e59t12r40u 4262905340421

ovšem chlorid sodný se dusitany opravdu nenahrazuje

jeho primárním, nejdůležitějším a nenahraditelným účinkem je zabránění růstu clostiridiím

0/0
25.5.2018 9:06

Najdete na iDNES.cz