V ekologickém centru Veronica v Hostětíně na Zlínsku momentálně žijí jablky ve všech podobách: moštují je, suší v nově zrekonstruované sušárně ovoce (o tom více zde) a pilují přípravy na nedělní Jablečnou slavnost, která tu vypukne 25. září. Nebude na ní chybět ani ovocnářská poradna, ochutnávka ovoce a prodej sazenic starých odrůd ovoce (o starých odrůdách a jejich databázi čtěte zde).
O tři recepty z těch mnoha jablečných moučníků, které tu návštěvníci v neděli ochutnají, se místní paní kuchařka s našimi čtenáři s úsměvem podělila.
Recept na francouzský jablkový koláč
Na těsto budete potřebovat 150 g hladké mouky, 100 g špaldové mouky, 150 g másla, 1 vejce a 50 g cukru. Na náplň pak 200 ml smetany, 5 jablek, 2 citrony, 2 vejce a jeden žloutek, cca 60 g cukru a lžičku mleté skořice.
Z jablek pečte, sušte křížaly |
Z mouky, másla, vajec a cukru vypracujte těsto, které dejte zhruba na půl hodinky odpočinout do lednice. Mezitím zbavte jablka jádřinců, komu vadí slupky, může je i oloupat. Pak je nakrájejte na měsíčky, které zakápnete šťávou ze dvou citronů, aby nezhnědly, a dejte je vychladit do lednice. Obě vejce rozšlehejte se žloutkem a cukrem, přidejte i smetanu, směs dobře promíchejte a dejte stranou.
Těsto vytažené z lednice rozválejte na dva až tři centimetry silný kruhový plát a opatrně jej přeneste do vymazané formy na koláč. Těsto na dno pěkně přimáčkněte, poklaďte jej jablky, které poskládáte pěkně do kruhu. Nakonec jablka zalijte směsí vajec a smetany, koláč pečte zhruba hodinu v troubě vyhřáté na 200 stupňů (v konvektomatu stačí 40 minut a 180 °C) a podávejte teplý. Jablka se skořicí vás krásně prohřejí.
Jak zpracovat úrodu jablek?Nad čerstvá jablka není, to je jasné. Ale pokud potřebujete smysluplně rozdělit a zpracovat úrodu na zimu, je na místě i jejich sušení a další způsoby zpracování. „Malá drobná šťavnatá jablka je ideální zmoštovat a šťávu buď vypít čerstvou, případně ji konzervovat pasterizací, tedy šetrně zavařit,“ radí botanička a lektorka Karla Vincenecová z Centra Hostětín. Pokud by vám šťáva neplánovaně zkvasila, lze ji podle jejích zkušeností úspěšně nechat zoctovatět a máte domácí jablečný ocet. Někteří si troufnou i na přípravu jablečného vína či destilátů. Jablka se také dají sterilovat a zpracovat na kompot, případně si lze předpřipravit jablka do buchet: nastrouhat a nasucho sterilovat ve sklenici. A nebo je zpracovat na jablečná „povidla“. „Větší jablka jsou ideální na sušení a to jak se slupkou, tak bez ní, nakrájená na dílky nebo na tenké plátky. Nejdostupnější je možnost sušení na sítu, případně využít zbytkového tepla trouby nebo elektrickou sušičku,“ radí Karla Vincenecová. Kouzlo historické varianty, tedy sušení ovoce v tradiční valašské sušírně, si můžete doslova osahat během jablečné slavnosti. Po domluvě si dokonce lze do Hostětína dovézt vlastní ovoce připravené na sušení a nechat si ho tu za úplatu usušit. A co se sušeným ovocem dále? |
Recept na hraběnčin štrúdl
Potřebné ingredience: na těsto 450 g hladké mouky, půl prášku do pečiva, celá hera, 4 žloutky a 120 g cukru. Na náplň jablka, 4 bílky, 160 g cukru, skořice, ořechy a rozinky.
Vypracujte těsto, třetinu odkrojte a dejte do mrazáku. Zbylé těsto vyválejte, rozprostřete na vymazaný a vysypaný plech, pokryjte nastrouhanými jablky, posypte skořicí, sekanými ořechy a rozinkami. Z bílků pak vyšlehejte sníh, přidejte cukr, směs rozprostřete na jablka a navrch nastrouhejte zbylé těsto z mrazáku. Pečte ve vyhřáté troubě do růžova zhruba 45 minut.
Recept na jednoduchou třenou jablečnou buchtu na plech
Potřebné ingredience: 2 vejce, 200 g cukru (pokud nemáte rádi moc sladké moučníky, stačí méně), 100 ml rostlinného oleje, 150 g polohrubé mouky, 150 g špaldové hladké mouky, prášek do pečiva, 400 g nastrouhaných jablek a půl deci teplé vody.
Nejprve smíchejte v misce suché ingredience, pak postupně přidejte i ostatní a smíchejte je dohromady. Těsto nalijte plech vyložený pečicím papírem a pečte do růžova zhruba půl hodiny.