Speciality jeruzalémských kuchařů: plněné vinné listy, květák i tuňák

  0:25
Tento víkend probíhají v pražské Stromovce Dny Jeruzaléma, multižánrový festival, kde si můžete zatančit, potěšit oko i ucho a na své si rozhodně přijdou i milovníci dobrého jídla. Celý víkend můžete na vzduchu ochutnávat typické speciality. O několik receptů se s námi podělila i Um Sami a šéfkuchař Ilan Garousi.
Květák s citrónem a česnekem

Květák s citrónem a česnekem | foto: www.daysofjerusalem.com

Cuketové carpaccio

Cuketové carpaccio

Čerstvou cuketu nakrájíme na velmi tenké plátky, které rozložíme na talíř. Pokapeme je olivovým olejem, čerstvou citronovou šťávou, poklademe olivami kalamáta (které předtím vypeckujeme) a posypeme mořskou solí.

Nakonec ozdobíme čerstvými sezonními bylinkami. Podle chuti můžeme na cukety rozdrobit i čerstvý kozí sýr.

Lilky pečené s masem a piniovými oříšky

Několik lilků očistíme a pečeme na otevřeném ohni, dokud se jejich povrch nespálí.

Autoři receptů Um Sami a Ilan Garousi

Spálenou slupku oloupeme a lilky naplníme tahini (sezamová pasta) smíchaným s česnekem a trochou mořské soli (ne příliš, tahini samo o sobě sůl obsahuje).

Nad ohněm si na pánvi osmahneme s trochou olivového oleje cibuli nakrájenou na kostičky a přidáme k ní mleté maso (může být hovězí, telecí či jehněčí). Dochutíme černým pepřem, muškátovým oříškem, skořicí, římským kmínem a mořskou solí. Maso pokládáme na plněné lilky a nakonec posypeme praženými piniovými oříšky a čerstvou petrželkou.

Květák s citronem a česnekem

Květák s citrónem a česnekem

Květák očistíme a rozdělíme na malé růžičky. Smažíme je v hluboké pánvi naplněné rozpáleným olejem, dokud nezezlátnou.

V misce smícháme čerstvou citronovou šťávu, mořskou sůl, česnek a čerstvou petržel.

Podáváme s jogurtem nebo tahini.

Kořeněné tuňákové bruschetty

Bagetu nakrájíme na plátky a s trochou olivového oleje opečeme na grilu.

Bruschetta s kořeněným tuňákem

Připravíme si kořeněného tuňáka: červeného tuňáka nakrájíme na malé kostičky, přidáme k němu nakrájenou fialovou cibuli, jarní cibulku, zelené chilli papričky, citronovou šťávu a mořskou sůl.

Na opečenou bagetu rozetřeme aioli nebo majonézu s nakrájenými chilli papričkami, na ni nandáme tuňákovou směs a posypeme čerstvou pažitkou nebo kousky jarní cibulky.

Vinné listy plněné rýží

Na 1 kg:

Plněné vinné listy
  • čerstvé vinné listy ponořené do převařené teplé vody
  • 2,5 hrnku kulatozrnné rýže
  • 4 rajčata
  • 1 velká cibule
  • 4 paličky česneku
  • hrst petržele
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • troška kardamonu

Vinné listy vyjmeme z vody a necháme okapat. Rýži namočíme do teplé vody a necháme okapat. Všechny ingredience nakrájíme na malé kousky, přidáme sůl, pepř a kardamon a propláchnutou rýži. pak začneme do vinných listů balit náplň tak, aby nikde nevypadávala ven.

Do velkého hrnce dáme trochu olivového oleje, několik větších plátků cibule a rajčat a naskládáme plněné vinné listy (může být v několika vrstvách). Přidáme tolik vody, aby byly všechny vinné listy ponořené. Navrch položíme talíř, aby se naplněné listy v hrnci nepohybovaly, a přiklopíme pokličkou. Přivedeme k varu a necháme na velmi mírném ohni dvě a půl hodiny.

Domácí nakládaná zelenina podle Um Sami

Použít můžeme zeleninu podle své chuti: květák, mrkev, kedlubnu, ředkvičky, celer, zelí, česnek a pálivé papriky.

Očištěnou zeleninu nakrájíme na větší kousky (květák, mrkev a celer můžeme předtím krátce povařit) a naházíme do sterilních sklenic spolu s vodou, solí a jablečným octem. Na každý hrnek vody dáme 2 lžíce soli a půl hrnku octa.

Sklenice zavřeme a umístíme do velkého zavařovacího hrnce, do tří čtvrtin ho naplníme vodou a sterilujeme při 85 stupních Celsia asi 20 minut.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Kuřecí prsa „caprese“

Střední

20 min

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Střední

10 min

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Střední

20 min

Grilovací sezona je tady a grilované avokádo musíte rozhodně ochutnat.

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...