Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Začala soutěž Peče celá země. První díl ovládla bublanina a rakvičky

Po dvou letech se na obrazovce České televize objevila druhá řada nebývale úspěšné soutěže Peče celá země. Ze stovek účastníků konkurzu vzešlo dvanáct finalistů, kteří se utkávají před kamerami. A hned v prvním díle je potkala výzva upéct klasickou českou bublaninu. Jako technická výzva je pak čekaly rakvičky.

Upéct bublaninu není pro mnohého kuchaře žádný problém, svízel je v tom, že v každé rodině se dělá a taky vypadá trošku jinak. Na porotě pak bude, jak svým odborným pohledem posoudí výsledek.

V porotě zůstává Josef Maršálek, jeho kolegyni z minulé řady Mirku van Gils Slavíkovou vystřídala blogerka a lektorka cukrářských kurzů Míša Landová. V oboru se jí prý přezdívá „makronková královna“. A pořadem provádějí už tradičně Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Dvanáct soutěžících se netajilo obavami, už proto, že péct v klidu doma je úplně něco jiného než v televizní kuchyni pod časovým tlakem. Zároveň tu panovala trochu panika před přísným pohledem Josefa Maršálka.

O něm se navíc traduje, že nemá rád mascarpone, a tak se instinktivně mnozí soutěžící snažili této surovině vyhnout, ač Maršálek samotný tento mýtus vyvrací.

Celá soutěž se skládá ze tří částí. Z osobní, technické a kreativní výzvy. Na bublaninu dostali soutěžící dvě hodiny a už od začátku bylo vidět, že každý z nich se k tomuto úkolu postavil jinak.

Podle Maršálka je bublanina lehkým receptem, ale upozorňuje, že i tady lze leccos zkazit. Landová taky poukazuje na to, že hodně záleží i na tom, zda se zvolí třené, či piškotové těsto a taky na výběru ovoce.

„Doufám, že nás nečeká přehlídka suchých buchet,“ připomíná Josef Maršálek. A jeho kolegyně připomíná, že v řezu by mělo být vidět ovoce a že je důležité, aby nepropadlo těstem a nebylo všechno jen vespod buchty.

Ještě zrádnější částí se stala technická výzva. Měla prověřit, jak si soutěžící poradí s pečením podle receptů. O to obtížnější, že se většina přiznala, že rakvičky dosud nikdy nepekla.

V zákulisí Maršálek prozradil jednak, že aby nebyly moc sladké, neměla by se šlehačka doslazovat. Navíc formičky by se neměly vymazávat máslem, protože obsahuje vodu a rakvičky pak nejdou vyklopit.

Peče celá země

Soutěž můžete sledovat každou sobotu po dvacáté hodině, v repríze ve středu po obědě nebo na iVysílání.

Porota pak při hodnocení zkoumala, zda bylo těsto dostatečně upečené, zda rakvičky nepraskly a jak byly nazdobené. To trochu napoví, jak si pekaři umějí poradit s cukrářským sáčkem.

Soutěžící byli tak trochu zoufalí, protože jim jejich rakvičky občas vyšly mimo geometrické tvary, nedopekly se, někdy se zase připekly. Zdá se, že to, co považujeme v cukrárně za samozřejmost, není v praxi až tak jednoduché upéct.

Třešničkou na dortu je v soutěži kreativní výzva. Tentokrát to měl být dort o průměru patnáct a výšce dvacet pět centimetrů. A tak se pekly korpusy ve velkém, krájely, podřezávaly a různě podmazávaly, nakonec se omazávaly, až to vypadalo jako práce na hrnčířském kruhu.

Paradoxní bylo, že takové jednoduché zadání jako dodržet správnou výšku, udělalo mnoha soutěžícím čáru přes rozpočet. Buď si špatně spočítali množství, anebo se jim dort sesedl. I když mnohdy porotu uchvátil chutí.

Sečteno a podtrženo: tady se netaktizuje jako nedávno v Mistrech dílny. Prostě se jeden účastník stane týdenním mistrem pekařem a jeden musí ven. Porota nakonec za Černého Petra označila soutěžícího Michala, který se sice snažil, ale bohužel mu tentokrát nepřálo štěstí.

Zkoušejte péct taky, jako inspiraci přidáváme oblíbený recept jedné ze soutěžících Dominiky Špankové na:

Pouťové koláčky podle babičky

Ingredience:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 250 ml šlehačky (smetany ke šlehání 33 %)
  • 2,5 lžičky cukru
  • sůl
  • tvaroh v alobalu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • moučkový cukr podle chuti
  • rozinky v rumu
  • máslo, rum, moučkový cukr na finální potření a posypání

Postup:

Prosejeme mouku, uděláme důlek a rozdrolíme do něj droždí. Přidáme cukr a zalijeme částí ohřáté (vlažné) šlehačky. Necháme 15 minut přikryté odpočívat. 

Poté přidáme žloutky, sůl, zbylou smetanu a dáme hníst do robota. Po minutě přidáme změklé máslo a na vysokou rychlost hněteme v robotu asi 8 minut. Těsto by mělo být lesklé, pružné. 

Mezitím si nachystáme tvarohovou náplň. Smícháme tvaroh, cukry, žloutek. Pro lepší manipulaci si přendáme náplň do trezírovacího sáčku.

Troubu předehřejeme na 170 °C (horní/dolní ohřev). Těsto přeneseme na vál a rozválíme na placku (obdélník, čtverec). Rozkrájíme na čtverečky, naplníme tvarohovou náplní, poklademe rozinky a zamotáme. Klademe do máslem vymazaného plechu těsně vedle sebe.

Pečeme dozlatova. Ještě horké potřeme rozehřátým máslem s rumem a posypeme moučkovým cukrem.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

OBRAZEM: Vyrobte si hmyzí hotel. Můžete ho mít i na balkoně nebo terase

29. dubna 2024

Na loukách i polích vídáme spoustu užitečného hmyzu. Aby brouci měli kde najít úkryt a bydlení,...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Hrajte o luxusní knihu Zelenina z ekozahrady

29. dubna 2024

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...