Těstoviny zvládne každý. Recepty na špagety, makarony a šunkofleky

  3:41
Jídla z těstovin zvládne i kuchařský analfabet, jsou rychlá na přípravu a zasytí. Italské špagety, lasagne i makarony se v českých kuchyních dobře zabydlely.
Makarony se sýrem

Makarony se sýrem | foto: Isifa

Špagety s bazalkovým pestem

Špagety s bazalkovým pestem.

Příprava: 20 minut + vaření 10 minut

Pro 4 osoby

• 1 stroužek česneku
• 200 g cherry rajčat
• 1 svazek čerstvé bazalky
• hrubá mořská sůl
• 50 g piniových oříšků
• 50 g nastrouhaného parmazánu
• 100 ml olivového oleje
• 400 g špaget

1. Česnek oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Rajčata omyjeme a pokrájíme.
2. Z bazalky otrháme lístky, několik si jich odložíme na ozdobení, zbylé nasekáme nožem nebo natrháme na kousky.
3. V hmoždíři utřeme dohladka bazalku s 1/2 lžičky soli, česnekem a oříšky, postupně přidáme sýr a po menších dávkách olej.
4. Špagety uvaříme v osolené vodě. Z uvařených těstovin odebereme menší šálek vody a slijeme je.
5. Špagety promícháme s pestem, případně zalijeme trochou vody ze špaget, přimícháme čerstvá pokrájená rajčata, rozdělíme na porce a ozdobíme.

Špagety s rajčatovou omáčkou

Špagety s rajčatovou omáčkou.

Příprava: 10 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

• 1 menší cibule
• 1 stroužek česneku
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 konzerva loupaných rajčat
• tymián, oregano
• 400 g špaget
• sůl
• pepř
• cukr
• 1 lžíce másla
• 50 g strouhaného parmazánu nebo pecorina
• čerstvá bazalka

1. Cibuli a česnek oloupeme, česnek nakrájíme na plátky, cibuli na kostičky.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme plátky česneku a pokrájená rajčata, ochutíme tymiánem a oreganem a necháme půl hodiny provářet.
3. Vařečkou rozmačkáváme větší kousky rajčat, aby byla omáčka jemná. Můžeme také rozmixovat tyčovým mixérem.
4. Špagety dáme vařit do vroucí osolené vody.
5. Omáčku dochutíme solí, pepřem, případně cukrem, přimícháme lžíci másla a parmazán.
6. Uvařené špagety slijeme, rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a ozdobíme nasekanou bazalkou.

Šunkofleky

Šunkofleky.

Příprava: 20 minut + vaření 60 minut

Pro 4 osoby

• 400 g vařené uzené krkovičky
• 1 cibule
• olej
• strouhanka
• špetka kmínu
• 500 g fleků
• 2 vejce
• 1 hrnek mléka
• pepř

1. Krkovičku nakrájíme na menší kousky, cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky.
2. Troubu předehřejeme na 200 °C, pekáč nebo zapékací mísu vymažeme trochou oleje a vysypeme strouhankou.
3. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme na něj cibuli a kmín, orestujeme a přidáme pokrájené uzené maso a společně opečeme.
4. V hrnci s osolenou vodou uvaříme těstoviny.
5. Scezené a propláchnuté těstoviny promícháme s uzeným masem a cibulí, rovnoměrně rozprostřeme na pekáč a necháme asi 15 minut zapéct.
6. Vejce rozmícháme s mlékem, osolíme a opepříme, rovnoměrně zalijeme fleky v pekáči a dopečeme při 180 °C dalších 10–15 minut.

Těstoviny nasladko s medem a fíky

Těstoviny nasladko s medem a fíky.

Příprava: 10 minut + vaření 10 minut

Pro 4 osoby

• 100 g vlašských ořechů
• 400 g těstovin
• sůl
• 1 citron
• 200 g medu
• 2 lžíce pomerančové šťávy
• 1/2 lžičky mleté skořice
• špetka mletého muškátového oříšku
• 100 g sušených fíků
• 100 g světlých rozinek
• 2 lžíce másla

1. Troubu rozehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Vlašské ořechy rozložíme na plech a dáme je na 5–7 minut péct do vyhřáté trouby.
2. Do vroucí slané vody dáme vařit těstoviny. Z omytého a osušeného citronu oškrábeme trochu kůry na ozdobení, vymačkáme jednu lžíci šťávy.
3. V misce promícháme med, citronovou šťávu, pomerančovou šťávu a koření, přisypeme pokrájené fíky, rozinky a teplé vlašské ořechy.
4. Těstoviny slijeme, promícháme s máslem a přelijeme medovou směsí a podáváme ozdobené citronovou kůrou.

Halušky s kysaným zelím

Halušky s kysaným zelím.

Příprava: 40 minut + vaření 10–12 minut

Pro 4 osoby

• 250 g uzeného boku, anglické slaniny
• sůl
• 300 g kysaného zelí
• 4 velké nebo 8 středních brambor
• hrubá mouka
• hladká mouka

1. Uzený bok pokrájíme na kostičky a na pánvi je rozškvaříme a opečeme dokřupava. V hrnci přivedeme k varu vodu se solí. Kysané zelí překrájíme a vložíme do větší mísy.
2. Brambory najemno nastrouháme, slijeme z nich přebytečnou vodu a postupně přidáváme po lžících střídavě hrubou a hladkou mouku a promícháváme.Těsto může být řidší, pokud máte haluškový cedník, nebo ho uděláme hustší, rozetřeme na prkénko a odkrajujeme do vody nožem.
3. Halušky vaříme po částech ve vroucí vodě, když vyplavou na povrch, vylovíme je cedníkem, necháme okapat, vsypeme do mísy se zelím a promícháme je.
4. Halušky se zelím rozdělíme na talíře a posypeme je
opečenými kostičkami uzeného masa.

Makarony se sýrem

Makarony se sýrem

Příprava: 10 minut + vaření 45 minut

Pro 4 osoby

• olej
• strouhanka
• 3 lžíce másla
• 3 lžíce hladké mouky
• 500 ml mléka
• 250 g nastrouhaného čedaru nebo sýra mimollet
• 50 g strouhaného parmazánu
• 400 g těstovin (makarony, penne)
• sůl
• pepř
• špetka chilli
• 1 malá cuketa
• čerstvá petržel
• 4 rajčata

1. Troubu rozehřejeme na 180 °C, zapékací misku vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Na másle orestujeme mouku, přiléváme mléko a rozšleháváme je metlou.
2. Omáčku provaříme asi čtyři minuty, vsypeme nastrouhané sýry, promícháme a necháme je rozpustit pod pokličkou.
3. Těstoviny dáme vařit do osolené vody, povaříme je o dvě minuty kratší dobu, než je uvedena v návodu.
4. Omáčku promícháme a dochutíme solí, pepřem a špetkou chilli. Těstoviny smícháme s omáčkou, přendáme do pekáče a zakryté je necháme zapéct asi 15 až 20 minut.
5. Omytou cuketu nakrájíme na plátky, ogrilujeme. Hotové upečené těstoviny rozdělíme na talíře, ozdobíme cuketou, nasekanou petrželkou a rajčetem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Kuřecí prsa „caprese“

Střední

20 min

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Střední

10 min

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Střední

20 min

Grilovací sezona je tady a grilované avokádo musíte rozhodně ochutnat.

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...