Osvěžující porce ovoce
Zatímco pro zimní období jsou nevhodné, nyní tolik oblíbené citrusové plody konečně přicházejí ke slovu. Báječně ochlazují a osvěžují právě proto, že rostou jako zdroj tělesných požitků ve velmi teplých krajích. Dopřejme si je nejen za syrova, ale můžeme o ně obohatit i některé pokrmy slané či sladké kuchyně. Třeba:
- Omáčky a marinády
- Grilovanou zeleninu
- Lehké moučníky, lívance, mufiny nebo bublaniny (typické citronové chlebíčky)
- Krémy, želatiny v kombinaci se sladkým pečivem nebo ovocem
- Saláty s rybím masem (skvěle je osvěží pomeranč)
Prostě je čas na všechny citrusové recepty, které jste si během roku schovávali stranou. A nezapomeňte ani na studený nebo vlažný čaj s citronem.
Letní jídelníček z našich luhů a hájů
Zelenina a ovoce postupně dozrávající v našem zeměpisném pásu jsou jednoznačně vždy dobrou volbou. S jahodami a rajčaty z prázdninového jídelníčku zažijete méně zažívacích problémů než se stejnými potravinami v lednu, srpnová letní jablíčka mají chutnají lépe než skladovaná lednová jablka z dovozu.
Oprašte tedy rodinné recepty s tím, co vám roste na zahrádce, nebo uvidíte v obchodě za sezonní ceny. Preferujte kvalitu nad kvantitou a vybírejte si. Je ideální čas naučit se jíst kvalitně a méně.
Naše tělo umí v létě využít všechny užitečné látky, vitaminy a minerály, kterých je v zelenině a ovoci o poznání více než mimo sezonu. Je to tedy období, kdy můžeme kvalitním jídlem výrazně zlepšit své zdraví.
Letní jídelníček podle čínské medicíny
Čínská medicína pracuje také s logikou teplých krajů, máme vlastně velmi podobný rytmus roku. Doporučuje lehká studená jídla nebo ta krátce tepelně zpracovaná. Na dlouhé vyváření a vývary nemá v létě nikdo prostor ani chuť, nechme si je na podzim, i když ke slovu mohou přijít už na konci srpna.
Letní jídelníček si můžete poskládat třeba takto:
Snídaně: lehká stravitelná jídla, spíše vlažná, hodně tekutin
Oběd: studená jídla, vlažné nápoje, třeba zelený čaj, svěží zelenina, ovoce
Večeře: těžší jídla, dušená, pečená, teplejší nápoje
Masa, pečená i dušená, nejsou zapovězena, jen jejich tíhu vykompenzujte salátem nebo čerstvou zeleninou. Ideálním způsobem přípravy je dušení na páře nebo krátké orestování na pánvi.
Ochlazující potraviny
|
Letní jídelníček podle ayurvédy
Také ayurvéda, která je zaměřená na rovnováhu těla, dává v létě přednost lehkým jídlům. Výrazně nedoporučuje zmrzliny a chlazené nápoje, protože „dusí trávení“ a organismus pak špatně vstřebává živiny. Smažená a pálivá jídla jsou také na seznamu méně vhodných.
Co naopak považuje tento styl stravování za báječné, to je obyčejná okurka, a to i v nápojích.
Tip: Svařené mléko s nakrájenou meduňkou nebo mátou je báječným pomocníkem pro večerní letní usínání.
Čemu se v létě vyhnout úplně?
Rozhodně se v horkých měsících vyhněte zahřívacím bylinkám a koření, jako je například hřebíček nebo skořice, badyán (některé zdroje řadí mezi zahřívací byliny také rozmarýn a tymián).
Z jídelníčku vyřadila zánětlivé potraviny. Za půl roku zhubla 9 kilo |
A ty nejhorší hříchy? Tady jsou:
- Červené víno a tvrdý alkohol – dehydratuje a podporuje pocení
- Česnek, velké množství cibule – též příliš zahřívá a podporuje pocení
- Příliš ledové nápoje – obecně ztěžují trávení a nutí organismus nás zahřívat
- Jáhly, oves – to jsou další typické potraviny, které nás zahřívají
- Káva – vysušuje organismus a ve vedrech nás spíše unaví než nabudí
- Sušené ovoce
- Kokosové mléko