Doporučujeme

V létě vsaďte na bylinky, ovoce a zeleninu. Alkoholu a kávě řekněte ne

  • 0
Jak jíst v horkých dnech? Rozhodně neplatí, že do vedra je jen meloun a v deštivém dnu přijde k chuti polévka. Léto je doba dovolených a prázdnin, kdy více hřešíme, cpeme se zmrzlinou, grilujeme, chodíme na party nebo si prostě jen dáváme skleničku s přáteli. Co však naše tělo ve skutečnosti nejvíc ocení?
Ilustrační snímek

Osvěžující porce ovoce

Zatímco pro zimní období jsou nevhodné, nyní tolik oblíbené citrusové plody konečně přicházejí ke slovu. Báječně ochlazují a osvěžují právě proto, že rostou jako zdroj tělesných požitků ve velmi teplých krajích. Dopřejme si je nejen za syrova, ale můžeme o ně obohatit i některé pokrmy slané či sladké kuchyně. Třeba:

  • Omáčky a marinády
  • Grilovanou zeleninu
  • Lehké moučníky, lívance, mufiny nebo bublaniny (typické citronové chlebíčky)
  • Krémy, želatiny v kombinaci se sladkým pečivem nebo ovocem
  • Saláty s rybím masem (skvěle je osvěží pomeranč)

Prostě je čas na všechny citrusové recepty, které jste si během roku schovávali stranou. A nezapomeňte ani na studený nebo vlažný čaj s citronem.

Ilustrační snímek

Letní jídelníček z našich luhů a hájů

Zelenina a ovoce postupně dozrávající v našem zeměpisném pásu jsou jednoznačně vždy dobrou volbou. S jahodami a rajčaty z prázdninového jídelníčku zažijete méně zažívacích problémů než se stejnými potravinami v lednu, srpnová letní jablíčka mají chutnají lépe než skladovaná lednová jablka z dovozu.

Oprašte tedy rodinné recepty s tím, co vám roste na zahrádce, nebo uvidíte v obchodě za sezonní ceny. Preferujte kvalitu nad kvantitou a vybírejte si. Je ideální čas naučit se jíst kvalitně a méně.

Naše tělo umí v létě využít všechny užitečné látky, vitaminy a minerály, kterých je v zelenině a ovoci o poznání více než mimo sezonu. Je to tedy období, kdy můžeme kvalitním jídlem výrazně zlepšit své zdraví.

Ilustrační snímek

Letní jídelníček podle čínské medicíny

Čínská medicína pracuje také s logikou teplých krajů, máme vlastně velmi podobný rytmus roku. Doporučuje lehká studená jídla nebo ta krátce tepelně zpracovaná. Na dlouhé vyváření a vývary nemá v létě nikdo prostor ani chuť, nechme si je na podzim, i když ke slovu mohou přijít už na konci srpna.

Letní jídelníček si můžete poskládat třeba takto:

Snídaně: lehká stravitelná jídla, spíše vlažná, hodně tekutin

Oběd: studená jídla, vlažné nápoje, třeba zelený čaj, svěží zelenina, ovoce

Večeře: těžší jídla, dušená, pečená, teplejší nápoje

Masa, pečená i dušená, nejsou zapovězena, jen jejich tíhu vykompenzujte salátem nebo čerstvou zeleninou. Ideálním způsobem přípravy je dušení na páře nebo krátké orestování na pánvi.

Ochlazující potraviny

  • Tymián, rozmarýn, majoránka a další bylinky jsou teď dobře dostupné.
  • Stále můžeme pít detoxikační bylinky, kopřivu, pampelišku, zelený čaj.
  • Skvěle nyní působí hořká zelenina, jako je čekanka, rukola, polníček.
  • Brokolice také patří mezi potraviny, které ochlazují.
  • Naklíčené luštěniny, semínka, výhonky
  • Kyselé ovoce
  • Tofu, králičí maso, lehké drůbeží maso
  • Chlazené bílé víno
Okurka obsahuje látky, které pomáhají oživit unavenou pleť.

Letní jídelníček podle ayurvédy

Také ayurvéda, která je zaměřená na rovnováhu těla, dává v létě přednost lehkým jídlům. Výrazně nedoporučuje zmrzliny a chlazené nápoje, protože „dusí trávení“ a organismus pak špatně vstřebává živiny. Smažená a pálivá jídla jsou také na seznamu méně vhodných.

Co naopak považuje tento styl stravování za báječné, to je obyčejná okurka, a to i v nápojích.

Tip: Svařené mléko s nakrájenou meduňkou nebo mátou je báječným pomocníkem pro večerní letní usínání.

Ilustrační snímek

Čemu se v létě vyhnout úplně?

Rozhodně se v horkých měsících vyhněte zahřívacím bylinkám a koření, jako je například hřebíček nebo skořice, badyán (některé zdroje řadí mezi zahřívací byliny také rozmarýn a tymián).

Z jídelníčku vyřadila zánětlivé potraviny. Za půl roku zhubla 9 kilo

A ty nejhorší hříchy? Tady jsou:

  • Červené víno a tvrdý alkohol – dehydratuje a podporuje pocení
  • Česnek, velké množství cibule – též příliš zahřívá a podporuje pocení
  • Příliš ledové nápoje – obecně ztěžují trávení a nutí organismus nás zahřívat
  • Jáhly, oves – to jsou další typické potraviny, které nás zahřívají
  • Káva – vysušuje organismus a ve vedrech nás spíše unaví než nabudí
  • Sušené ovoce
  • Kokosové mléko

  • Vybrali jsme pro Vás