Candát s citronovým máslem a jarní cibulkou

Připravte si lehký oběd z candáta s citronovým máslem a jarní cibulkou.

Stupeň obtížnosti

Náročné

Vaření 60 min

Ingredience

4 PORCE +

Citronové máslo:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    789 KCal

    36 %

    33 %

  • Energie

    3303 KJ

    36 %

    33 %

  • Sacharidy

    27,0 g

    31 %

    27 %

  • Vláknina

    3,5 g

    12 %

    12 %

  • Bílkoviny

    40,8 g

    65 %

    60 %

  • Tuky

    57,2 g

    88 %

    82 %

  • nasycené

    27,3 g

  • trans-mastné

    1,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Nejprve připravíme citronové máslo. V misce utřeme máslo se šťávou a kůrou z citronu, najemno pokrájenou opláchnutou petrželkou a solí. Polovinu ochuceného másla vytvarujeme do válečku a zabalené v potravinářské fólii necháme ztuhnout v chladničce. Zbylé máslo můžeme ponechat v misce.
  2. Brambory důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky. Osolíme je, promícháme s polovinou oleje a rozložíme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut doměkka.
  3. Filety omyjeme a osušíme. Z obou stran je osolíme a zakapeme citronovou šťávou. V misce smícháme prolisovaný oloupaný česnek, sůl a zbylý olej. Maso potřeme připravenou směsí, dáme do mísy, přidáme proužky kůry, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme marinovat asi 20 minut při pokojové teplotě.
  4. Cibulky očistíme (část natě ponecháme), podélně rozčtvrtíme, potřeme olejem a zprudka na rozpálené pánvi opečeme dozlatova. Přendáme je na talíř. V pánvi rozehřejeme olej a odleželé filety (bez citronové kůry) opečeme asi 2 minuty z každé strany. Poté je přendáme kůží nahoru na plech s pečicím papírem, poklademe kůrou a na plátky nakrájeným ztuhlým citronovým máslem. Přidáme cibulky a v troubě rozehřáté na 200 °C dopékáme asi 3 minuty. Candáta se zeleninou rozdělíme na talíře a dle chuti servírujeme se zbylým ochuceným máslem.
Autor:

Podobné recepty

Roláda z bůčku

Šťavnaté rolády jsou vždycky hvězdami slavnostního rodinného menu. Díky bylinkám se můžete těšit na...

Kyjevské řízky

Ochutnejte výborné řízky vylepšené estragonem.

Tyrolský gröstl

Tato rakouská specialita je skládá z pár surovin.

Rajská omáčka s masovými kuličkami

Dejte si k rajské místo plátku masa šťavnaté masové kuličky.

Pomalu pečená hovězí kýta

Pokud jste opravdoví labužníci, vyzkoušejte tuto pomalu pečenou hovězí kýtu.