Citronová pěna s pomeranči

1 hodnocení

Připravte na oslavu tento svěží dezert z citrusů.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 30 min

bez chlazení

Ingredience

4 PORCE +

Na posypání:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    332 KCal

    15 %

    14 %

  • Energie

    1389 KJ

    15 %

    14 %

  • Sacharidy

    39,2 g

    45 %

    39 %

  • Vláknina

    1,3 g

    4 %

    4 %

  • Bílkoviny

    22,9 g

    36 %

    34 %

  • Tuky

    8,5 g

    13 %

    12 %

  • nasycené

    3,2 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Žloutky oddělíme opatrně od bílků. Bílky dáme vychladit a žloutky smícháme v kotlíku s odváženým cukrem. Do studené vody namočíme plátky želatiny. Citrony a pomeranč namočíme do horké vody, důkladně vydrhneme a opláchneme studenou vodou (pokud máme ovoce z bioprodukce, stačí dobře opláchnout).
  2. Z jednoho a půl citronu vymačkáme šťávu, zbylou polovinu nakrájíme i s kůrou na dílky. Pomeranč také nakrájíme na dílky nebo na půlměsíčky. Kotlík se žloutkovou směsí dáme do vodní lázně a šleháme nad parou do husté pěny. Postupně do ní přidáme polovinu citronové šťávy a opět šleháme (ale již mimo vodní lázeň) do vychladnutí. Pak přidáme nabobtnanou vymačkanou želatinu a zbylou citronovou šťávu.
  3. Hmotu přendáme do mísy, kotlík omyjeme, osušíme a vlijeme do něj vychlazené bílky, ze kterých vyšleháme tuhý sníh. Smícháme jej s jogurtem, přidáme do hmoty ze žloutků a vše důkladně promícháme. Potom pěnu rozdělíme do předem vychlazených pohárů, dozdobíme řezy pomeranče a citronu, které osladíme krystalovým cukrem a vše posypeme strouhaným kokosem. Po krátkém vychlazení podáváme.
Autor:

Podobné recepty

Borůvkový koláč

Potěšte sebe a své blízké tímto božím koláčem.

Koláčky s rybízem

Dokonalý dezert z křehkého těsta, nakyslé náplně a nadýchaného sněhu.

Čokoládovo-malinový dort

Kombinace čokolády a malin je neodolatelná.

Jahodové cupcaky

Jahodová sezóna je tady, tak pojďte upéct něco dobrého.

Šikmý vrstvený dezert s ovocem

Tento dezert působí opravdu luxusně.