Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kachní prsa jsou hitem všech letních grilovaček. Omáčka je vystřelí do nebe

Dnešní recept potěší všechny milovníky kachen a grilovací nadšence. V dalším dílu akademie vám David Kubricht ukáže, jak na grilu připravit šťavnatá kachní prsa s hořčično-medovou omáčkou a bramborovými dukátky.

Svoje grily postavil uprostřed města, přesto obklopen přírodou na jedné straně a vstupem do lázeňského parku na druhé straně. V restauraci Laver’s hotelu Queens s neopakovatelnou tenisovou atmosférou v Mariánských Lázních, kde si můžete přes léto aktivně odpočinout.

„Kachní prsa se pravidelně stávají hitem všech letních grilovaček,“ říká v úvodu dnešní epizody pipMaster David Kubricht. Suroviny na grilování včetně masa si tentokrát zkusil objednat na Rohlíku. Jejich kurýrní auta totiž mají speciální chlazenou sekci, takže chtěl Kubricht na vlastní kůži vyzkoušet, zda to i v praxi bude fungovat tak, jak to dovozce slibuje.

Šťavnatá prsa z grilu za pár minut

Příprava kachních prsou je velmi jednoduchá a rychlá, proto si nejprve rozpalte gril na 250 stupňů. A protože kachní prsa jsou tučná, připraví je pipMaster přímou metodou na litinové pánvi. Po roztopení dejte pánev nahřát do grilu.

V dalším kroku si připravte plátky brambor na smažené dukátky. „Ideálně nakrouhané na mandolíně na tloušťku dva milimetry, aby se pěkně usmažily. Než je začnete smažit, dejte bramborové plátky do studené vody, aby nezhnědly,“ radí pipMaster.

Suroviny na kachní prsa:

  • 3 ks kachních prsou s kůží
  • 1 kg brambor Grenaille
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce hrubozrnné dijonské hořčice
  • 1 lžíce sladké sójové omáčky Kikkoman
  • 1 lžíce medu
  • 5 lžic demi-glace
  • 2 lžíce 30% smetany
  • plátek másla
  • svazek pažitky
  • sůl

Tuk je nositelem chuti, nezbavujte se ho

Kachní prsa očistěte od drobných blanek. „Na rozdíl od většiny šéfkuchařů nebudeme kůži nařezávat do mřížky, aby se nám z nich tuk vypekl. Naopak chceme, aby nám v prsou zůstal a po otočení se postupně dostával do masa. Tuk je nositelem chuti, tak se ho přeci nebudeme zbavovat,“ radí pipMaster. Prsa dostatečně osolte z obou stran a můžete s nimi do grilu.

Do rozpálené litinové pánve vložte prsa kůží dolů a nechejte asi 4 minuty opéct do zlatova. Prsa poté otočte a ze strany masa nechte další 2 minuty dodělat.

„Stupeň propečenosti je samozřejmě na vás. Za mne je ideální cílová teplota v jádru masa někde mezi 45 až 50 stupni,“ říká pipMaster. Takto udělaná prsa vyndejte z grilu na mřížku a dejte odpočívat.

Z kachny využijte veškerý tuk

Z pánve odeberte 1 až 2 lžíce výpeku bokem a do zbytku dejte na 3 až 4 minuty smažit připravené bramborové dukátky. Usmažené je přendejte na mřížku a přikryjte papírovou utěrkou, abyste je zbavili tuku.

“Při manipulaci s litinovou pánví buďte opatrní, je skutečně vařící. Ideální je použít žáruvzdorné rukavice“ upozorňuje pipMaster.

Nakonec připravte omáčku. Na ní použijte menší litinovou pánvičku s odloženým tukem. Dejte ji nahřát do grilu.

Nasekejte nadrobno jeden stroužek česneku a lehce ho zarestujte ve výpeku. Do něj přidejte lžíci hrubozrnné dijonské hořčice, lžíci sladké sójové omáčky a jednu lžíci medu. Promíchejte a přidejte 4 až 5 lžic demi-glace, což je silný hovězí vývar, který se v gastronomii používá k zesílení chuti.

Vše nechte minutu provařit. Pak přidejte dvě lžíce 30% smetany, opět promíchejte a celý obsah omáčky zredukujte. Omáčku sundejte z grilu, a až poté do ní vmíchejte plátek másla na zjemnění.

Před servírováním osolte v misce usmažené dukátky a nasekejte do nich trochu pažitky. Odpočatá kachní prsa nakrájejte na tenké plátky, k nim přidejte dochucené chipsy a trochu hořčično-medové omáčky.

„Je to úplně super a krásně ochucený,“ uzavírá spokojený pipMaster.

Autor:

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Tajemná skotská vejce. Vyzkoušejte je o Velikonocích na grilu trochu jinak

Ideální výsledek: maso je propečené a žloutek zůstal polotekutý.

VIDEO Jsou sice složitější na přípravu, ale kdy jindy si dopřát delikátní skotská vejce v netradiční...

Polévka z grilu? I to je možné, ale v Česku na grilu se stala katem

Vítězná polévka z pečené zeleniny

VIDEO Soutěž Česko na grilu na Primě postoupila do třetího kola a má o jednu soutěžící dvojici méně. V...

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....