Hřebíček, badyán, skořice. Oblíbená trojka nejen do svařáku.

Hřebíček, badyán, skořice. Oblíbená trojka nejen do svařáku. | foto: Profimedia.cz

Koření léčí tělo, hladí duši. Jako antivirotika, anestetika či antidepresiva

  • 0
Samozřejmě, že koření využíváme celoročně, ale některé druhy a jejich nezaměnitelná vůně prostě patří k nejkrásnějším svátkům roku jako k jaru fialky. Když koření v kuchyni voní, Vánoce na dveře zvoní. Jsou to především: vanilka, skořice, hřebíček, anýz a badyán.

Ačkoli čich nemáme tak dobře vyvinutý jako jiní živočichové, má u lidí ze všech smyslů největší paměťový a emoční potenciál – určitá vůně dokáže vyvolat i hluboko zasuté vzpomínky a silná citová vzplanutí.

Proto nás pohladí po duši, když ucítíme koření, které vonělo, když maminka pekla cukroví. Před Vánocemi jde tedy především o osvědčenou pětici, do níž patří vanilka, skořice, hřebíček, anýz a badyán. Kromě nezaměnitelné vůně a chuti mají řadu zdravotních benefitů, které také stojí za to.

Otestujte se ZDE, jak znáte vánoční koření

Všechny tyto druhy jsou velmi zdravé. Společné jim je, že zlepšují trávení, což právě o svátcích potřebujeme. Zároveň mají také antiseptické účinky – působí proti virům, bakteriím i plísním, takže pomáhají při prevenci i léčbě respiračních infekcí, ale i jiných zánětlivých onemocnění. Jedna z účinných složek badyánu, tzv. oseltamivir, je dokonce klíčovou složkou protivirového léku Tamiflu.

Kromě toho však má každý druh i své specifické schopnosti. Skořice stimuluje tvorbu inzulinu, a pomáhá tak srovnávat hladinu cukru v krvi, má příznivý vliv na srdce a cévy, posiluje imunitní systém, prohřívá a působí proti vyčerpanosti a únavě.

Anýz zlepšuje dýchání, takže prospívá i při astmatu, zmírňuje bolesti hlavy a působí proti plynatosti. Badyán se kromě zmíněných výrazných antivirotických účinků doporučuje při střevních či žaludečních křečích.

Hřebíček je dobrý pro zahřátí, ale i jako lokální anestetikum – proto se např.doporučuje jeho žvýkání při bolesti zubů. Vanilka posiluje srdeční činnost, dodává vitalitu, celkově zlepšuje kondici, snižuje horečku a působí i jako lehké přírodní antidepresivum – zahání stres a úzkosti a je vhodná pro relaxaci.

Ze kterých rostlin pocházejí vánoční koření?

Jako skořice se označuje aromatická kůra skořicovníku.

Takto se ze skořicovníku pravého získává jeho kůra, která se k nám dostává v podobě suchých zatočených ruliček nebo mletého prášku.

Hřebíček se říká sušenému poupěti hřebíčkovce vonného. Badyán je souplodí badyáníku pravého a anýz jsou semena rostliny zvané bedrník anýz. Pod názvem vanilka se prodává fermentovaná tobolka orchideje rodu Vanilla.

, Chvilka pro Tebe