Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dnes pouštím dým. Strojař sestrojil vlastní udírnu, má koníčka na důchod

Seriál
Radek sám sebe označuje jako akčního emeritního strojního inženýra. V důchodu se baví stejně jako dříve v práci, tedy tvůrčí činností. Na chalupě si postavil moderní pojízdnou elektrickou udírnu. A zkoumá, co všechno kouř zvládne. Jeho „vynález“ využívají i všichni přátelé. Když ohlásí: dnes pouštím dým, scházejí se za ním zájemci o uzení.
Běžná várka z vepřových kousků: bůček, krkovice i koleno

Běžná várka z vepřových kousků: bůček, krkovice i koleno | foto: Archiv čtenáře

Kdysi udil klasickou metodou se svým tchánem. Jednou sousedi dělali totéž, ale udírna jim „blafla“ a skoro podpálila jejich švestku. „Sousedi pak říkali, že asi startovala raketa. Plameny šlehaly snad do sedmi metrů,“ vzpomínal. Z toho se poučil a postavil si na chalupě vlastní „uzák“, jen bezpečnější.

Tentokrát poháněný elektřinou, rovnou na kolečkách, aby ho mohl převážet podle potřeby. „Přece jen už jsem trochu v letech,“ popsal v příspěvku pro výzvu Staňte se kutilem iDNES.cz pravý důvod.

Přesto ho však neopouští zvědavost a rozhled. I když je to strojař, dokázal se zorientovat v elektronice a sám sestrojit potřebné regulace tak, aby mohl dokonale řídit teplotu uvnitř udírny a zároveň sledovat i teplotu uvnitř masa, aby předešel možným zdravotním komplikacím, když se vyuzené maso konzumuje bez další tepelné úpravy. Veškeré potřeby pro regulaci objednává levně z nejslavnějšího čínského velkoobchodu a funguje mu to.

Staňte se kutilem iDNES.cz

Pošlete příspěvek, kde popíšete výsledek své tvorby a k tomu několik fotografií. Zveřejněné příspěvky oceníme honorářem. Úvodní článek k výzvě najdete ZDE, přímý odkaz k zaslání příspěvku ZDE.

Srdcem udírny je takzvaný PID regulátor, který dokáže držet přesně zvolenou teplotu v udírně. Teplotu uvnitř masa zároveň sleduje vpichovací termosonda, která pomocí bluetooth přenáší signál do mobilního telefonu, takže uditel ví přesně, kdy maso bude v jádru už hotové.

Důležitý je „dýmbox“. To, co se dřív odehrávalo spalováním dřeva, nahradil ventilátor z horkovzdušné trouby v kombinaci s umělým vháněním kouřového dýmu do udicího prostoru. V podstatě podobně jako když dnes třeba i gril slouží nejen ke grilování, ale i zauzení.

„Ventilátor je ve středu topné spirály a je umístěný na zadní stěně udírny (má průměr 150 mm). Má regulaci otáček a slouží k zrovnoměrnění teploty uzení v prostoru udírny,“ upřesňuje Radek.

Dým se do udírny dopravuje malým řízeným ventilátorem o rozměru 4×4 cm. „Použil jsem ventilátor z chlazení 3D tiskáren a ten je redukcí z rozměru 20×16 mm převedený na duralovou trubku. Redukci jsem nechal vyrobit na 3D tiskárně podle svého návrhu,“ popisuje technické detaily.

Radek není žádný začátečník, takže dobře ví, že maso je před uzením potřeba naložit. Protože vyznává moderní metody, opustil staré postupy nakládání do láku, kde se maso neustále musí překládat, ale dává přednost modernějším metodám. Maso nasolí a zavaří do vakua.

Pro tento účel mu stačí běžná domácí vakuovačka, není třeba precizní a drahá profesionální. Na rozdíl od ní tedy není třeba investic v řádu desetitisíc korun.

PID regulace

PID = proporcionálně integračně derivační regulace

Principem je kontinuální porovnávání aktuální teploty místnosti s požadovanou teplotou a automatická adaptace regulátoru daným podmínkám.
Je to nejdokonalejší spojitá regulace, lze dosáhnout nejen krátké doby regulace, ale i vysoké přesnosti bez trvalé regulační odchylky.

Zdroj: Elektrobock

Běžnou hobby vakuovačku do kuchyně koupíte dnes od tisícikoruny. Jen musíte dát pozor a pečlivě očistit okraje, aby vzduch neunikal, a maso v lednici vydrželo klidně i několik týdnů. Je lepší proto „vařit“ pytlík s masem nadvakrát.

Před uzením jen maso omyjete od soli a můžete začít udit. Podle Radka záleží na tom, jaký druh potraviny se právě udí a od toho se odvíjí i doba uzení.

„Třeba ryby se udí zhruba šest hodin na 65 stupňů. Hodinku to pustím na 40 °C, pak na čtyři hodinky zvednu teplotu a je to hotový, je to bomba,“ popisuje.

U vepřového masa, jako je koleno, krkovice nebo bůček, je to delší proces, kolem dvanácti hodin. Začátek popisuje stejně, jen na konci uzení zvedá teplotu na hodinku a půl na 80 °C, aby dosáhl patřičné vnitřní teploty uprostřed masa a bylo bezpečné maso konzumovat bez dodatečné tepelné úpravy.

Na domácím uzení je zajímavé to, že lze jakkoliv experimentovat. Radek třeba zkoušel vyrobit takzvané psí jazyky z vepřového kolínka. Kusy masa nacpal do salámového střeva, které umožní prouzení masa.

Vytvořil tak stoprocentně masový salám aniž by použil takzvanou spojku, tedy pomletou část masa, která tvoří většinu komerčně prodávaných výrobků. A ejhle: fungovalo to – viz obrázek ve fotogalerii.

Stejně tak zkouší udit i sýry, špekáčky, jitrnice, prostě co mu přijde pod ruku. A když vyhlásí heslo „Pouštím dým“, nemá nouzi o kamarády, kteří rádi využijí jeho domácí udírny.

Chtěli byste si něco podobného také vyrobit? Ozvěte se a s konstruktérem vás propojíme, abyste si mohli vyměnit zkušenosti.

Jak se vám líbí elektrická udírna?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 9. června 2022. Anketa je uzavřena.
Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...