Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Složení potravin se mění k lepšímu. Výrobci ubírají cukr i sůl

Potravinářské společnosti jsou pod dlouhodobým tlakem na vylepšování receptur a zdravější složení svých výrobků. Proto se zavázaly, že postupem času budou vylepšovat jejich nutriční složení. Snižování obsahu se netýká jen cukru a soli, ale i dalších základních živin.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Velké potravinářské firmy se k trendu reformulací (zlepšování) hlásí, investují do úpravy receptur a využívají reformulace i v marketingu. Systémy nutričního označení někdy mohou sloužit i k lepší orientaci ve složení konkrétního produktu.

Například Nestlé uvádí, že od roku 2017 odstranila z produkce přes 60 tisíc tun cukru a 10 tisíc tun soli. Množství nasycených mastných kyselin snížila o více než 10 procent. 

„Neustále zkoumáme možnosti, jak vylepšovat naše produkty o vhodnější ingredience, abychom dokázali přispět k lepšímu stravování. Snižujeme obsah cukru i soli, naopak zvyšujeme množství prospěšných látek, zejména vlákniny, bílkovin a ovocné složky. Používáme pouze přírodní barviva nebo barvící potraviny, extrakty a koncentráty z ovoce a zeleniny,“ říká Markéta Veverková, nutriční specialistka Nestlé.

Podobně se proměňují i sladkosti společnosti Mars. Všechny jednoporcové velikosti stávajících cukrovinek obsahují maximálně 250 kalorií a postupem času budou nabídku rozšiřovat o pochutiny s méně než 200 kaloriemi na porci.

„V roce 2016 jsme oznámili náš závazek odstranit umělá barviva z našich potravinových produktů. Už se nám podařilo odstranit sedm takových ingrediencí a rovněž jsme investovali do výzkumu přírodních alternativ. Nedávno jsme společně s týmem globálních výzkumníků identifikovali potenciální řešení pro modré barvivo z červeného zelí,“ doplňuje mluvčí Kateřina Čajanková ze společnosti Mars.

Menší a rodinné firmy mají výhodu v tom, že mohou snáze reagovat na přání spotřebitelů, protože vyrábějí menší šarže potravin. Jde to zejména tam, kde tzv. reformulace neznamená významný zásah do technologie výroby.

„Zde sledujeme trend záměny cukru za sušené ovoce a ovocné pasty, obilné a bylinné sirupy, záměny palmového tuku za rostlinné oleje a kokosový tuk, používání celozrnné mouky, vláknin a ořechů, využívání bylinek k ochucování výrobků,“ dodávají odbornice Zuzana Šmídová a Jana Rysová z Výzkumného ústavu potravinářského v Praze.

Přírodní náhražky vítány

Výrobu zdravějších potravin a především náhradu cukru řeší velcí i menší výrobci už roky a hledají při tom vhodné alternativy, které by například umožnily cukr nahradit vhodným sladidlem, aniž by se z výrobků ztratila typická sladká chuť. 

Alternativy cukru ve výrobě

  • Stévie - je vhodnější pro nápoje, při pečení hořkne a může mít zvláštní dochuť.
  • Med - technologicky komplikovaný, protože zanáší linky a baličky a výrobky se pak obtížně zpracovávají.
  • Datlový/agávový sirup - ty jsou sice populární, ale mají energetickou hodnotu a nutriční profil podobný jako cukr.

„Zkoušeli jsme různá sladidla stévii, med, datlový i agávový sirup a nakonec díky práci na výrobku pro naše dánské zákazníky jsme získali tip na vlákninu z kořene čekanky, která se ukázala jako perfektní řešení. Díky čekance je v jedné porci našich některých produktů jen gram přirozeně se vyskytujících cukrů a chuťově je to perfektní. Tento princip náhrady cukru uplatňujeme kromě müsli také v dalších kategoriích jako jsou ořechové tyčinky, ovesné kaše a nově i v kategorii ovesných sušenek,“ upřesňuje Martin Jahoda, generální ředitel  společnosti Emco.

Vysoké cíle a závazky hlásí výrobci z celého trhu, většina z nich chce výraznějšího zlepšení dosáhnout do roku 2025.

„Usilujeme o zvyšování podílu ovoce a zeleniny ve stravě, používání zejména udržitelně pěstované zeleniny, bylinek, koření nebo kvalitních rostlinných olejů. Třeba značka Hellmann‘s využívá především udržitelně pěstovaná rajčata uzrálá na slunci a řepkový olej, který je vhodným zdrojem omega-3 mastných kyselin a polynenasycených mastných kyselin. Nabízíme i varianty produktů se sníženým obsahem cukru, třeba kečup se sladidly z rostliny stévie,“ dodává mluvčí Magdalena Leimerová ze společnosti Unilever.

Změna není jednoduchá

Taková výroba je ovšem mnohdy složitější a někdy se musí změnit celá receptura, což samozřejmě může mít vliv na celkovou chuť i konzistenci. Může dojít ke změnám vlastností výrobků, textury, soudržnosti výrobku, chutě a trvanlivosti. Proto je někdy potřeba změnit technologii výroby reformulovaného výrobku. 

Členové Potravinařské komory ČR

  • Nestlé Česko
  • Karlovarské minerální vody
  • SEMIX PLUSO
  • Mars Czech
  • Mlékárna Hlinsko
  • Svaz minerálních vod
  • BEAS
  • Nutribalance
  • Veterinární univerzita Brno (VFU)
  • Český svaz zpracovatelů masa
  • UNILEVER ČR
  • F&N dodavatelé
  • Lactalis CZ
  • ANNITA
  • Coca-Cola ČR

„Například pokud se v pekařských výrobcích sníží obsah cukru, chybí pak nejen dostatečně sladká chuť, ale i objem cukru jako suroviny. Při výrazném snížení dávky soli v chlebu a pečivu se začne jinak chovat těsto při hnětení a kynutí. Jednoduchá není ani záměna tuku s obsahem nasycených mastných kyselin za výživově výhodnější rostlinný olej,“ vysvětlují proces výroby odbornice z Výzkumném ústavu potravinářského v Praze.

K reformulacím svých značek přistupují nejenom výrobci, ale své privátní značky obdobným směrem modernizují i obchodní řetězce. 

Všechny obchodní řetězce si stanovily závazky a cíle na úpravu vlastních značek, u kterých mají možnost konkrétním zadáním přímo ovlivnit jejich složení. Soustředí se rovněž především na snížení obsahu cukru, soli a tuku či příznivější energetickou hodnotu. 

„Tyto aktivity jsou reakcí na rostoucí zájem o zdravější potraviny, ale i na kritiku stravovacích návyků české populace navyklé na přemíru soli a cukru. Kromě cukru a soli se obchodníci zabývají i dalšími látkami jako jsou barviva, konzervační látky či umělá aromata,“ uvádí tisková mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová.

Privátní značky řetězců nezaostávají

Privátní značka Metro, obchodního řetězce Makro, se zavázala, že sníží obsah cukru a soli u svých bezmála tisíců výrobků. 

„Na tomto cíli pracujeme od poloviny roku 2019. Lokálně se nám daří více snižovat obsah soli než cukru. Vedle snižování cukru a soli se samozřejmě snažíme odstraňovat z výrobků různá aditiva, jako jsou například azobarviva nebo glutamát sodný,“ říká Martin Čivrný, manažer udržitelnosti společnosti Makro ČR.

Globus jde cestou výroby vlastních produktů přímo ve svých hypermarketech, kdy hlídá obsah soli i cukru v pekařských i řeznických výrobcích. To potvrdil například i výsledek testu rohlíků MF DNES, kdy ty z Globusu byly ohodnoceny jako nejlepší chuťově, přitom ale oproti jiným nebyly přesolené.  

„Pod kontrolou máme celý proces výroby. Jsme svou pekárnou, cukrářstvím a řeznictvím zároveň. Máme také oddělení Zdravý svět, který nabízí alternativní potraviny, mnohdy bez soli, cukru nebo tuku,“ doplňuje Aneta Turnovská, tisková mluvčí hypermarketů Globus.

Zdravé nákupy

  • Řetězec Albert spustil nedávno aplikaci Můj Albert, kde jsou  uživatelé odměňováni za své nákupy, kredity navíc dostanou za výběr zdravých produktů.
  • Řetězec Lidl má podle vedoucího úseku kontroly kvality Jana Wiesnera za cíl do roku 2025 snížit průměrný obsah přidaného cukru a soli v potravinách o 20 procent.

Společnost Tesco oznámila své tři ambiciózní závazky nedávno. Do konce roku 2022 zvýší prodej zdravějších produktů, do roku 2025 zvedne prodeje rostlinných alternativ masa o 300 procent a vypracuje plán na zdravější výrobky vlastní značky prostřednictvím reformulace složení ve všech třech zemích (Česko, Slovensko a Maďarsko). 

„Chceme zákazníkům co nejvíce usnadnit nakupování zdravějších potravin, protože je to pro mnoho z nich důležité. Tyto nové závazky nám k tomu dopomohou. Následně podnikneme konkrétní kroky, abychom zvýšili prodej ovoce a zeleniny a představili specializované řady rostlinných alternativ masa a FreeFrom,“ říká Matt Simister, generální ředitel Tesco ve střední Evropě.

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Ruské soudy kryjí Gazprom. UniCredit přijde o majetek, Slováci o arbitráž

17. května 2024  18:04,  aktualizováno  21:40

Soud v Petrohradě v pátek nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 463 milionů...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Šéf Rohlíku si šťouchl do poplatků konkurence. Přitom podobné účtuje taky

21. května 2024  16:14

Do servisních poplatků rozvážkových společností se v těchto dnech na sociální síti X opřel šéf...

ANALÝZA: Fixovat energie, či nefixovat? Komu se vyplatí a na jak dlouho

24. května 2024

Premium Ceny energií se vracejí na předkrizové hodnoty, a to rychleji, než se očekávalo. Domácnosti, kterým...

Deset tisíc bitcoinů za dvě pizzy. První transakce by dnes měla hodnotu 16 miliard

24. května 2024

Květen roku 2010 zaujímá ve světě kryptoměn zvláštní místo. Je to totiž poprvé, kdy bitcoiny...

Rozhodčí tribunál zakázal ruskému Gazpromu vést v Rusku soud proti ČEZ

23. května 2024  22:38,  aktualizováno  22:55

Rozhodčí tribunál Mezinárodní obchodní komory (ICC) podle energetické společnosti ČEZ zakázal...

Britské hraniční kontroly jsou neefektivní, miliardy přišly vniveč, hlásí úřad

23. května 2024

Zavedení hraničních kontrol ve Velké Británii po odchodu z Evropské unie se dlouho odsouvalo....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...