Jaká metoda konzervace potravin se historicky ukázala jako nejlepší?
Tradičních konzervačních metod je jen několik – proslazování, sušení, zmrazování, chladírenství, ošetření teplem... Každá má své výhody a nevýhody. A každá vede k nějakému typu produktů. Jablka můžete zpracovat tradiční technologií – sušením, které současně konzervuje, a dostanete křížaly. Ale můžete z jablek udělat pyré nebo i kompot. To je budete ošetřovat zvýšenou teplotou – pasterovat, protože se jedná o kyselé potraviny. Ale nedá se říci, která z těch technik je nejlepší. Je lepší jablka usušit, nebo zavařit na kompot? To záleží na tom, co máte rádi... A také na tom, v jakém prostředí jste. V Africe spíše narazíte na solární sušárny než na mrazírny.
Plíseň, černý banán, nahnilé ovoce. Zkažené potraviny nezpůsobí jen bolení břicha
Aleš Rajch, vedoucí Ústavu konzervace potravin na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze a expert na uchovávání ovoce a zeleniny | foto: David Neff, MAFRA
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Dočtěte článek až do konce
Jako člen navíc:
- Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
- Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
- Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Zpřístupnili kocourovi krmítko a divili se, že nestíhají dělat hrobečky
Ano, na jedenáctiměsíčního kocourka mainské mývalí kočky sice může majitelka nahlížet jako na miminko, ale šelmu v něm...
Domácí chléb je zázrak, pokazit ho však mohou drobnosti. Podívejte se jaké
Domácí pečení chleba patří k „novým sportům“. Když se povede, lze to srovnat s uběhnutím stovky za sedm sekund. Jenže...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Místo italského chaosu skvěle promazaný gastrostroj, nadchlo Pohlreicha
Italskou kuchyni nelze nemilovat. Je bohatá na suroviny i chutě a jednoduchá, pokud ji opravdu umíte. Proto se ti...
Sněžnice se v mžiku změní v lyže. Trnuli jsme, zda nápad zaujme, říká tvůrce
Premium Student architektury Vojta Veverka společně se svým bratrem Ondřejem jsou nadšenci pro zimní turistiku. Vždycky je...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
KVÍZ: Kde se vyrábějí české mince?
Megahra iDNES.cz je v plném proudu, ale protože nám v redakci „zbyla“ ještě jedna zlatá mince s hodnotou bezmála třicet...
Tak tohle je český až do prd***, uznal Pohlreich v Kutné Hoře i Strakonicích
Když začal v roce 2009 v pořadu Ano, šéfe! rozkrývat hrůzy v kuchyních a na talířích tuzemských restaurací, ani se mu...
Svět to neviděl, pes to nežral. Kruté omyly stolování slouží jako prevence
Premium Mám jednu kompetenci, v níž vynikám nad manželkou, a to dojídání potravin, o které už nikdo nestojí, případně jim má...
Fígl na plnění dvojctihodných koláčů má Maršálek od Francouzů
Také jste vždycky přemýšleli, jak se asi dělají koláče, co jsou uvnitř plněné tvarohem a ještě mají na vrchu povidla...
KVÍZ: Poznáte europium, cer či praseodym podle fotografií?
Poznáte vybrané prvky, které jsou součástí věcí kolem nás, a dokážete je určit na unikátních fotografiích Petra Juračky...