Úterý 21. března 2023, svátek má Radek
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 21. března 2023 Radek
Premium

Plíseň, černý banán, nahnilé ovoce. Zkažené potraviny nezpůsobí jen bolení břicha

Aleš Rajch, vedoucí Ústavu konzervace potravin na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze a expert na uchovávání ovoce a zeleniny | foto:  David Neff, MAFRA

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet první měsíc za 1 Kč
Sklenice s marmeládou plná plísně, nahnilé jablko či zčernalý banán. To vše obvykle představuje jasné varování před jejich konzumací, protože se už v nich rozjel nezdravý růst mikroorganismů. „U správně skladovaných nebo konzervovaných potravin by měl být konzument v klidu. Samozřejmě vždy by se měl řídit zdravým selským rozumem,“ podotýká docent Aleš Rajchl, expert na uchovávání ovoce a zeleniny.

Jaká metoda konzervace potravin se historicky ukázala jako nejlepší?
Tradičních konzervačních metod je jen několik – proslazování, sušení, zmrazování, chladírenství, ošetření teplem... Každá má své výhody a nevýhody. A každá vede k nějakému typu produktů. Jablka můžete zpracovat tradiční technologií – sušením, které současně konzervuje, a dostanete křížaly. Ale můžete z jablek udělat pyré nebo i kompot. To je budete ošetřovat zvýšenou teplotou – pasterovat, protože se jedná o kyselé potraviny. Ale nedá se říci, která z těch technik je nejlepší. Je lepší jablka usušit, nebo zavařit na kompot? To záleží na tom, co máte rádi... A také na tom, v jakém prostředí jste. V Africe spíše narazíte na solární sušárny než na mrazírny.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se
Autor: Téma

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zpřístupnili kocourovi krmítko a divili se, že nestíhají dělat hrobečky

Ano, na jedenáctiměsíčního kocourka mainské mývalí kočky sice může majitelka nahlížet jako na miminko, ale šelmu v něm...

Domácí chléb je zázrak, pokazit ho však mohou drobnosti. Podívejte se jaké

Domácí pečení chleba patří k „novým sportům“. Když se povede, lze to srovnat s uběhnutím stovky za sedm sekund. Jenže...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Místo italského chaosu skvěle promazaný gastrostroj, nadchlo Pohlreicha

Italskou kuchyni nelze nemilovat. Je bohatá na suroviny i chutě a jednoduchá, pokud ji opravdu umíte. Proto se ti...

Sněžnice se v mžiku změní v lyže. Trnuli jsme, zda nápad zaujme, říká tvůrce

Premium Student architektury Vojta Veverka společně se svým bratrem Ondřejem jsou nadšenci pro zimní turistiku. Vždycky je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Kde se vyrábějí české mince?

Megahra iDNES.cz je v plném proudu, ale protože nám v redakci „zbyla“ ještě jedna zlatá mince s hodnotou bezmála třicet...

Tak tohle je český až do prd***, uznal Pohlreich v Kutné Hoře i Strakonicích

Když začal v roce 2009 v pořadu Ano, šéfe! rozkrývat hrůzy v kuchyních a na talířích tuzemských restaurací, ani se mu...

Svět to neviděl, pes to nežral. Kruté omyly stolování slouží jako prevence

Premium Mám jednu kompetenci, v níž vynikám nad manželkou, a to dojídání potravin, o které už nikdo nestojí, případně jim má...

Fígl na plnění dvojctihodných koláčů má Maršálek od Francouzů

Také jste vždycky přemýšleli, jak se asi dělají koláče, co jsou uvnitř plněné tvarohem a ještě mají na vrchu povidla...

KVÍZ: Poznáte europium, cer či praseodym podle fotografií?

Poznáte vybrané prvky, které jsou součástí věcí kolem nás, a dokážete je určit na unikátních fotografiích Petra Juračky...

Vypadni z pódia, pleskla Avril Lavigne polonahou aktivistku přes prsa

Avril Lavigne pobavila diváky na předávání cen Juno, kanadské obdoby Brit Awards. Ve chvíli, kdy přebírala svou cenu...

Meteoroložka Honsová: Letos bude extrémní počasí, zapíše se do historie

Premium Meteoroložka Dagmar Honsová je přesvědčená, že letošní rok určitě přinese mnoho zajímavých a zřejmě i extrémních...

Ukrajinská pobřežní obrana zničila plány na vylodění u Oděsy

Flotila ukrajinského námořnictva dostala na začátku ruské invaze na frak, ale její „suchozemská“ pobřežní obrana...

Herec Gene Hackman se po letech ukázal na veřejnosti

V důchodu je už skoro dvacet let. Svůj poslední film Starosti starosty natočil v roce 2004. Herec Gene Hackman (93) se...

Levnější papriky, cukr i vejce. Češi v zahraničí šetří tisíce a stát tratí

Levnější vejce, maso i zelenina. Čechy ženou vysoké ceny potravin do obchodů v zahraničí. V Polsku ušetří tisíce za...