Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dva extrémy. Nejohroženější jsou hospody na vsi a v Praze

  12:18aktualizováno  13:49
Nejvíce na ráně jsou podle zástupců gastronomické scény podniky v Praze a hospody na venkově. Pokud se do konce roku nezmění režim, restaurační sektor letos ztratí na tržbách 60 až 70 miliard korun, tedy zhruba třetinu, odhadla společnost Nielsen.

Výdejové okénko pražské restaurace Vinohradský parlament. | foto: Michal ŠulaMAFRA

„Nejzasaženějším formátem je hospoda. Opravdu se obáváme, že krize zasáhne i sociální život na menších městech a v obcích. Covid tento formát drtí nejviditelněji,“ uvedl na konferenci k budoucnosti gastronomie Luboš Kastner, garant programu Moje restaurace v rámci Asociace malých a středních podniků.

S tím souhlasí Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací. A dodává, že často venkovské podniky čelí nekalé konkurenci ze strany různých klubů, kluboven, hasičských sdružení apod. „V mnoha případech tato zařízení určitým nekalým způsobem konkurují restauratérům. Mohou je převálcovat. Aniž bychom proti nim něco měli, říkáme, že v mnoha případech nemají živnost na provozování restaurace,“ uvedl.

Velmi jsou zasaženy i restaurace nebo samostatné firmy, které se věnují cateringovým službám. Eventy jsou mrtvé a tržby těchto podniků propadly až o 80 procent.

Podle dat analytické společnosti Nielsen se tržby nejvíce propadly u barů ( o 42 procent) a nejméně, tedy o 13 procent, u bufetů. Největší podíl na propadu měly podniky v Praze, a to kvůli úbytku turistů a také vinou přesunu části zaměstnanců na home office. Dalšími nejpostiženějšími regiony je Jihomoravský kraj a Moravskoslezský kraj. Momentálně je otevřeno 39 procent restaurací. 

Léto přitom jarní propady vůbec nevykompenzovalo, ale maximálně se v některých měsících vrátilo na tržby před rokem, uvedl Jakub Špika z Nielsen.

Otevřeno mají tři z deseti

Agentura vypočítala, že každý den podnikatelé v oboru přicházejí o 414 milionů korun. Ve druhé vlně to bude znamenat ztrátu 15 miliard korun, první jarní  vlna odnesla do nenávratna během dvou měsíců provozovatelům gastro podniků 28,2 miliardy korun. 

Rána bude hlubší, pokud se do konce roku nezmění režim pro restaurace, které nyní mohou prodávat jen přes okénko nebo rozvážet. Celkem do konce roku to může být 60 až 70 miliard korun.

„Je to číslo, které je spíše při zemi v rámci odhadů. Bavíme se o poklesu celého HORECA sektoru o více než třetinu,“ řekl Špika. Celkový roční objem tržeb oboru, který zaměstnává na 80 tisíc lidí, je 195 miliard korun.

Takový zářez si nejspíš vyžádá značné oběti na straně zaměstnanců restaurací i brigádníků. Podle Václava Stárka může do března 2021 v gastru skončit až třicet procent z 80 tisíc zaměstnanců, tedy kolem 24 tisíc lidí.

Sektor zahrnuje restaurace, pivnice, bary, ale i kavárny, cukrárny, čajovny jídelny apod. Největší ztráty mají tyto podniky za současné krize na jídle (58 procent), následují ztráty z piva (11 procent), horských nápojů (10 procent) a jednociferně se počítají ztráty z lihovin a nealko nápojů.

„Pouze jednu třetinu ztrát byli gastronomové schopni pokrýt úsporami, 2/3 ztrát museli pokrýt ze svých rezerv a fondů. Nelze očekávat, že podpůrná opatření státu budou nabývat na intenzitě, spíš naopak. Ptáme se, jaká bude budoucnost?“ říká Luboš Kastner, který je zároveň spolumajitelem restaurační skupiny Hospodska se šesti restauranty v Plzni a Praze.

Výdejní okénka a rozvoz teď gastronomům přinášejí jen zlomek původních příjmů. V regionech má aktuálně zavřeno 60 až 70 procent podniků a tržby jsou oproti normálu čtvrtinové až třetinové. Nejnižší výdělky má Karlovarský kraj. Protipólem je naopak Středočeský kraj, kde funguje téměř polovina provozů a tržby tam dosahují 62 procent únorových hodnot.

Celý obor má před sebou nejhorší období - začátek roku a zejména leden a únor - na které si i v běžných dobách vytváří finanční polštář, aby jej přežil. Nákladovost segmentu restaurací je 80 až 90 procent.

Restauratéři by uvítali větší podporu od státu, nyní se opírají jen o berli v podobě programu Antivirus B na podporu zaměstnanosti. „60 procent náhrady mezd rozhodně není dostatečný nástroj a považujeme to za hodně nespravedlivé, protože de facto vláda jejich podnikání zavřela taky,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Několik týdnů si zřejmě podnikatelé počkají na peníze z programu covid-nájemné, kde už byla zveřejněna výzva. Restauratéři si nesáhnou ani na peníze z třímiliardového balíku programu Agricovid, který otevřelo ministerstvo zemědělství na pomoc zemědělcům. Podmínkou je propad obratu o 25 procent.

Na nelogický označil Prouza systém PES, představený v pátek ministerstvem zdravotnictví. „Ptáme se vlády a nedostává se nám odpovědí. Ptali jsme se třeba na to, proč na konferencích musí být jen 100 lidí a v divadle 500, když se tam lidé chovají velmi podobně. A proč lidé mohou stát frontu venku před obchodem, ale nemohou si sednout na restaurační zahrádku,“ podivuje se Prouza.

Až polovina padne

Společnost Storyous, dodavatel pokladních systémů do obchodů a restaurací, v říjnu varovala, že pokud zůstanou restaurace, hospody a bary zavřené několik měsíců jako na jaře, až polovina z nich nepřežije.

„Při první vlně zkrachovalo zhruba deset procent podniků, teď to může být až dalších čtyřicet procent. Dohromady by se tedy dalo říci, že koronavirovou pandemii neustojí polovina podniků,” řekl již dříve ředitel firmy Igor Třeslín.

V tuzemsku je 40 tisíc gastronomických podniků, což Českou republiku řadí na špici Evropy. Účastníci konference společně varovali, že v souvislosti s krachem mnoha restaurací hrozí masivní propouštění zaměstnanců.

„Podzimní kolo uzavření restaurací znamená, že více než polovina z nich balancuje na pokraji krachu. Gastronomický sektor přitom podle zdravotně-statistických údajů nepatří mezi rizikové oblasti, pokud jde o šíření koronavirové epidemie,“ uvedl Tomáš Prouza.

Autor:

Loď, která zničila most v Baltimoru, odtáhli do přístavu

  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Ruské soudy kryjí Gazprom. UniCredit přijde o majetek, Slováci o arbitráž

17. května 2024  18:04,  aktualizováno  21:40

Soud v Petrohradě v pátek nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 463 milionů...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Šéf Rohlíku si šťouchl do poplatků konkurence

21. května 2024  16:14

Do servisních poplatků rozvážkových společností se v těchto dnech na sociální síti X opřel šéf...

Google buduje nový podmořský optický kabel. Spojí Afriku s Austrálií

24. května 2024

Společnost Google pracuje na prvním podmořském optickém kabelu propojujícím Afriku s Austrálií....

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

ETF fondy založené na ethereu jsou schválené. Cena kryptoměny zůstala stabilní

24. května 2024  16:01

Investiční ETF fondy kopírující cenu kryptoměny ethereum dostaly od americké Komise pro kontrolu...

Turbulence mění pravidla pro podávání jídla v letadlech. Trvalé poutání zatím nebude

24. května 2024  14:25

Letecká společnost Singapore Airlines zavádí přísnější pravidla na palubách svých letadel. Děje se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...