Středa 26. ledna 2022, svátek má Zora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 26. ledna 2022 Zora

Úbytek restaurací se nedá brát pozitivně, říká šéf Colosea

Pandemie dává tuzemským restauracím pořádně zabrat. Jejich byznys se opět smrsknul na výdejová okénka a rozvážkové služby. Vleklá krize navíc nelikviduje jen ty malé, ale ohrožuje už i restaurační řetězce.

Jan Mužátko, majitel restaurací Pizza Coloseum | foto:  Petr Topič, MAFRA

Síť restaurací Coloseum by za normálních okolností letos spíš plánovala oslavy, na trhu totiž funguje už čtvrt století. Místo toho počítá ztráty. „Dopady samozřejmě budou. Určitě největší jsou ty finanční, ale i personální. Musíme vrátit gastronomii budoucnost. Věřím, že nám snad pomohou některé asociace, které budou smysluplně podporovat náš obor,“ říká její majitel Jan Mužátko.

Svou první restauraci otevřel v roce 1995 ve Vodičkově ulici a v následujících pětadvaceti letech vybudoval 15 poboček a franšíz, kromě hlavního města třeba v Brně, Hradci Králové, Ostravě, Českých Budějovicích nebo Teplicích.

Mužátko navíc provozuje Pivovar Národní, Penzion Coloseum v Průhonicích a Občanskou plovárnu, kde spolu s ním působí i jeho syn Jan, který studoval gastronomický Institut Paula Bocuse v Lyonu. Zda Coloseum jednou synovi předá a bude z něj rodinný podnik, však zatím neví. „To byste se museli zeptat jeho. Tahle doba je rychlá a mladí mají opravdu hodně možností,“ tvrdí Mužátko.

Za celou dobu působení v gastronomii otevřel a občas i uzavřel více než 60 podniků, do kterých investoval téměř miliardu korun. Jeho podniky dnes obslouží přes 1,5 milionu zákazníků ročně.

„Máme pobočky, kde na turistech závislí nejsme, ale v některých restauracích dosahuje závislost na zahraničních hostech až 50 procent. V Občanské plovárně pořádáme i soukromé akce a lidé kvůli neustálému zmenšování kapacity a nejistotě večírky ruší, řada z nich byla přitom přesunuta už z jarního období,“ dodává Mužátko.

Koronavirové restrikce ubližují i jeho cateringové společnosti, která občerstvuje hosty na libereckém, pardubickém a od roku 2019 rovněž na kladenském hokejovém stadionu. „Catering a event byznys byl pandemií velmi zasažen. Myslím, že z hlediska gastronomie úplně nejvíc,“ říká Mužátko.

S kompenzacemi není restauratér vůbec spokojen. „Ze státní podpory jsme takřka nic nedostali, což jsem čekal. Mohla padat dvojčata, být záplavy, krize nebo covid, a stejně na nás všichni zapomněli. Právě proto mě pak mrzí, když některé hlasité obory a firmy dostávají přidáno a covidem ani zasaženy nebyly,“ dodává. 

„Věřím, že teď na podzim, kdy náš obor je jedním z nejvíce postižených a omezovaných, přijde opravdová podpora ze strany státu,“ doufá Mužátko, který v první vlně nežádal o žádnou podporu a nyní chce pro Coloseum čerpat program Antivirus, aby nemusel dál propouštět.

„Musel jsem se rozloučit zhruba se 60 procenty zaměstnanců, zpátky jsme si pak vzali jen ty opravdu nejlepší. Bylo to ale velmi těžké a bolestivé rozhodování,“ říká Mužátko.

Díky kontaktu se zahraničními dodavateli má Mužátko srovnání s tím, jak to funguje v zahraničí. „Třeba v Itálii dostali covid úvěry během tří dnů všichni a splatnost byla šest až osm let. U nás se nastavila splatnost pouze tři roky a vyplaceno bylo zhruba jedenáct procent žádostí,“ tvrdí šéf Colosea.

Až patnáct procent nepřežije

Také další řetězce se potýkají s těžkými časy. „Výdejová okénka dělají zhruba jen tři až pět procent běžné tržby. Nejvíce jsou samozřejmě zasaženy bary a hotelové restaurace. Pak často trpí i podniky, které se orientovaly na turisty nebo nemají jasný koncept a základnu pravidelných návštěvníků,“ uvádí Lukáš Kastner ze skupiny Hospodska, jež provozuje pět restaurací v Plzni a Červený jelen v Praze.

Velký dopad na restaurace v centru Prahy hlásí řetězec Ambiente. „Okénkům se nejlíp daří v těch restauracích, které mají stabilní štamgastskou základnu a lidé je mají blízko bydliště nebo kanceláře – příkladem je Karlín nebo Vinohrady. Například Bufet v Karlíně je na tom dokonce lépe než loni. Naopak nejvíce z našich podniků jsou zasažené ty v centru Prahy,“ říká mluvčí Ambiente Šárka Hamanová.

Hlavní je podle ní se umět přizpůsobit. „V podnicích, které se rychle adaptovaly na aktuální situaci a byly kreativní, je i lepší nálada,“ dodává.
Podle Kastnera bude úmrtnost podniků po druhé vlně obrovská. „Okolo 40 procent všech podniků je momentálně úplně zavřených a je otázka, kolik se jich vrátí. Osobně si myslím, že možná přijdeme o10 až 15 procent gastronomických zařízení, přestože velká část podniků čerpá Antivirus nebo Covid – Nájemné,“ dodává Kastner.

„Myslím si, že možná bude méně restaurací, které budou kvalitní a cenově vyšší, a pak přežijí fast foody. Rád bych řekl, že se nám možná zmenší konkurence a budeme mít lepší zisky, ale úbytek restaurací pod vlivem pandemie se nedá brát jako pozitivum,“ prohlašuje Mužátko.

„Pandemické opatření nám přineslo i jiný pohled na byznys, některé pohledy jsou pozitivní a některé negativní. Jedním z pozitivních je pohled na efektivitu a personální vytížení. O negativních se raději nechci bavit. Špatných věcí máme od března 2020 opravdu hodně,“ dodává majitel Colosea.

I přes složitou situaci v gastronomii ale Mužátko věří, že krizi ustojí. „Máme svou síť dodavatelů a dobrou pozici na trhu. V tomto oboru jsem se udržel už pětadvacet let,“ říká.

Mladým chybí píle a drive, touha něco dokázat. Řada z nich to při prvním problému vzdává. Nehodlají do toho investovat to úsilí a čas, jako naše generace

Jan Mužátkošéf restaurací Coloseum

Dlouhodobou existenci přisuzuje především tvrdé práci. „Usilovně jsme s celým týmem v průběhu těch třiceti let poctivě pracovali. Mám pocit, že tohle je problém dnešní doby. Taková ta stará garda, do které se řadím, dnem a nocí pracovala. Mladým chybí píle a drive, touha něco dokázat. Řada z nich to při prvním problému vzdává. Nehodlají do toho investovat to úsilí a čas jako naše generace,” vysvětluje Mužátko.

Ačkoliv situace není příznivá, i tak Coloseum na oslavu narozenin plánuje něco nového. „Připravujeme novinku, která na našem trhu ještě nebyla a myslím, že by to mohlo oslovit velké spektrum nových klientů. Ještě ale úplně nechci říkat, co to je, dokud to nebude hotové,” uzavírá podnikatel.

Autor:
  • Nejčtenější

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...

USA domlouvají kvůli možné ruské invazi dodávky plynu do Evropy z Kataru

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena vyjednává s Katarem o možných dodávkách zkapalněného plynu do Evropy....

Bitcoin padá a vyhlídky nejsou dobré. Zájem o rizikové investice klesá

Cena bitcoinu v pátek klesla pod hranici 39 tisíc amerických dolarů, což je v přepočtu asi 837 tisíc korun. Nejznámější...

V Británii krachují stovky stavebních firem. Poptávka po bydlení přitom stoupá

Postupný růst cen stavebních materiálů plus nedostatek kvalifikovaných pracovníků zapříčiněný brexitem způsobily, že...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Airbus a Boeing čelí nové konkurenci. Své dopravní letouny má Čína i Rusko

Duopol západních výrobců letadel Airbus a Boeing se ocitl pod tlakem. Ruské letadlo právě získalo potřebnou...

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...

  • Další z rubriky

Úřady postupují vůči žadatelům o bonus příliš tvrdě, stěžují si živnostníci

Finanční správa postupuje při posuzování žádostí o kompenzační bonus nezákonně, tvrdí zástupci živnostníků. Úřad to...

Zelené hujerství EU může vést až k vyšším emisím, říká zástupce chemiček

Vysoké ceny energií se začínají hodně promítat do hospodaření firem. Energeticky náročné podniky by kombinaci drahých...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...

Mražené pohlazení na dřívku slaví 100 let. Češi jsou věrni tradici

Nanuk, neboli mražený smetanový krém v čokoládě na dřevěném držátku, slaví kulaté výročí. Před sto lety si jej s názvem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Mysleli, že mám miliony. A já žila na ubytovně, vzpomíná Nicol Lenertová

Premium Na biologického otce si Nicol Lenertová už nevzpomíná, jen říká, že byl pro ni i její mámu nebezpečný. Během dětství...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Praktiky ve vile Playboy: orgie, orální sex se psem i ošklivé prostitutky

V novém dokumentu Secrets of Playboy (Tajemství Playboye) promluvily bývalé playmates o praktikách ve vile zakladatele...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...

Devadesátky: Hlavně nehraj jako já, řekl Vetchý Bartošovi o společné postavě

Postavu Tomáše Kozáka v Případech 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý. V mladší verzi policisty v Devadesátkách se proměnil...