ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Banky poskytly v dubnu hypotéky za 21,9 miliardy korun, meziročně dvojnásobek

  • 11
Banky a stavební spořitelny v ČR poskytly v dubnu hypoteční úvěry za 21,9 miliardy korun, což je proti březnu růst o pětinu a proti loňskému dubnu více než dvojnásobek. Úrokové sazby nových úvěrů klesly na 5,1 procenta z březnových 5,19 procenta. Je to nejnižší hodnota od června 2022.

Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Rychlost meziměsíčního poklesu sazeb se ale proti předešlým měsícům snížila. Tento vývoj jde na vrub rozkolísaným tržním úrokovým sazbám, které začaly v polovině března opět růst a dostaly se na nejvyšší úroveň v letošním roce, uvedla asociace.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v dubnu dosáhl 18,8 miliardy korun po březnových 15,4 miliardy korun. Objem refinancovaných úvěrů, interně či z jiné instituce, činil 3,2 miliardy korun. Podíl refinancovaných úvěrů na celkovém objemu poskytnutých hypoték činil v dubnu 14,5 procenta, což je nejnižší hodnota od konce roku 2022.

Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl 5212, což je nejvyšší hodnota od května 2022. Ve srovnání s dubnem 2020 je ale počet hypoték stále nižší o 14 procent, vyplývá z dat asociace.

Cesta k levným hypotékám je plná výmolů a vyčkávání

Průměrná hypotéka v dubnu pokračovala v růstu, a to z 3,44 milionu na 3,6 milionu Kč. To je nová maximální úroveň, které překonala dosavadní rekord z listopadu 2021. Dosáhnout na vyšší hypotéku umožňuje také postupný pokles hypotečních sazeb či uvolnění limitů ze strany České národní banky, tvrdí asociace.

„Růst průměrné hypotéky je dán jednak vyšší potřebou financování z titulu vyšších cen nemovitostí, které jsou i přes svůj mírný pokles v loňském roce vyšší, než byly koncem roku 2021. Svou roli sehrál i postupný pokles úrokových sazeb doprovázený růstem mezd domácností, což žadatelům také umožnilo dosáhnout na vyšší úroveň hypotéky,“ uvedl ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou hypotéku zvýšení měsíční splátky o zhruba 1500 až 2000 Kč. Ve srovnání s dvouprocentní úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená současná hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o 6000 Kč. Splátka hypotéky jeden milion korun s 30letou splatností se současnými úrokovými sazbami se pohybuje kolem 5500 Kč.

Banky omezují spolupráci s poradci. Týká se to hlavně refinancování hypoték

„V meziročním srovnání jsme za první čtyři měsíce roku 2024 zaznamenali nárůst v počtu uzavřených smluv, ale mnohem výrazněji se nárůst projevil v poskytnutých objemech. Tato změna se nejvíce promítla u hypoték na koupi nemovitosti. Z toho je vidět, že lidé, kteří v minulých letech pořízení vlastního bydlení kvůli vysokým sazbám odkládali, se nyní v očekávání jejich poklesu ke svým původním plánům vrátili,“ uvedl ředitel úvěrové divize Fio banky Jakub Schmid.

,