Čarodějnické prstíky
Ingredience:
- 100 ml vody
- 50 g másla
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička mandlového aroma
- 250 g moučkového cukru
- růžová potravinářská barva
- asi 20 dýňových semínek
Pracovní postup:
- Do kastrůlku nalijeme vodu, přivedeme ji k varu a rozpustíme v ní máslo. Vsypeme prosátou mouku a mícháme, dokud není těsto hladké a nelepí se na dno a stěny. Zahříváme ho ještě asi 3 minuty a odstavíme.
- Do vychladlého těsta zapracujeme mandlové aroma a moučkový cukr promíchaný s troškou růžové potravinářské barvy.
- Z hmoty vymodelujeme válečky ve tvaru prstů. Pomocí nože na nich lehce naznačíme klouby a záhyby. Nakonec vmáčkneme dýňová semínka místo nehtů. Hotové čarodějnické prstíky necháme ztuhnout v lednici.
Oříškovo-čokoládoví pavouci
Ingredience:
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
- 200 g krupicového cukru
- 200 g nesolených arašídů
- 100 g lékořicových tyčinek
- 100 g hořké čokolády
- 50 g mléčné čokolády
Pracovní postup:
- Do kastrůlku vlijeme smetanu ke šlehání a přivedeme ji téměř k varu. Přidáme máslo a necháme ho rozpustit. Ve větším hrnci necháme zkaramelizovat cukr a pak k němu opatrně přilijeme horkou smetanu. Nakonec přisypeme arašídy, směs dobře promícháme a odstavíme.
- Dvěma lžícemi vytvoříme z karamelové hmoty hromádky, které položíme na pečicí papír a necháme je ztuhnout.
- Lékořici nakrájíme na tenké proužky a rozložíme je na karamelové placičky. Hořkou čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni a pomocí lžičky zalijeme lékořicové nožičky. Posypeme je mléčnou čokoládou nastrouhanou nahrubo a necháme pavoučky zatuhnout. Oči můžeme dotvořit pomocí cukrové polevy.
Halloweenské muffiny
Ingredience:
- 2 vejce
- 100 g krupicového cukru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 200 g polohrubé mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- 30 g mléčné čokolády
- 50 g nadrcených ořechů
- 100 g oranžové marcipánové hmoty
- 100 g hořké čokolády
Pracovní postup:
- Vejce vyšleháme s krupicovým cukrem do pěny. Zlehka vmícháme smetanu ke šlehání a poté polohrubou mouku prosátou s práškem do pečiva. Nakonec přimícháme nasekanou čokoládu a ořechy.
- Mističky formy na muffiny vyložíme papírovými košíčky a rozdělíme do nich těsto. Muffiny pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova.
- Marcipánovou hmotu lehce propracujeme a rozválíme ji na 4 mm silný plát. Pomocí formiček a nože vykrájíme halloweenské obličeje. Čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni a potřeme jí vršky vychladlých muffinů. Nakonec je dozdobíme marcipánovými obličejíky.
Perníkový hřbitov
Ingredience:
- 3 vejce
- 150 g cukru
- 120 ml oleje
- 5 lžic povidel
- 50 ml rumu
- 50 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 4 lžíce kakaa
- 3 lžičky perníkového koření
- 2 lžičky sody
Na ozdobu:
- 1 balení polomáčených sušenek na náhrobky
- 100 g marcipánu
- 100 g tmavých sušenek na hlínu
- 220 g povidel
- 100 g hořké čokolády
- 40 ml 33% smetany ke šlehání
Pracovní postup:
- Vejce vyšleháme s cukrem do pěny a za postupného přilévání zašleháme i olej. Povidla rozmícháme s rumem a mlékem a zamícháme k pěně. Pomocí gumové stěrky po částech zamícháme mouku prosátou s kakaem, perníkovým kořením a sodou. Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme při 160 °C asi 45 minut.
- Vychladlý korpus vyjmeme z formy a rozkrojíme. Namažeme povidly a přiklopíme. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a smícháme s teplou smetanou. Polevou polijeme perník a vložíme do lednice.
- Čokoládové sušenky rozdrtíme a posypeme jimi povrch perníku. Pomocí marcipánu nebo modelovací hmoty vytvoříme duchy a na čokoládovou stranu polomáčených sušenek vymodelujeme písmena. Vše rozmístíme po celé ploše, necháme 30 minut odležet v chladu a podáváme.