Pavouci, myši, čarodějnice. Halloweenská party nejen pro děti

aktualizováno 
Blíží se konec října a s ním také období oblíbených halloweenských večírků, jež milují zejména děti, které tolik baví se bát. Až budete takovou party pořádat pro své potomky a jejich kamarády, připravte jim kromě strašidelné výzdoby také stylové pohoštění. Uvidíte, že budou nadšené.

Čarodějnické prsty | foto: Profimedia.cz

Halloweenské donuty

Ingredience:

Halloweenské donuty
  • 250 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 21 g čerstvého droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 lžička rumu
  • 2 lžíce oleje + na smažení

Na ozdobu:

  • barevné polevy podle fantazie
  • cukrové zdobení
  • lentilky

Pracovní postup:

  1. V hrnku smícháme trochu vlažného mléka s vanilkovým cukrem a rozdrobeným droždím. Necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy odvážíme mouku, přidáme vejce a žloutek pokojové teploty, špetku soli, rum a dvě lžíce oleje. Nakonec zapracujeme vzešlý kvásek.
  3. Vše promícháme (vařečkou nebo za pomoci robota) v pevné pružné těsto.
  4. To vyválíme na pomoučněném válu a vykrajujeme kruhy vykrajovátkem na donuty nebo velkou a malou skleničkou. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme čtvrt hodiny kynout.
  5. V kastrůlku rozpálíme vyšší vrstvu oleje a smažíme v něm donuty z obou stran dozlatova. Hotové je necháme okapat na míse vyložené kuchyňskými utěrkami.
  6. Vychladlé donuty zdobíme barevnými polevami dle chuti a fantazie a cukrovým zdobením nebo lentilkami.

Tip: Čokoládovou polevou můžete na barevné polevě tvořit vlákna pavučin nebo strašidelné motivy.

Čokoládové rakvičky

Ingredience:

Čokoládová rakvička
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 50 – 80 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 3/4 hrnku krupicového cukru
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžíce kakaa

Na náplň:

  • 400 g kvalitní hořké čokolády
  • 400 ml smetany ke šlehání

Na ozdobu:

  • čokoládová poleva
  • cukrová poleva
  • nadrcené čokoládové sušenky

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme čokoládový krém. Šlehačku přivedeme v kastrůlku téměř k varu, pak do ní vsypeme nalámanou čokoládu a mícháme, až se krém spojí. Po vychladnutí ho uložíme do ledničky.
  2. Měkký tvaroh, mléko, vejce, olej a cukr vyšleháme v míse. Pak přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem a vymícháme hladké těsto.
  3. Plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do něj těsto a rovnoměrně uhladíme.
  4. Pečeme na 180 °C asi 25 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda je propečené, pak vyjmeme a necháme vychladnout.
  5. Z papíru si vystřihneme šablonu ve tvaru rakve a z vychladlého těsta vykrajujeme rakvičky. Vyjmeme krém z ledničky, znova ho prošleháme a spojujeme s ním jednotlivé vykrájené kousky koláče.
  6. Každou rakvičku nakonec polijeme rozehřátou čokoládovou polevou a okraje posypeme nadrcenými sušenkami. Na vychladlou čokoládovou polevu uděláme cukrovou polevou kříže.

Tip: Společně s krémem můžeme rakvičky plnit také plátky banánů nebo třeba kompotovaných broskví.

Čarodějnické prsty

Ingredience:

Čarodějnické prsty
  • 500 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 300 g másla nebo hery
  • 4 žloutky
  • jahodová marmeláda
  • mandlové lupínky na zdobení

Pracovní postup:

  1. Mouku, cukr, máslo, žloutky a lžičku marmelády propracujeme rukama na válu a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a dáme na půl hodiny do ledničky.
  2. Na pomoučněném válu vyválíme těsto na silnější plát, nožem ho nakrájíme na pruhy a ještě ho překrájíme napříč, abychom získali kousky těsta o přibližné délce lidských prstů.
  3. Z každého kousku vyválíme v rukou váleček, který na konci zploštíme do tvaru nehtového lůžka, do kterého naneseme trochu marmelády a přiložíme plátek mandle.
  4. „Prsty“ klademe na plech vyložený pečicím papírem a na každý uděláme nožem zářezy v místě kloubů.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 12 minut. Pak vyjmeme a necháme zchladnout.

Tip: „Prsty“ můžete na stole naaranžovat  do bezprstové rukavice, budou vypadat ještě strašidelněji.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Pití už jsem sama nedokázala zastavit, říká Michaela Duffková

Michaela Duffková

Když se před rokem Michaela Duffková rozhodla skoncovat se závislostí na alkoholu, v krvi měla více než dvě promile. Od...

V Česku sportují jen děti z bohatých rodin, ty z chudých tloustnou

Dnešní děti tancují u tyče. (ilustrační foto)

České děti prokazatelně tloustnou a jsou stále neohrabanější. Ukazuje se také, že pro mnoho z nich je sport čím dál...

Nikdy jsem džíny nepral, říká výkonný ředitel firmy, která je vyrábí

Džíny Levi's

Správně se starat o džíny podle expertů na denim prý umí málokdo. Kalhotám z tohoto odolného materiálu totiž nesvědčí,...

Nebojte se prošlých potravin, o rok déle vydrží mouka, hořčice i káva

Ilustrační snímek

Prošlé potraviny nevyhazujte. Můžete je klidně sníst i dlouho po datu, které ohraničuje jejich minimální trvanlivost....

Kvůli svému vzhledu nemám žádné přátele, říká živoucí Barbie

Tatiana Tuzová

Dvaatřicetiletá Tatiana původem z Ruska je posedlá panenkami Barbie. Aby vypadala jako ona, podstoupila několik...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Rychlý rebarborový dezert

Rychlý rebarborový dezert

Honí vás o víkendu mlsná? Zkuste si udělat rychlý rebarborový dezert, který jistě potěší vaše chuťové buňky.

RECEPT DNE: Gratináda z mladé zeleniny

Gratináda z mladé zeleniny

Je jaro a zelenina na talíři má pro nás důležitý význam, protože nám doplní potřebné vitaminy a minerály, které nám po...

Malé sladkosti pro oslavu velké noci. Upečte výslužku pro koledníky

Perníková vajíčka

Kromě klasického beránka a mazance se na Velikonoce hodí mít po ruce něco malého sladkého nejen pro kluky a chlapy, co...

Najdete na iDNES.cz