Doporučujeme

Čarodějnické prstíky

Čarodějnické prstíky | foto: Kulinární studio MAFRA

Prsty, pavouci i sladký hřbitov. Strašidelné halloweenské dezerty pobaví

  • 28
Společenské akce se letos na Halloween pořádat nebudou, ovšem oslavit si ho můžete i doma v rodinném kruhu. Děti ocení strašidelné dobroty, při jejichž přípravě budou rády spolupracovat a zapojí i svou fantazii.
Čarodějnické prstíky

Čarodějnické prstíky

Ingredience:

  • 100 ml vody
  • 50 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička mandlového aroma
  • 250 g moučkového cukru
  • růžová potravinářská barva
  • asi 20 dýňových semínek

Pracovní postup:

  1. Do kastrůlku nalijeme vodu, přivedeme ji k varu a rozpustíme v ní máslo. Vsypeme prosátou mouku a mícháme, dokud není těsto hladké a nelepí se na dno a stěny. Zahříváme ho ještě asi 3 minuty a odstavíme. 
  2. Do vychladlého těsta zapracujeme mandlové aroma a moučkový cukr promíchaný s troškou růžové potravinářské barvy. 
  3. Z hmoty vymodelujeme válečky ve tvaru prstů. Pomocí nože na nich lehce naznačíme klouby a záhyby. Nakonec vmáčkneme dýňová semínka místo nehtů. Hotové čarodějnické prstíky necháme ztuhnout v lednici.
Oříškovo-čokoládoví pavouci

Oříškovo-čokoládoví pavouci

Ingredience:

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 g nesolených arašídů
  • 100 g lékořicových tyčinek
  • 100 g hořké čokolády
  • 50 g mléčné čokolády

Pracovní postup:

  1. Do kastrůlku vlijeme smetanu ke šlehání a přivedeme ji téměř k varu. Přidáme máslo a necháme ho rozpustit. Ve větším hrnci necháme zkaramelizovat cukr a pak k němu opatrně přilijeme horkou smetanu. Nakonec přisypeme arašídy, směs dobře promícháme a odstavíme. 
  2. Dvěma lžícemi vytvoříme z karamelové hmoty hromádky, které položíme na pečicí papír a necháme je ztuhnout. 
  3. Lékořici nakrájíme na tenké proužky a rozložíme je na karamelové placičky. Hořkou čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni a pomocí lžičky zalijeme lékořicové nožičky. Posypeme je mléčnou čokoládou nastrouhanou nahrubo a necháme pavoučky zatuhnout. Oči můžeme dotvořit pomocí cukrové polevy.
Halloweenské muffiny

Halloweenské muffiny

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 30 g mléčné čokolády
  • 50 g nadrcených ořechů
  • 100 g oranžové marcipánové hmoty
  • 100 g hořké čokolády

Pracovní postup:

  1. Vejce vyšleháme s krupicovým cukrem do pěny. Zlehka vmícháme smetanu ke šlehání a poté polohrubou mouku prosátou s práškem do pečiva. Nakonec přimícháme nasekanou čokoládu a ořechy. 
  2. Mističky formy na muffiny vyložíme papírovými košíčky a rozdělíme do nich těsto. Muffiny pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova. 
  3. Marcipánovou hmotu lehce propracujeme a rozválíme ji na 4 mm silný plát. Pomocí formiček a nože vykrájíme halloweenské obličeje. Čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni a potřeme jí vršky vychladlých muffinů. Nakonec je dozdobíme marcipánovými obličejíky.
Perníkový hřbitov

Perníkový hřbitov

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 150 g cukru
  • 120 ml oleje
  • 5 lžic povidel
  • 50 ml rumu
  • 50 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 4 lžíce kakaa
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky sody 

Na ozdobu:

  • 1 balení polomáčených sušenek na náhrobky
  • 100 g marcipánu
  • 100 g tmavých sušenek na hlínu
  • 220 g povidel
  • 100 g hořké čokolády
  • 40 ml 33% smetany ke šlehání

Pracovní postup:

  1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny a za postupného přilévání zašleháme i olej. Povidla rozmícháme s rumem a mlékem a zamícháme k pěně. Pomocí gumové stěrky po částech zamícháme mouku prosátou s kakaem, perníkovým kořením a sodou. Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme při 160 °C asi 45 minut. 
  2. Vychladlý korpus vyjmeme z formy a rozkrojíme. Namažeme povidly a přiklopíme. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a smícháme s teplou smetanou. Polevou polijeme perník a vložíme do lednice. 
  3. Čokoládové sušenky rozdrtíme a posypeme jimi povrch perníku. Pomocí marcipánu nebo modelovací hmoty vytvoříme duchy a na čokoládovou stranu polomáčených sušenek vymodelujeme písmena. Vše rozmístíme po celé ploše, necháme 30 minut odležet v chladu a podáváme.

  • Vybrali jsme pro Vás