Marinovaný kapr v bylinkovém těstíčku
Ingredience:
- 800 g filetu z kapra
- 1 citron
- 2 lžíce nasekaných bylinek (šalvěj, bazalka, tymián, kopr)
- špetka drceného kmínu
- sůl a drcený pepř
- 1 vejce
- 50 ml bílého vína
- 4-5 lžic hladké mouky
- špetka mleté papriky
- olej na smažení
Na salát:
- 400 g vařených brambor
- 1 červená paprika
- 1 šalotka
- 1-2 kyselé okurky
- hrst mini mangoldu
- kerblík
- 1 limetka
- olivový olej
Pracovní postup:
- Filet z kapra očistíme a nakrájíme na jednotlivé porce. Citronovou šťávu smícháme s polovinou nasekaných bylinek, drceným kmínem, pepřem a solí. Marinádou potřeme porce kapra a necháme je v chladu uležet asi dvě hodiny.
- Ve větší míse smícháme vejce, víno, hladkou mouku, mletou papriku a zbylé bylinky. Připravíme hustější těstíčko, ve kterém rybu obalíme. V pánvi rozpálíme olej a porce kapra zvolna osmažíme po obou stranách dozlatova.
- Vařené brambory nakrájíme na plátky, papriku a šalotku na nudličky, kyselou okurku na kolečka a přidáme mini mangold a čerstvý kerblík. Pokapeme olivovým olejem, limetkovou šťávou, ochutíme solí a pepřem a promícháme.
Kapr se salátem z černé čočky a pohanky
Ingredience:
- 250 g černé čočky
- 100 g pohanky (loupaných krup)
- 1 větší mrkev
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 8 ředkviček
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- olivový olej na restování
- 1 lžíce nasekaného kopru
- 1 citron
- sůl
- 800 g filetů z kapra s kůží
- mletá sladká paprika na posypání
- celý kmín na posypání
Pracovní postup:
- Černou čočku namočíme na 120 minut do studené vody. Poté propláchneme, zalijeme čerstvou vodou a vaříme asi 15 minut doměkka. Přebranou a propláchnutou pohanku vaříme ve vodě v poměru 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody cca 10 minut a poté necháme dojít pod pokličkou.
- Mezitím očistíme zeleninu. Mrkev nakrájíme na půlkolečka, řapíkatý celer na malé kousky, ředkvičky na měsíčky, cibuli na nudličky a stroužky česneku na tenké plátky.
- V pánvi na rozehřátém oleji orestujeme všechnu připravenou zeleninu kromě česneku do lehce zlatavé barvy. Poté přidáme česnek a necháme rozvonět. Odstavíme a do pánve vmícháme kopr a scezenou čočku s pohankou. Vše zakapeme vymačkanou šťávou z citronu. Salát dle chuti osolíme a uchováme v teple.
- Očištěné filety z kapra rozkrájíme na porce a z obou stran osolíme a posypeme mletou paprikou a kmínem. V pánvi na rozpáleném oleji opékáme porce kapra nejprve kůží dolů cca 3 minuty. Potom je obrátíme a dopékáme další asi 2 minuty (dle výšky filetů) doměkka a dozlatova. Podáváme společně se salátem.
Kapr po ďábelsku
Ingredience:
- 800 g filetu z kapra
- sůl
- 4 lžíce hořčice
- 100 g strouhanky
- špetka mletého chilli
- snítka čerstvého tymiánu
- 150 g másla
- 50 ml oleje
- 1 cibule
- 1 chilli paprička
- 50 ml bílého vína
- 150 ml masového vývaru
Pracovní postup:
- Filet z kapra rozkrojíme na čtyři porce, které z obou stran osolíme a potřeme dvěma lžícemi hořčice. Necháme chvíli odležet.
- Strouhanku smícháme s chilli a usekanými lístky čerstvého tymiánu. V této směsi obalíme porce kapra. V pánvi rozpálíme 100 g másla spolu s olejem a obalené kousky kapra v něm osmažíme dozlatova.
- V jiné pánvi rozehřejeme zbytek másla. Přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme zbytek hořčice, nasekanou chilli papričku a krátce orestujeme. Základ omáčky zalijeme vínem a vývarem a tekutinu necháme vyvařit na polovinu. Smaženého kapra podáváme s omáčkou a vařeným nebo pečeným bramborem.
Pečený kapr s kořenovou zeleninou a pohankou
Ingredience:
- 800 g kapra
- sůl a mletý černý pepř
- asi 500 ml mléka
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 větší mrkve
- 1/2 bulvy celeru
- 3 petržele
- 1 svazek řapíkatého celeru
- olivový olej
- sušené bylinky (tymián, estragon, rozmarýn)
- celý kmín
Na přílohu:
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 g pohanky
- 5 snítek petrželky
Pracovní postup:
- Kapra omyjeme, osušíme a nakrájíme na podkovy. Pak je osolíme, opepříme, vložíme do misky, zalijeme mlékem a necháme přes noc odležet v lednici.
- Všechnu zeleninu očistíme. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky. Vše zakapeme olivovým olej, ochutíme bylinkami, solí i pepřem a promícháme.
- Zeleninu rozložíme do pekáčku. Kapra vyjmeme z mléka, necháme okapat a položíme jej na zeleninu. Posypeme kmínem, osolíme, opepříme a přiklopíme alobalem. Pečeme v troubě při 160 °C asi 25 minut. Pak alobal sejmeme a odkryté pečeme ještě asi 15 minut.
- Červenou cibuli a česnek očistíme, nakrájíme na drobno a orestujeme na olivovém oleji. Přimícháme pohanku a zalijeme 600 ml vody. Osolíme a vaříme asi 20 minut, dokud se všechna tekutina nevstřebá. Na závěr do pohanky vmícháme nasekanou petrželku. Podáváme s pečeným kaprem a zeleninou.