Existuje mnoho léčivek, ze kterých se využívá pouze kořen. I takových, u nichž jsou účinné látky obsaženy v celé rostlině, ovšem její podzemní část je jejich nejbohatším zdrojem.
KVÍZ: Víte, jak využít kořeny bylinek? Otestujte seZískané kořeny se většinou nakládají do alkoholu (k získání tinktury), případně suší. |
Nejčastěji se v léčitelství uplatňují kořeny pampelišky, lopuchu, kostivalu, lékořice, křenu, čekanky, proskurníku, kozlíku, třapatky nachové (tu znáte možná pod názvem echinacea), rdesna, puškvorce, pýru, bedrníku, zázvoru, kurkumy, ženšenu, kozince, parchy saflorovité (říká se jí maralí kořen), eleuterokoku ostnitého (přezdívá se mu sibiřský ženšen) a řady dalších.
Zpracování krok za krokem:
|
Kořeny sbírejte šetrně
Kořeny se mají sbírat po odkvětu, v době, kdy nať už začíná usychat a „zatahovat“. Ideální počasí je po dešti, kdy je půda vlhká.
U rostlin, jež nechcete zničit (což je kromě vzácnějších druhů na lukách třeba okrasa vaší zahrádky – echinacea), vyberte exemplář starý nejméně tři roky, raději i víc), opatrně ho podrýpněte a odejměte menší kousek kořene. Pak ho zase pečlivě zahrňte půdou. Uděláte-li to opravdu šetrně, květinka přežije.
U plevelů, které stejně skončí na kompostu, tak opatrní být nemusíte, jednoduše vytáhněte či vykopejte rostlinu ze země a využijte celý kořen.
Právě běžné plevelné rostliny jsou nejvhodnější pro nepříliš zkušené bylinkáře. Lehce je poznáte a kořen získáte snadno při pletí zahrádky. (Jejich přehledný atlas s fotografiemi najdete v článku zde.)
Chcete-li vyzkoušet další „kořenové“ léčivky, nastudujte si jejich účinky našem letošním seriálu Atlas bylin, v odborných knížkách nebo na důvěryhodných bylinkářských webech (např. bylinkopedie.cz).
Pro začátečníky platí, že si mohou využití kořenů vyzkoušet třeba s obyčejnou, ale cennou pampeliškou: pomáhá zlepšit činnost jater, ledvin a žlučníku, stimuluje metabolismus, harmonizuje hladinu cukru v krvi, prospívá zažívání, působí protizánětlivě a uvažuje se i tom, že se může podílet na prevenci nádorových onemocnění. A roste úplně, ale úplně všude.
Jak snížit hladinu cukru v krvi? Pomoci může lopuch, pýr, pampeliška, jitrocel, stévie, rukola, čekanka... |