Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejlepší bio pochoutka roku je sušené maso. Je od mlsné kozy

Na zemědělskou tradici svého otce i dědy Barbora Filípek Spitzová navázala teprve před čtyřmi lety, ale už nyní se jí podařilo vyhrát soutěž o biopotravinu roku. Uspěla se sušeným masem, popisuje týdeník 5plus2.
Barbora Filípek Spitzová na své farmě

Barbora Filípek Spitzová na své farmě | foto: Umlsnekozy.cz

„První tři roky jsem farmu táhla sama, i na traktoru jsem jezdila jen já,“ vzpomíná na začátky farmy U mlsné kozy. Ještě před čtyřmi roky to bylo jen nevzhledné a bodláky zarostlé nevyužité pole u Želešic na Brněnsku. 

Dnes je součástí prosperující biofarmy, která se může pochlubit prestižní cenou. Ve zdejším hospodářství Barbory Filípek Spitzové totiž vyrábějí sušené maso, které bylo nyní vyhlášeno celkovým vítězem soutěže Česká biopotravina roku 2019. 

Na malé hospodářství svého dědy i tatínka si vystudovaná zemědělská ekonomka Barbora Filípek Spitzová pamatovala ještě z dětství. Na tyto zkušenosti ale navázala až s narozením syna teprve v roce 2015. Tehdy začala na pár hektarech jižně od Brna hospodařit a letos už vyhrála soutěž o nejlepší tuzemskou bio dobrotu.

„Že zvítězilo naše sušené maso, jsem se dozvěděla v neděli. Počasí zrovna nebylo hezké, odjížděli jsme právě z chaty s takovou rozmrzelou náladou. Toto nám ji značně zlepšilo,“ usmívá se hospodářka z farmy U mlsné kozy.

Jejímu otci patřily v obci Želešice polnosti, které ovšem dlouho ležely ladem. „Jednou jsem proto tátovi řekla, ať mi pole půjčí. Nijak vesele se netvářil, asi si říkal: No jo, mladá ženská, co ta s tím bude dělat?!“ vzpomíná na chvíle, kdy pole s dvoumetrovými bodláky začala zkulturňovat. 

„Jezdila jsem sama s traktorem, první tři roky jsem celou farmu táhla jen já. Pak jsem si musela vzít pomocníky,“ vypráví. Dnes vyrábí mléčné produkty, sýry, kefíry či jogurty, ale i zmiňované vítězné sušené maso – v tomto případě konkrétně vepřové s tymiánem a zázvorem. To vše bez chemie, stabilizátorů, emulgátorů či konzervantů. 

„Bez konzervantů sice výrobky vydrží kratší dobu, ty zakysané tak dva až tři týdny, sýry kolem jednoho týdne, ale jsou zdravější,“ říká s tím, že potraviny si u ní lidé kupují hlavně přes internet a ona jim je pak doveze, nejčastěji do Brna.

Bio musí do supermarketů

Barbora Filípek Spitzová vozila své výrobky i do brněnských obchodů, tam ale prodeje postupně klesaly. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu, ekonoma Tomáše Prouzy, se musí české bio výrobky dostat hlavně do nabídky supermarketů. 

„Problémem tuzemských bio výrobců jsou malé objemy. Ty skončí především prodejem takzvaně ze dvora, na farmě, popřípadě ve speciálních prodejnách,“ vysvětluje ekonom, který zasedal v porotě v soutěži o letošní nejlepší biopotravinu.

Cestu ke zlepšení situace vidí ve sjednocení ekologických zemědělců ve společném odbytovém družstvu, které by zajistilo pravidelnou dodávku biopotravin právě do českých obchodních řetězců. 

Pavel Maurer: V restauracích Češi bio neumí ocenit, naopak stoupá zájem o bio vína

Předsedou 17členné poroty, která rozhodovala v soutěži Česká biopotravina roku 2019, byl znalec gastronomie Pavel Maurer. Ten klání výrobků ekologického zemědělství před 18 lety dokonce spoluzakládal.

Co se na bio výrobcích za tu dobu změnilo?
Změnila se kvalita, přibylo obrovské množství výrobků. Vyvinulo se také vnímání a znalosti biopotravin. Ještě před deseti lety nám lidé psali, že bio jsou hlavně müsli či zdravé tyčinky.

Používají nejlepší kuchaři biopotraviny?
Šetří se všude a biopotraviny jsou mnohdy dražší. Hosté často bio v restauraci neumí ocenit. Občas sice někdo bio použije, ale podniky, které vařily jen z bio, zkrachovaly. Kde ale vaří z bio, tak se tím chlubí a udávají místo původu surovin. Rozšiřuje se pití biovína.

Jaké je bio víno?
Když má vinař na vinohradu nějakou „breberku“, hledá jinou, která by tu původní požrala. Nebo například stříká odvarem z bylin, heřmánku a fenyklu. Klasický vinař postříká breberky chemií a má hotovo. Bio víno chuťově nepoznáte, vodítkem může být, že je v něm co nejméně síry, která stabilizuje například kvašení při výrobě. Čím víc je ve vínu síry, tím víc vás bolí hlava. Vtipné na bio vínu je, že při ekologické výrobě je každý ročník chuťově malinko jiný, což je pro spoustu lidí zábavné.

Zohledňujete v hodnocení soutěžních výrobků i jejich cenu?
Cenu jsme od počátku vůbec nehodnotili, možná s tím začneme příští rok. Je to složitá kategorie z hlediska marží dalších prodejců, musíme ji dobře připravit.

Vedle Tomáše Prouzy seděl v porotě zástupce jednoho z takových řetězců – Petr Chmelař, ředitel nákupu potravin Globusu, kde jsou prý biopotraviny zastoupeny v jednotkách procent. „Jejich nabídka ovšem stoupá, kdežto nabídka konvenčních potravin stagnuje,“ říká Chmelař s tím, že mnoho bio výrobků v českých supermarketech nepochází z Česka, jak by se slušelo, ale z Německa. 

S německým trhem má zkušenosti i letošní vítězka soutěže, farmářka Spitzová. „Sestra žije v Německu s manželem a třemi dětmi. Prodej biopotravin tam je na vyšší úrovni, tamní lidé prostě chtějí vše čerstvé a co nejvíc bio. Fungují tam velké bio supermarkety, kam se sváží hlavně biopotraviny lokálních zemědělců, které Němci rádi podporují. Zahraniční dodavatele čerstvých biopotravin na své trhy vůbec nepustí,“ zdůrazňuje.

„Většinu místa v lednici má rodina mojí sestry zaplněnou biopotravinami, které se v Německu díky oblíbenosti dostaly cenově na téměř stejnou úroveň jako potraviny konvenční. Podle mých zkušeností není ani v Česku třeba, aby jídlo s kvalitou bio bylo nějak výrazně dražší,“ uzavírá s tím, že eko zemědělství je i lékem na problémy v české krajině. Menší lány přispívají k lepšímu boji s erozí půdy, na louky a pole bez chemie se vrací zvířata.

Letos byl rekordní počet přihlášených

Soutěž o nejlepší biopotravinu je pořádána už 18 let. Vyhlášení se koná v rámci kampaně Září – Měsíc biopotravin. Kompletní přehled akcí naleznete na webu Měsíc biopotravin

„Letošní rok byl rekordní co do počtu přihlášených výrobků. Důvodem je rozšíření trhu. Výrobci už mají vybudované a zdokonalené řemeslné postupy, zároveň stále experimentují, důkazem je třeba český buvolí sýr,“ podotýká Kateřina Urbánková, manažerka Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO.

Jak v obchodě poznat kvalitní bio produkty

Značka pro biopotraviny

Značka pro biopotraviny

Až budete shánět potraviny v bio kvalitě, hledejte na obalu značku „bio zebry“ či „bio listu“. Pouze tato loga dokládají, že se jedná skutečně o certifikovanou surovinu z ekologického zemědělství.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

O vítězi soutěže Česko na grilu rozhodlo klání ve volném stylu

29. května 2024

Tři soutěžní dvojice se utkaly ve finále Česko na grilu. Tentokrát neměly jasné zadání. Žádná...

Milovníci asijské kultury si zahradu vyladili čistě podle svých představ

29. května 2024

Soutěž Když manželé z malebné obce od Příbrami dokončili před 28 lety výstavbu svého rodinného domu,...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...