Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

  1:00
Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k sýru či na topinku, vypadají skvěle. Ovšem největší slastí je jejich pikantní chuť. S radami od zkušené marmeládařky Romany Šafránkové přípravu tohoto lahodného čatní zvládnete.

Když připravuje ovocné džemy, tak absolutně bez přidávaného pektinu či dokonce nějaké chemie, a s minimem cukru. Jiné než přírodní ingredience Romana Šafránková nepoužívá, ani pokud se vrhne na vaření dobrot, které se hodí k masu. Její čatní jsou díky tomu plná opravdové čisté chuti.

Což platí i pro „paprikové chilli barbecue“, které pro naše čtenáře  připravila před kamerou a během přípravy nás nechala ochutnávat. Její recept totiž berte jako základ, kde se na nějaké gramy nehledí. „Každá várka ovoce či zeleniny je jiná, ať už chuťově nebo obsahem vody, a péči během přípravy tomu prostě musíte přizpůsobit,“ vysvětluje nám při krájení cibule a paprik.

Ale zpět k receptu, který teď v sezoně určitě vyzkoušejte, zvláště pokud zpracováváte vlastní nadúrodu. Uvidíte, že čatní oceníte při grilování i jako zásoby na zimu k pečenému masu. Případně budete mít originální dárek, který lze přinést k přátelům na návštěvu.

Ingredience potřebné odhadem na tři skleničky čatní o objemu cca 212 ml, což je váhově zhruba 270 g: cca 3 kg červených paprik, zhruba čtvrt lžičky nakrájených jalapeňos papriček případně čerstvá červená chilli paprička (pálivost zvolte podle své chuti), 1 až 2 bílé cibule, 3 až 4 stroužky česneku, cca 150 ml vinného octa, olivový olej a cca 200 až 300 g třtinového cukru (opět dle vlastní chuti). Lze přidat i jedno oloupané nastrouhané jablko.

Omyté papriky zbavte stopky i s jádřincem a nakrájejte je na středně široké proužky. Cibuli oloupejte, pokrájejte na kostičky a osmahněte ji spolu s na plátky nakrájeným česnekem na oleji tak, aby zesklovatěla. Stejně jako v případě džemů Romana Šafránková radí i čatní připravovat v nízkém širokém kastrole, urychlíte odpařování tekutiny.

K cibuli s česnekem současně přidejte i nakrájenou papričku jalapeňos nebo chilli papričku - zde si opravdu zvolte pálivost, jaká vám vyhovuje, a s citem tomu přizpůsobte přidané množství. Ať je pro vás čatní pálivé tak akorát.

Jakmile cibule zesklovatí, už k ní můžete přidat i proužky papriky - případně i s nastrouhaným jablkem - a za občasného promíchání je nechte dusit zhruba 10 až 15 minut. Dušením papriky změknou a zbavíte je přebytečné vody.

V závěru přisypte třtinový cukr (množství upravte dle vlastní chuti) a míchejte, dokud se nerozpustí. Nakonec přidejte vinný ocet, čatní už jen velmi krátce povařte, výsledná chuť by měla být sladko- kyselo-pálivá (podle potřeby lze chuť lehce doladit špetkou soli). A můžete čatní plnit do připravených vypařených skleniček, které pečlivě zavíčkujte.

Skladujte v chladu, případně lze čatní ještě sterilovat, aby vydrželo déle, zhruba 20 minut při 80 oC. Ovšem raději si opět připravte čerstvé, až ho sníte. Dlouhodobým skladováním by ztratilo nejen svoji nádherně zářivou barvu.

Autor:

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

Burgery propíchněte párátkem, aby držely pohromadě.

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Na francouzské kuře s ghíčkem, dá mu další chuť, radí Grilovací akademie

Francouzské nadívané kuře s cassouletem

Seriál Jižní Francie a severní Čechy se setkaly v Grilovací akademii. David Kubricht alias pipMaster a...

Polévka z grilu? I to je možné, ale v Česku na grilu se stala katem

Vítězná polévka z pečené zeleniny

VIDEO Soutěž Česko na grilu na Primě postoupila do třetího kola a má o jednu soutěžící dvojici méně. V...

  • Nejčtenější

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...