Tato debata se vede již spoustu let: sladké, nebo obyčejné brambory? Které jsou lepší a prospěšnější pro naše zdraví?
Podíváme se pod slupku brambor. Ukážeme si i konkrétní čísla jednotlivých složek, abyste si mohli udělat obrázek sami.
RUNGO zavítá do Pardubic!
|
V nedávných letech dostaly sladké brambory (nikoliv obyčejné) status superpotraviny především mezi sportovci. V mnoha publikacích se o nich zmiňují špičkoví sportovci a vyzdvihují jejich přínos. Já osobně je svým sportovcům doporučuji také, ale mezi superpotraviny bych je nezařazoval.
Je důležité zdůraznit, že neporovnáváme zdravé a nezdravé, ale dvě zdravé potraviny. Jak obyčejné brambory, tak sladké, jsou chuťově skvělé, zdravé a tvoří součást kultury v mnoha zemích. Oboje jsou výživné, energeticky bohaté, jejich historie pěstování a konzumace je stará tisíce let. Mají původ ve Střední a Jižní Americe a odtamtud se začaly rozšiřovat po celém světě.
Je známo kolem čtyř tisíc druhů brambor a kolem pěti tisíc druhů sladkých brambor. Samozřejmě, v supermarketech se objevuje pouze pár nejznámějších druhů. Například některé fast foody vyžadují speciální odrůdy pro výrobu hranolek, které jsou lehce načervenalé, po osmažení jsou křehké, křupavé a vnitřek je měkčí. Většina lidí v Severní Americe, západní Evropě a Austrálii konzumuje brambory nejen jako přílohu k masu, ale i v méně zdravé podobě ve formě hranolků či chipsů.
Nutriční hodnoty
Následující tabulka shrnuje složení ve 100 gramech syrových brambor:
Zdroj: Nutritiondata.com
Pozor na kuchyňskou úpravu
Většina brambor obsahuje odolné škroby, které jsou poté rozloženy až našimi trávicími bakteriemi v tlustém střevě. V porovnání se sladkými bramborami obsahují obyčejné brambory více těchto odolných škrobů. Brambory mají také takové typy škrobů, které po uvaření a následném zchlazení změní svoji strukturu. Proto se vyplácí jíst brambory chladnější, nejlépe syrové. V Japonsku používají obyčejné brambory za syrového stavu k léčbě diabetu, anémie nebo vysokého krevního tlaku. Pokud skladujete obyčejné brambory v chladu, časem se škroby začnou transformovat na glukózu a fruktózu.
Glykémie:
GI: glykemický index; značí, jak rychle se potravina převede na glukózu.
GL: glykemická nálož; značí, kolik jídla se převede na glukózu
Co je důležité:
GI se mění s kombinací jídel. Pokud si dám například brambory s masem, GI se výrazně sníží.
GI také mohu výrazně snížit tepelnou úpravou potravy. Pokud necháme například brambory trochu vychladnout, GI se sníží, pokud je vaříme ve vodě, GI je též nižší než například u brambor pečených v troubě, kde se voda vypaří a cukry jsou tak mnohem více koncentrované a brambory mají vyšší GI.
Vitamíny a minerály
Co se týká obsahu vitamínů a minerálů, nejsou rozdíly až tak veliké. Markantní odlišnost je v provitaminu A, jímž jsou sladké brambory doslova napěchované, což může zajímat především sportovce.
Níže se můžete podívat na porovnání jednotlivých minerálů a vitamínů ve 100 gramech syrových brambor:
Doporučení
Pokud máte možnost, naučte se využívat raději batáty. Jsou o něco výživově výhodnější. Mají 400 procent doporučené denní dávky důležitého vitamínu A. Mají také více vitamínu C, méně kalorií, více vlákniny a méně sacharidů. Sice mají více jednoduchých cukrů, jako je glukóza, fruktóza anebo sacharóza, ale to může být po náročném tréninku spíše výhodou. Koupíte je často i v klasických supermarketech. Nevýhodou může být jen vyšší cena a menší variabilita při zpracování.
Ani obyčejné brambory však nejsou špatnou volbou. Snažte se jíst brambory především vařené, v bio kvalitě, nejezte je úplně horké. U vařených brambor nešetřete na másle, i to vám pomůže snížit glykemický index. Pokud řešíte váhu, vyhýbejte se obyčejným bramborám, které jsou delší dobu skladovány v chladu. Nezapomínejte, že jako příloha k masu nemusí brambory zaujímat půl talíře, jak jsme tomu zvyklí, ale bohatě postačí jedna středně velká brambora, zbytek vyměňte raději za zeleninu, bílkovinu a nezapomínejte na kvalitní tuky.
Nakonec inspirace na skvělé posportovní jídlo: mé oblíbené vydlabané brambory (aby neměly tolik sacharidů) s ricottou a bylinkami, avokádovým dipem a rozmarýnem.
Mgr. Vít Schlesinger
Vít Schlesinger je vyhledávaný odborník na stravu a motivaci sportovců. Mezi jeho klienty patří proslulá jména z řad vrcholových sportovců a českých reprezentantů. Schlesinger klade důraz na vzájemné propojení kvalitní stravy, vyrovnané psychiky a dokonalé regenerace. Všechny tyto oblasti zkoumá více než 10 let a získané poznatky aplikuje i sám na sobě. Je známý experimenty se svým tělem a posouváním hranic lidských možností. O ideálním životním stylu také pravidelně přednáší. Jeho webové stránky najdete na www.schlesinger.cz. |