Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Restaurace Le Terroir skončí. Michelinskou hvězdu měla na dosah

  12:00
Sklepní pražská restaurace Le Terroir s vyhlášenou kuchyní letos skončí. Stálice české kulinární scény, šéfkuchař Jan Punčochář, a zároveň spolumajitel podniku, přijal totiž nabídku dlouhodobě vařit v zahraničí. Restaurace se roky objevuje v michelinských doporučeních a bylo spíš otázkou času, kdy šéfkuchař cenu získá.

Interiér restaurace Le Terroir | foto: S.Pellegrino

Le Terroir patří mezi hrstku "školicích" českých podniků, které vysílají kuchaře do světa na výměnné stáže. Šéfkuchař Jan Punčochář se chystá úspěšný podnik po deseti letech provozu zavřít do konce roku.

"Přerostl" pronajaté prostory, a navíc má zajímavou nabídku ze zahraničí, vysvětlil Punčochář MF DNES.

"Končí nám desetiletá nájemní smlouva a rozhodli jsme se ji neprodloužit. Kuchyň nemůžeme dále posouvat, není tu místo, navíc už není tak šik chodit jíst do sklepa, když je hezky. Do konce roku však ještě představíme to nejlepší z našeho menu," říká Punčochář a nezdá se být smutný.

"Je čas na změnu. Možností je více, ale mám velmi dobrou nabídku z ciziny do německy mluvící země." Na kolik let by odjel? "Na hodně," odpovídá. Punčochář sbíral kuchařské zkušenosti ve Švýcarsku, pravidelně odjíždí i na stáže do Rakouska. "Jsem v přátelském kontaktu s kuchaři a provozovateli. Jedni plánují otevřít novou restauraci a chtějí mě tam," podotýká.

Možné je ovšem i to, že si stabilní tým šesti kuchařů, cukrářky a pěti číšníků otevře jiný prostor v Praze. "Koncept restaurace už by byl ale jiný než Le Terroir. Anebo se vyskytne ještě jiná nabídka," uvažuje, ale zatím vede zahraničí.

Hosté dávají za večeři tisíce korun

Le Terroir, což je francouzský výraz pro půdní podloží, které předurčuje chuť vína, začal v roce 2004 jako špičkový vinný bar, kde k vínu kuchař ladil jídlo. Pak rostla kuchyně i sklep na nynější hodnotu kolem sedmi až osmi milionů korun.

Punčochář vlastní v restauraci devítiprocentní podíl a má i část ve firmě na dovoz vín Domaine R&W. Jen dva roky po otevření se podnik, který vlastní další tři Češi, začal objevovat v doporučeních michelinské ročenky pro hlavní města Evropy (viz foto dveří restaurace). "Patří dlouhodobě ke špičce české gastronomické scény. Naši komisaři neopomenou jeho podnik každý rok navštívit," říká mluvčí Michelinu Daniel Cahel.

Punčocháře oceňuje i konkurence. "Vynikající a moderní kuchař. Má obrovský přehled, propaguje a vyhledává lokální suroviny, to tady dělá málokdo. Rozhodně bych se nebál jít k němu na jídlo," žertuje Oldřich Sahajdák z La Degustation, držitel michelinské hvězdy.

Někteří z hostů podniku, ve kterém Punčochář udržuje rodinnou atmosféru, se už stali přáteli. V sezoně (jaro a podzim) má většinu z 28 míst večer obsazených, hosty jsou podnikatelé, manažeři, právníci a další gurmeti, kteří dají rádi za večeři o čtyřech až šesti chodech dva až čtyři tisíce na osobu i s vínem.

70 sad talířů za deset let

Podle obchodního rejstříku loni činily tržby podniku 15 milionů korun, o něco méně než v roce 2012. "Když děláte takovou restauraci, jako je Le Terroir, samozřejmě není ztrátová, ale vše, co vyděláte, vracíte do ní. Třikrát jsme předělávali kuchyň, stále investujeme do vinného sklepa, obměňujeme stále skleničky, talíře i příbory, musí to být špička," popisuje Punčochář.

Tipuje, že za deset let už prostřídali 70 sad talířů. Kuchyni za tu dobu odlehčil a přidal chody, více kupuje i od domácích dodavatelů, kteří se zlepšili. "Vybíráme ty nejlepší suroviny, takže výdaje na jídlo činí asi 50 procent nákladů, což je dost šibeniční (v jiných restauracích je to 20-30 procent, pozn. red.). Máme například ryby, za které ručí dodavatel, že jsou dva dny od vylovení na stole. Ta ryba jinak chutná a vypadá, ale stojí dvakrát tolik," konstatuje kuchař a těší se z nové zásilky langust a smržů.

A jaký typ kuchyně by chtěl dělat nyní? "Nejvíce by se mi líbilo udělat dvě restaurace - moderní vinný bar a špičkovou restauraci - z jedné kuchyně," zamýšlí se.

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Ruské soudy kryjí Gazprom. UniCredit přijde o majetek, Slováci o arbitráž

17. května 2024  18:04,  aktualizováno  21:40

Soud v Petrohradě v pátek nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 463 milionů...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Šéf Rohlíku si šťouchl do poplatků konkurence. Přitom podobné účtuje taky

21. května 2024  16:14

Do servisních poplatků rozvážkových společností se v těchto dnech na sociální síti X opřel šéf...

Modrý med a termosolární úly. Včelařství je zanedbaný obor, říká Josef Kölbl

24. května 2024

Podcast Už Albert Einstein říkal, že až vymřou včely, lidstvo je přežije pouze o čtyři roky. Proč jsou...

ANALÝZA: Fixovat energie, či nefixovat? Komu se vyplatí a na jak dlouho

24. května 2024

Premium Ceny energií se vracejí na předkrizové hodnoty, a to rychleji, než se očekávalo. Domácnosti, kterým...

Deset tisíc bitcoinů za dvě pizzy. První transakce by dnes měla hodnotu 16 miliard

24. května 2024

Květen roku 2010 zaujímá ve světě kryptoměn zvláštní místo. Je to totiž poprvé, kdy bitcoiny...

Rozhodčí tribunál zakázal ruskému Gazpromu vést v Rusku soud proti ČEZ

23. května 2024  22:38,  aktualizováno  22:55

Rozhodčí tribunál Mezinárodní obchodní komory (ICC) podle energetické společnosti ČEZ zakázal...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...