Dita se probírá starým albem a vzpomíná na babičku. Na její památku si nechala na chalupě udělat krásnou kuchyni ve stylu 20. let a chystá se ji hned pokřtít.
Prvním chodem jsou koblihy. Dita nejprve připraví kynuté těsto, ze kterého vykrajuje půlky koblih a plní je marmeládou. Pak je osmaží v zakryté pánvi a nakonec pocukruje.
Dalším Ditiným rodinným pokladem je recept na králíka na smetaně s hořčicí, který drobně upravila přidáním ostřejší dijonské hořčice a pomalejším pečením. Králíka si nechá čerstvého stáhnout a vyvrhnout od souseda.
Protože se to příliš nelíbí sestře Emě, připraví pro ni vegetariánský chod – koprovou omáčku se ztraceným vejcem. Nakonec Dita uvaří recept, který je podle ní základem každé rodiny – domácí bramboračku.
Pošlete nám svůj recept a vyhrajte kuchařku Dity P.Jaké jídlo vám připomíná babičku? Jaký recept je vaším rodinným pokladem a pýchou? Pošlete nám svůj recept a vyhrajte knihu Deník Dity P. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 2. října do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku a nejzajímavější recepty zveřejníme. V předchozím kole byla vylosována Jitka Přichystalová s receptem na Chrlické placičky, mezi zajímavá pikniková jídla patří veganské muffiny, tortilla de patatas nebo kuřecí křídla v medovo-hořčičném dresinku. Všechny vaše soutěžní recepty najdete zde. |
Králík na smetaně podle Dity P.
Příprava: 10 minut, marinování: přes noc, pečení: 1,5 hodiny, pro 4 osoby
- 1 králík, naporcovaný
- 125 g másla
- 2 lžičky grilovacího koření
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl
Deník Dity P.Čtvrtý díl kuchařské show odvysílá Česká televize v pátek v 18:25 na Jedničce. |
- Porce králíka osolím a naskládám do pekáče. V kastrůlku rozehřeju máslo, přidám do něj grilovací koření a mletou papriku, chvilku smažím, aby se paprika rozvoněla, a pak přimíchám obě hořčice. Kastrůlek sundám z plotny a ze všech stran králíka potřu ještě teplou marinádou. Zbylou marinádou králíka zaliju. Pekáč přetáhnu potravinářskou fólií a nechám do druhého dne v lednici, aby maso vsáklo vůně koření.
- Předehřeju troubu na 200 °C. Pekáč s králíkem přikryju alobalem namísto fólie a dám péct. Maso průběžně potírám výpekem. Za tři čtvrtě hodiny alobal sundám a do pekáče přiliju mírně osolenou smetanu. Za občasného potírání peču dalších pětačtyřicet minut. Tento králík mi nejvíc chutná s bramborovou kaší a zeleným salátem.