Milujete omáčky? Vinná, papriková i béarnaise vám zachutnají

  0:01
Dobře uvařená omáčka má stejnou kouzelnou moc jako poctivá polévka. Vydobyde vám pověst skvělé kuchařky, vděčnost vašich hostů a udělá z kuchyně domov pro kohokoliv, kdo si sedne k talíři.

Dobrá omáčka je základem poctivé kuchyně. | foto: Isifa

Chateaubriand s omáčkou béarnaise

Příprava 20 minut, vaření 30 minut, porce pro 4 osoby

Čím zahustit

JÍŠKA: Rozehřejte máslo,osmažte na něm stejnou váhu hladké mouky. Až zezlátne, zalijte ji po částech vývarem a povařte 20–30 minut.
FRANCOUZSKÉ MÁSLO: Prohněťte v poměru jedna ku jedné máslo s moukou a uložte do lednice. Po kouscích přidávejte do šťávy vypečené z masa. 
ZELENINA: Část zeleniny uvařené doměkka vyndejte, rozmixujte a vraťte do hrnce. Další zahušťovadla jsou ovesné vločky, kuskus, cibule, strouhanka, škrob, špaldová mouka, pohanková lámanka.

  • 50 ml bílého vína
  • 50 ml bílého vinného octa
  • 3 zrnka černého pepře
  • 1 menší šalotka
  • hrst čerstvého estragonu
  • 2 velké žloutky
  • 125 g rozehřátého másla
  • 2 kousky svíčkové dlouhé asi 8 cm
  • olej
  • pepř

1. Do malého kastrůlku nalijeme víno a ocet, přisypeme pepř, nadrobno pokrájenou šalotku a stonky estragonu bez lístků. Lístky nadrobno nasekáme.
2. Směs v kastrůlku přivedeme k varu a necháme o třetinu zredukovat. Scedíme ji a přendáme do nerezové misky.
3. Ve vodní lázni vyšleháme žloutky se svařenou směsí na hustou světlou pěnu.
4. Žloutky vyjmeme z vodní lázně, metličkou přimícháme po částech rozpuštěné máslo a vmícháme nasekaný čerstvý estragon.
5. Troubu předehřejeme na 230 °C. Do pekáčku vložíme mřížku. Oba kousky masa potřeme olejem a ochutíme pepřem.
6. Maso zprudka opečeme na pánvi, přeložíme na mřížku a v rozehřáté troubě pečeme asi 12–15 minut. Upečené maso zakryjeme na nahřátém talíři alobalem a necháme deset minut dojít.

NÁŠ TIP: Béarnaiská omáčka se hodí i k rybám nebo kuřatům.

Kuřecí stehna s paprikovou omáčkou

Příprava 30 minut, vaření a pečení 45 minut, porce pro 4 osoby

papriková omáčka
  • 4 kuřecí stehna
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 1 velká červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 střední červené papriky
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička nasekaných tymiánových lístků
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 100 ml bílého vína
  • 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • čerstvá petržel

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, omytá a osušená stehna osolíme a opepříme, posypeme paprikou, vložíme do pekáčku, překryjeme plátkem slaniny, podlijeme trochou vody a dáme péct do trouby.
2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek nadrobno nasekáme. Papriky omyjeme, rozpůlíme, vykrojíme stopku, jádřinec a nakrájíme na kousky.
3. Ve vyšší hlubší pánvi nebo širším hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přisypeme česnek a společně opečeme. Přidáme papriku, tymián, rajský protlak, sůl a pepř, promícháme, stáhneme teplotu a na mírném ohni podusíme 10–15 minut.
4. K paprikám přilijeme víno a necháme je odpařit, přidáme vývar a bez pokličky vaříme, dokud se tekutina z poloviny nevypaří. Při míchání rozmačkáváme kousky paprik vařečkou.
5. Upečená stehna vyjmeme z pekáčku, výpek a rozdrobenou slaninu z kuřecích stehen přidáme do pánve. Vložíme do ní i stehna a krátce společně prohřejeme. Ozdobíme nasekanou petrželkou.

NÁŠ TIP: Omáčku můžete rozmixovat a zjemnit smetanou.

Vinná omáčka

Příprava 10 minut, vaření 40 minut, porce pro 4 osoby

Vinná omáčka
  • 1 střední šalotka
  • 100 g čerstvých hub
  • 1 lžička kuliček černého pepře
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky přírodního cukru
  • sůl
  • 1 větší snítka tymiánu
  • 200 ml suššího červeného vína
  • 500 ml hovězího vývaru

1. Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. V hmoždíři nahrubo roztlučeme kuličky pepře.
2. V hrnci rozehřejeme lžíci másla a oleje, orestujeme na něm šalotku a houby, dokud nezačnou hnědnout. Zasypeme cukrem, trochou soli a společně promícháme.
3. Do hrnce přidáme tymián, pepř, zalijeme vínem a necháme ho asi 1/3 odpařit, pak přilijeme vývar a varem necháme omáčku odpařit na polovinu objemu.
4. Omáčku scedíme a podáváme k pečenému masu.

NÁŠ TIP: Místo šalotky nakrájejte na kolečka dvě větší červené cibule, stroužek česneku na plátky, orestujte je, zasypte cukrem, přidejte červený vinný ocet, bobkový list, rozmarýn, zalijte vínem, pak vývarem a společně povařte, dokud se tekutina nezmenší na polovinu. Přecezenou omáčku zahustěte jíškou z jedné lžíce másla a jedné lžíce mouky a provařte.

Autor:
  • Nejčtenější

Oslavte den dětí sladce. Potěší je nejen dort, ale i cupcakes nebo pohár

1. června 2024

Mezinárodní den dětí je skvělou příležitostí blýsknout se svými cukrářskými dovednostmi a přitom...

Borůvkový koláč

Borůvkový koláč

Střední

120 min

Potěšte sebe a své blízké tímto božím koláčem.

Koláčky s rybízem

Koláčky s rybízem

Střední

60 min

Dokonalý dezert z křehkého těsta, nakyslé náplně a nadýchaného sněhu.

Čokoládovo-malinový dort

Čokoládovo-malinový dort

Střední

45 min

Kombinace čokolády a malin je neodolatelná.

Jahodové cupcaky

Jahodové cupcaky

Střední

60 min

Jahodová sezóna je tady, tak pojďte upéct něco dobrého.

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...