Nechte se zlákat křupavými ovocnými koláči

aktualizováno 
První tři hrsti malin nebo borůvek si nasypeme do pusy, ale pak se ozve naše vnitřní pekařka. Aspoň jeden koláč! Nabízíme tři tipy na to, jak povýšit letní ovoce na teplý a voňavý dezert.

Tradiční meruňkový koláč oživíte rýžovou náplní. | foto: archív redakce

Koláč s náplní z meruněk a rýže

Příprava 10 minut, vaření a pečení 60 minut

Drobenka

Nekorunovaná královna ovocných koláčů všech sezon. Vyrovnává svojí sladkostí kyselost ovoce a někteří ji milují tak, že vynalezli crumble, dezert, který se skládá jen z ovoce a drobenky, nějakým těstem se vůbec nezdržuje. Což je taky tip na nejjednodušší zpracování jakéhokoliv letního ovoce.

  • 1 balení křehkého těsta
  • 150 g kulatozrnné rýže na pudinky a rizota
  • špetka soli
  • 80 g cukru krupice
  • 700 ml mléka
  • 2 velká vejce
  • 50 ml smetany na vaření
  • 1 vanilkový cukr
  • kapka mandlové esence
  •  8-10 drobných meruněk
  • moučkový cukr

  1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Formu na koláč vyložíme těstem a kolečkem pečicího papíru, vysypeme fazolemi a zapečeme 15 minut.
  2. V hrnci promícháme rýži s mlékem, přidáme špetku soli, cukr, přivedeme pomalu k varu a za stálého míchání povaříme doměkka, trvá to asi 20 minut.
  3.  Rýžovou hmotu necháme zchladnout, vmícháme vejce, smetanu, vanilkový cukr, mandlovou esenci.
  4. Z předpečeného těsta odstraníme pečicí papír a fazole, koláč naplníme rýžovou hmotou a vtlačíme do ní půlky omytých a vypeckovaných meruněk.
  5. Zapečeme v troubě dalších 35 minut. Hotový koláč necháme krátce zchladnout a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

NÁŠ TIP: Vejce rozdělte na žloutky a bílky, bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zapracujte do rýžové hmoty.


Tartaletky s lesními plody

Příprava 30 minut, chlazení 1 hodina, pečení 30-40 minut, 6 tartaletek  

NA TĚSTO:

Tartaletky s lesními plody
  • 180 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 85 g studeného másla
  • 1 velké vejce
  • 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry

NA NÁPLŇ:

  • 80 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • kapka mandlového extraktu
  • 40 g hladké mouky
  • 80 g mletých mandlí
  • 250 g směsi lesního ovoce (borůvky, ostružiny, rybíz, maliny)

  1. Z mouky, špetky soli, moučkového cukru, pokrájeného studeného másla, vejce a citronové kůry zpracujeme těsto, které dáme zabalené do potravinové fólie na 30 minut vychladit.
  2. Těsto rozválíme, vykrojíme z něj šest koleček, kterými vyložíme formičky na tartaletky a chladíme dalších 30 minut. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  3.  Máslo vyšleháme s cukrem, přišleháme vejce, žloutek a mandlovou esenci a vmícháme mouku a mleté mandle.
  4. Do formiček rozdělíme připravenou náplň, ovoce a pečeme 30-40 minut ve vyhřáté troubě.

NÁŠ TIP: Pokud nemáte formičky na tartaletky, použijte formu na muffiny. Důlky na muffiny jsou hlubší, vyložte je dvěma překříženými pruhy pečicího papíru, aby šly lépe vyjmout. Prázdné důlky naplňte vodou.


Kynutý koláč s tvarohem a ovocem

Příprava 30 minut, kynutí 2 hodiny, pečení 30 minut

NA TĚSTO:

Kynutý koláč s ovocem a tvarohem
  • 125-150 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 70 g cukru krupice
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 80 g másla
  • 2 velká vejce

NA NÁPLŇ:

  • 1 vanilkový pudink
  • 400 ml mléka
  • 6 lžic cukru
  • 500 g tvarohu
  • meruňky
  • borůvky
  • drobenka 

1. Mléko zahřejeme a několika lžícemi zalijeme rozdrobené droždí promíchané s lžící cukru. Necháme vzejít kvásek.
2. Mouku prosejeme a promícháme se špetkou soli. Máslo rozpustíme a promícháme s teplým mlékem.
3. Z připraveného kvásku, mouky, mléka s máslem, vajec a cukru zaděláme vláčné měkké těsto, které necháme zakryté kynout dvě hodiny.
4. Troubu rozehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
5. Vanilkový pudink rozmícháme s několika lžícemi mléka. Zbylé mléko zahřejeme s cukrem, přilijeme pudink a svaříme, dokud nezhoustne. Necháme prochladnout a promícháme s utřeným tvarohem.
6. Těsto roztáhneme naolejovanýma rukama na plech, kraje necháme vyšší. Na těsto rozetřeme pudink s tvarohem, poklademe omytými a osušenými borůvkami a pokrájenými meruňkami a posypeme drobenkou.
7. Pečeme ve vyhřáté troubě půl hodiny.

NÁŠ TIP: Drobenku si udělejte ze stejného dílu másla, hrubé mouky a cukru do zásoby. Rozdělte ji do plastových sáčků a zamrazte. Můžete ji použít na koláče, dochutit ji skořicí a nastrouhanými oříšky nebo vločkami a použít ji na crumble, zapečené ovoce s drobenkou.

Autor:

Nejčtenější

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Měsíce jsem řešila ekzém, diagnóza však zněla Hodgkinův lymfom

Šárka Šteinochrová založila neziskovou organizaci Maminy s rakovinou.

To, co začalo jako svědivý ekzém, se pro mladou maminku Šárku Šteinochrovou změnilo v noční můru zvanou Hodgkinův...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Jak správně používat parfém? Stačí tři střiky, ale na správné místo

Ilustrační snímek

„Parfém je neviditelný, ale nezbytný a nenahraditelný módní doplněk. Avizuje, že žena přichází, a připomíná, když už...

Menstruace bez vložek a tamponů. Češka nabízí nepropustné kalhotky

Menstruační kalhotky Snuggs

Protože použité menstruační vložky a tampony představují ročně tuny odpadu, rozhodla se Linda Šejdová, že místo běžných...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Houbový tatarák na topinkách

Houbový tatarák na topinkách

Máte rádi houby? Pak rozhodně vyzkoušejte náš recept na houbový tatarák s topinkami.

RECEPT DNE: Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky

Karbanátky jsou ideální jídlo na cesty. Pokud tak plánujete výlet, můžete si je den dopředu udělat a vzít s sebou.

Grilujeme! 10 jednoduchých dobrot, které rychle mizí z grilu
Grilujeme! 10 jednoduchých dobrot, které rychle mizí z grilu

Teploty stoupají a krásné počasí nás zve do stínu stromů zahrad a parků. A to je ideální příležitost něco si ukuchtit. Inspirujte se nejlepšími recepty na grilování od našich uživatelek.

Najdete na iDNES.cz