Upečte si harlekýn, čokoládovou bombu a dort se zakysanou smetanou

  1:09aktualizováno  1:09
Vrchol každé oslavy,korunní klenot nedělního stolu i sladká záplata na trápení. Pokud jste příznivec vrstev lahodného krému a šlehačky, kombinace zakysané smetany a borůvek nebo čokoholik, následující řádky vás vynesou do nebe.

Aby byl váš dort dokonalý, potřebuje také to nejlepší zdobení. | foto: Isifa

Harlekýn

Trénink dělá mistra cukráře

U dortů platí jediný postup – nejdřív se opravdu dobře naučte všechny základní dovednosti. Upéct korpus, umíchat krém, uvařit želatinu, vychladit polevu... to vše je možné trénovat na jednoduchých dezertech a potom se můžete pustit i do dortů.

Zapomeňte na šetření a náhražky při pečení i zdobení, v tomhle jsou dorty nemilosrdné. Ihned vše prozradí na chuti nebo trvanlivosti.


Na šlehačku:

  • 100g hořké čokolády
  • 300 ml smetany na šlehání

Na korpus:

  • tuk a hrubá mouka na vymazání
  • 140g polohrubé mouky
  • 50g kakaa
  • 5 velkých vajec
  • 120g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce oleje

Na dokončení:

  • 250 ml smetany na šlehání
  • kávová zrnka v čokoládě

  1. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu a promícháme ji se smetanou, dokud se nespojí v hladkou směs. Necháme ji v ledničce přes noc zakrytou, aby nenačichla.
  2. Troubu předehřejeme na 160 °C, dortovou formu o průměru 23cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Mouku prosejeme s kakaem.
  3. Ve vodní lázni vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, sejmeme a vyšleháme ze směsi hustou světlou pěnu.
  4. Přimícháme mouku s kakaem a olej, těsto přelijeme do formy a pečeme cca 45 minut. Korpus necháme odležet do druhého dne.
  5. Smetanu a pařížskou šlehačku vyšleháme každou zvlášť, naplníme jimi cukrářské sáčky. Korpus rozkrojíme a střídavě nazdobíme vnitřek i povrch dortu oběma šlehačkami. Ozdobíme kávovými zrnky v čokoládě.

NÁŠ TIP: Na pařížskou šlehačku si můžete svařit smetanu s dvěma lžícemi cukru a 2–3 lžícemi kvalitního kakaa, nechte ji do druhého dne rozležet a pak vyšlehejte. Dort můžete ozdobit hoblinkami hořké nebo mléčné čokolády.

Dort ze zakysané smetany s borůvkami

koláč borůvkový
  • 200 g piškotů
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 dětská jablečná přesnídávka
  • 100 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 10 plátků želatiny
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 500 g zakysané smetany, nejlépe tučnější 18%
  • 120 g cukru moučka
  • 300 g borůvek
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce škrobu

  1.  Piškoty nahrubo nadrtíme, promícháme s rozpuštěným máslem a přesnídávkou. Směs lžící natlačíme do dortové rozevíratelné formy vyložené potravinovou fólií nebo alobalem. Odložíme do chladu.
  2. Ve studené vodě necháme nabobtnat plátky želatiny, mléko zahřejeme k varu a necháme v něm rozpustit vanilkový cukr, odstavíme z plamene a dobře rozmícháme želatinu.
  3. Smetanu vyšleháme do tuha. Zakysanou smetanu rozmícháme s cukrem a vmícháme želatinu s mlékem a šlehačku.
  4. Připravenou směsí potřeme připravený korpus a odložíme vychladit na šest hodin.
  5. Borůvky zasypeme cukrem, zalijeme trochou vody a na mírném plameni je tři minuty povaříme. Přilijeme citronovou šťávu, škrob, promícháme a odstavíme z plamene.
  6. Borůvkový rozvar nalijeme na dort , necháme zatuhnout a dáme vychladit na dalších šest hodin.

Čokoládová bomba

čokoládová bomba

Na korpus:

  • tuk a hrubá mouka na vymazání
  • 130 g hladké mouky
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 30 g kakaa
  • 5 vajec
  • 140 g cukru krupice

Na náplň:

  • 1 vanilkový cukr
  • 6 lžic oleje
  • 200 ml silné kávy
  • 50 ml kávového likéru nebo rumu
  • 200 g čokolády na vaření
  • 500 ml smetany ke šlehání

  1. Troubu předehřejeme na 170 °C, nerezovou nebo keramickou mísu vhodnou do trouby vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
  2. Hladkou mouku prosejeme se škrobem, práškem do pečiva a kakaem. Z bílků a poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh.
  3. Žloutky vyšleháme na světlou hustou pěnu se zbylým cukrem a vanilkovým cukrem, přišleháme olej a střídavě promícháme se sněhem a moukou s kakaem.
  4. Těsto přelijeme do mísy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut, v polovině pečení jej můžeme přikrýt alobalem.
  5. Upečený korpus necháme zchladnout, vyklopíme, zarovnáme a odřízneme zespodu asi 2,5 cm silný plát.
  6. Zbylý korpus potřeme z vnějšku mašlovačkou většinou kávy promíchané s likérem a vložíme zpět do mísy vyložené potravinovou fólií. Vnitřek opatrně vydlabeme nebo vyřežeme.
  7. Polovinu čokolády nahrubo nastrouháme, zbylou rozpustíme ve vodní lázni. Smetanu vyšleháme, přimícháme rozpuštěnou čokoládu a vmícháme nastrouhanou čokoládu.
  8. Směsí naplníme korpus, přiklopíme odříznutým plátem a potřeme zbylou kávou. Korpus překryjeme fólií, zatížíme talířem a necháme v chladu odležet.
  9. Bombu vyklopíme, poprášíme kakaem a naporcujeme.

NÁŠ TIP: Korpus, který jste vyřezali nebo vydlabali z bomby, můžete rozdrobit a drobečky použít na cake pops - kuličky z dortových drobečků a rozehřáté smetany s čokoládou, máčené v polevě.

Autor:

Nejčtenější

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Měsíce jsem řešila ekzém, diagnóza však zněla Hodgkinův lymfom

Šárka Šteinochrová založila neziskovou organizaci Maminy s rakovinou.

To, co začalo jako svědivý ekzém, se pro mladou maminku Šárku Šteinochrovou změnilo v noční můru zvanou Hodgkinův...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Jak správně používat parfém? Stačí tři střiky, ale na správné místo

Ilustrační snímek

„Parfém je neviditelný, ale nezbytný a nenahraditelný módní doplněk. Avizuje, že žena přichází, a připomíná, když už...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Hummus z červené řepy s chipsy

Hummus s červenou řepou

Hummus je lahodná pochoutka z cizrny, která tělu dodá mnoho potřebných vitaminů a minerálů. Navíc je stejně jako...

Užijte si skvělou chuť prázdnin. Dejte si rybu nebo krevety

Grilované pražmy se zeleninou

Odborníci na výživu doporučují dopřávat si rybí maso minimálně dvakrát za týden. O prázdninách však můžete trochu...

RECEPT DNE: Věnečky s krémem z mascarpone a meruňkami

Věnečky s krémem z mascarpone a meruňkami

Právě teď je období meruněk a pokud už se vám přejedly knedlíky a meruňkové koláče, máme pro vás netradiční recept na...

NÁZORY: V kolika letech jste si vzali hypotéku?
NÁZORY: V kolika letech jste si vzali hypotéku?

Anonym, nechci aby věděli, děkuji 8) Uvažuji o hypotéce, byt nebo dům. Musím samozřejmě ještě šetřit aby mi ji vůbec dali. Ale radši platit 8tisíc hypotéku než podnájem. Chci se zeptat v kolika letech jste si ji vzali, na co a zda nelitujete. Je mi 26, bezdětná.

Najdete na iDNES.cz