Špagetová, máslová, muškátová, Hokkaidó. Vyberte si tu svou dýni

  1:48
Dýně se nehodí jen pro okrasu nebo halloweenskou výzdobu. Nejen na podzim se s ní můžeme vyřádit v kuchyni, kde oceníme její univerzálnost a zajímavý vzhled. Dýně totiž bere naši kuchyni útokem v mnoha podobách. Vyzkoušejte třeba muškátovou nebo špagetovou.
Není dýně jako dýně. Vyzkoušejte třeba špagetovou nebo muškátovou. (Ilustrační snímek)

Není dýně jako dýně. Vyzkoušejte třeba špagetovou nebo muškátovou. (Ilustrační snímek) | foto:  Radek Cihla, MAFRA

Špagetová dýně

Asi nejzvláštnější z rodiny dýní je ta špagetová, která je podlouhlá, bývá žíhaná a sklízí se ve velikosti do 30 cm. Navzdory tomu, že evokuje italskou přílohu, pochází z USA. Kromě toho, že patří k chuťově nejlahodnějším dýním, nabízí ještě jednu zajímavost - po tepelné úpravě se rozpadá na vlákna, jakési špagety.

Její příprava je vcelku snadná: můžete ji buď uvařit vcelku (v tom případě ji ale na pár místech raději dopředu propíchněte), nebo upéct v troubě. Rozpůlenou dýni zbavenou jadřince položíte řezem dolů na plech vyložený pečicím papírem a pečete na střední výkon cca půl hodiny. Po částečném vychladnutí z ní vidličkou vytahujete "špagety", které můžete použít jako přílohu k omáčkám vegetariánským i masitým, skvělá je k "číně" nebo zapékáte či přidáte do polévky jako nudle.

Muškátová dýně

Tato méně známá dýně má pevnější strukturu než třeba máslová, krásně voní a její sytě oranžová dužina dodá pokrmům zajímavý vzhled. Využít ji můžete nejen na polévku, ale také na kompoty nebo do orientálních jídel.

Máslová dýně

Tato oblíbená odrůda je skvělá zejména do sladkých pokrmů, jako jsou koláče, cheesecake a další druhy pečiva nebo do marmelád. Hodí se ale také jako základ do jakéhokoliv zeleninového jídla či polévky, protože je měkká a její příprava je rychlá.

Hokkaido

Dýně hokkaido

Sytě oranžová menší pravidelně zaoblená dýně s japonským názvem zdomácněla nejen na českých a moravských zahrádkách a farmářských trzích, ale také v naší kuchyni. Její výhodou je, že se na rozdíl od ostatních dýní nemusí loupat. Je krásně zbarvená a skvělá do pečených, dušených i vařených jídel. Často ji dostanete v kvalitě bio a pro její nasládlou trochu oříškovou chuť ji milují také děti.

Všechny dýně jsou nejen chutným doplňkem jídelníčku, ale také vynikají pozitivními účinky na zdraví a kondici. Obsahují antioxidanty, vitaminy a minerály, mají dostatek vlákniny a naopak malou kalorickou hodnotu. Jsou tedy vhodné nejen při redukční dietě a detoxikaci, ale také třeba při nemocech ledvin, slinivky břišní, sleziny, žaludku nebo srdce.

Dýňové rizoto se šalvějí.

Dýňové rizoto se sýrem

  • 1 menší dýně (např. Hokkaidó)
  • cca 1/2 l vývaru
  • 2 hrnky rýže arborio
  • 1 větší cibule
  • šalvěj, rozmarýn, tymián apod.
  • sýr na strouhání
  • sůl, pepř
  • olej

1. Ve velké pánvi na oleji osmažíme cibuli až zesklovatí. Opečeme na kostky nakrájenou dýni a přidáme rýži s částí vývaru. Promícháme, aby jej rýže co nejvíce nasákla. Dolijeme vývarem tak, aby byla rýže potopená, přidáme bylinky a dusíme.

2. Průběžně mícháme a přidáváme vývar dle potřeby. Asi po dvaceti minutách ochutnáme, zda je rýže al dente. Dochutíme solí a pepřem, případně ještě chvíli dusíme. Vývar by se měl dokonale odvařit.

3. Rizoto servírujeme posypané sýrem a ozdobené snítkou čerstvých bylinek.

  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...