Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recept na kuře tří hořčic podle První dámy. Ve stylu „co dům dal“

  4:30
Slavný recept Livie Klausové koluje po internetu a získal si mnoho obdivovatelů. V pražském hotelu Alcron jsme ho pro vás uvařili, abychom zjistili, čím že se to v dobách reálného socialismu krmil současný prezident Václav Klaus. Byl z jeho nejoblíbenějších.

Princip je jednoduchý. Kuře "pomatláte" směsí hořčic, přidáte rybízový džem, celé posypete zeleninovou směsí Moravanka a upečete. Nás zajímalo, zda budou tyto různorodé chutě ladit. Požádali jsme zástupce šéfkuchaře z pražského hotelu Alcron Martina Procházku, aby pro nás kuře podle První dámy uvařil.

"Je to typické jídlo ve stylu co najdu v lednici, to smíchám a uvařím," popisuje první dojem z receptu. "Možná je zbytečné míchat několik druhů hořčic. Ale chápu, že dřív nebyla dijonská hořčice tak běžně dostupná, navíc byla drahá. Tak se jí kvůli chuti použila jen trocha a nastavila se kremžskou a obyčejnou plnotučnou," vysvětluje.

Zároveň navrhuje některá vylepšení. Například místo bramborových knedlíků by udělal placky, které nepotřebují tolik klasické omáčky. Kyselému nálevu z Moravanky nachystal konkurenci v podobě bylinek – rozmarýnu a tymiánu, který použije i do bramborových placek

Budete potřebovat

Na kuře: 4 kuřecí stehna, sklenici Moravanky, dijonskou, kremžskou a plnotučnou hořčici, rybízovou marmeládu, sůl, pepř, olej, čerstvý tymián a rozmarýn

Na placky: vařené brambory, hrubou mouku, 2 žloutky, čerstvý tymián a rozmarýn

Kuřecí stehna a Moravanka

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice

Kuře krok za krokem

Martin Procházka, zástupce šéfkuchaře hotelu Alcron

Na maso dejte hořčice a marmeládu.

Přidejte nasekaný rozmarýn a tymián.

Kuřecí stehna si rozkrojte na poloviny a naskládejte do pekáčku, osolte, opepřete. Na stehna dejte lžíci od každého druhu hořčice a lžíci marmelády. Nakonec přihoďte nasekané bylinky.

Vetřete do kuřete.

Zakápněte olejem.

Kuře ve směsi "vymáchejte" a pořádně ji vetřete do kůže. Nakonec ji zakápněte olejem. Mezitím si můžete předehřát troubu na 170 stupňů a pekáč s kuřetem do ní pak vložíte.

"Viděl jsem několik variant tohoto receptu. Někdo dal Moravanku na kuře hned na začátku, já osobně bych doporučoval nechat kuře tak čtvrt hodinky péct při vysoké teplotě, aby se povrch zatáhnul. Čalamádu bych přidal až pak," radí kuchař.

Větší kusy Moravanky pokrájejte.

Po čtvrthodině už se kuře zatáhlo.

Kuře zasypané Moravankou

Během čtvrthodiny čekání si mezitím větší kusy zeleniny ze skleničky pokrájejte na drobnější kousky. Poklaďte jimi kuře, použijte i nálev. Troubu stáhněte na 140 °C, budete péci ještě zhruba 30 minut.

Upečené kuře vyjměte z pekáče a vraťte do trouby.

Výpek i se zeleninou přelijte na pánev.

Nechte vyvařit přebytečnou tekutinu a přidejte trochu másla.

Záleží na druhu čalamády, jaký použijete a kolik tekutiny do kuřete vlijete. Navíc každá trouba se chová trochu jinak, jedna vysušuje víc, druhá méně.

Každopádně je výhodné kuře po třiceti minutách ze směsi vytáhnout a uložit zpět (už do vypnuté) trouby odpočinout.

Zeleninu pak přelijte na pánev a přebytečnou tekutinu nechte vyvařit.

"Směs mi připadá příliš agresivní, poměrně hodně se v ní rozležela feferonka. Kdo nemá rád tolik ostré, možná by ji ke kuřeti nemusel dávat celou," doporučuje Martin Procházka.

Naopak omáčku na závěr zjemní trochou másla.

Bramborové placky krok za krokem

Vařené brambory propasírujte.

Do brambor přidejte rozmarýn a tymián, hrubou mouku, sůl a žloutky.

Brambory uvařte ve slupce a propasírujte. "Takto to děláme my v restauraci, když jich děláme velké množství, každý použije svůj oblíbený domácí postup," radí kuchař. Do bramborové hmoty přidejte hrubou mouku, trochu bylinek, sůl a dva žloutky (podle množství brambor).

Těsto rozválejte na půlcentimetrové pláty.

Z plátu vykrájejte kolečka.

Opečte plátky na pánvi.

"Přiměřeně, to pozná každý kuchař. Jde o to, abyste dostali těsto, které půjde vyválet do placky a přitom se nepřilepilo na vál," radí. Pomoučete si vál a z placky vykrajujte kolečka, která opečete na pánvi.

Nakonec servírujte do každého talíře po dvou kouscích masa, přelijte směsí zeleniny a dozdobte petrželkou.

Autor:
  • Nejčtenější

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

Víkend otevřených zahrad už si žije vlastním životem, radují se organizátoři

6. června 2024

Již v sobotu se po celé České republice symbolicky otevřou návštěvníkům více než dvě stovky zahrad,...

Magie chutí. Dvacet let ochutnával čokolády, dnes vyrábí vlastní a páruje k alkoholu

5. června 2024

Premium Kakaový bob je perfektním nositelem chuti. Zatímco většina čokoládoven přidává k čokoládě ořechy,...

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

Toužili po domku se zahrádkou, budovat zahradu se teď učí krok za krokem

4. června 2024

Soutěž Když v roce 2015 objevili zahradu v Plzni uprostřed staré bytové zástavby, začal se postupně stávat...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...