Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Scenárista Mostu! chystá seriál o Miss. Je to drsné prostředí, říká

  0:02
O scenáristovi Petru Kolečkovi (35) je často slyšet. Stojí za seriály Okresní přebor nebo Most!. Nyní jde do kin jeho režisérský filmový debut Přes prsty. „Hodně mi pomohli Jirka Langmajer a Petra Hřebíčková,“ řekl pro týdeník 5plus2 Kolečko, který už píše nový seriál z prostředí soutěže Miss.
Petr Kolečko

Petr Kolečko | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Jako scenáristu ho mnozí často plácali po ramenou. Ovšem coby novopečený režisér může Petr Kolečko se svou prvotinou dostat přes prsty. Ostatně tak se i jeho režisérský debut jmenuje, Přes prsty. „Není to jen úplná řachačka, kde by šlo jen o fóry. Romantická linka je ve filmu hodně cítit,“ říká Petr Kolečko. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Však také představitelku jedné z dvou hlavních ženských rolí Petru Hřebíčkovou obsadil mimo jiné i proto, že má s romantickými komediemi bohaté zkušenosti. Proto počítal s tím, že mu v některých „finesách“ poradí.

Dostávalo se vám od Petry Hřebíčkové nebo i dalších herců na place podpory, jak jste si sliboval?
Velmi. Vůbec jsem totiž nevěděl, jak se to dělá. Jako scenárista jsem nikdy moc na natáčení nechodil, takže zvláště první den byl hodně úsměvný.

Jak to myslíte, úsměvný?
Pořád se mě někdo ptal, jestli nemám hlad a furt mi někdo nosil různé tyčinky. Říkal jsem: Co pořád blázníte? Normálně běžte pracovat! Třetí den už jsem vůbec nemohl a byl jsem tak vyčerpaný, že jsem je o ty tyčinky a pití pro změnu prosil. 

Ale zpět k Petře Hřebíčkové, na kterou jste se původně ptala.
Vybral jsem ji skutečně z velké části proto, že má zkušenost s tímhle žánrem. Oproti mým předešlým projektům není film Přes prsty úplná řachačka, kde by šlo jenom o fóry. To, že je ve výsledku romantická linka ve filmu opravdu cítit, je dost její práce. V tomhle pojetí mi pomohla nejen Petra, ale i Jirka Langmajer, který to vnímal stejně. 

Musím přiznat, že jsem hercům velmi důvěřoval. Kdybych měl na place takové, kteří budou jenom čekat na to, co řeknu, tak by to asi nešlo, protože režisérskou zkušenost jsem jednoduše neměl. Samozřejmě se objevily věci, které jsem si musel prosadit dost razantně, ale ve výsledku panovalo při natáčení vcelku demokratické zřízení.

Počkejte, copak to vůbec jde, aby na place fungovalo něco jako demokracie?
Určitě to jde. Já jsem hodný a myslím, že jsme se při práci cítili docela příjemně. I když říká se, že když je při natáčení atmosféra moc dobrá, film pak nestojí za nic. Na druhou stranu jsme byli pod hrozným tlakem, abychom stihli všechno dotočit, do toho se přidávaly technické problémy a tak dále. Takže zase tak pohodová atmosféra to nebyla.

Jak už bylo uvedeno, teď jste se poprvé ocitl v úloze režiséra. Říkám si, zda není důvodem toho rozhodnutí třeba nespokojenost s dosavadní prací režisérů, kteří se v minulosti chopili vašich příběhů? Neměl jste jako scenárista problém sžít se s výsledky?
Ne, takhle to neberu a určitě to nebyl ten důvod. Ale upřímně, vždycky je to problém, sžít se s výsledkem. Mám problém se s ním sžít i teď, když jsem film režíroval já. (smích) Pravda je, že ne vždycky jsem byl úplně spokojený. Nemělo by se stávat, že výsledná věc je na konci horší než scénář. Musí být aspoň stejná, ale ideálně lepší. Když je stejná, říkám si, k čemu tam pak režisér je? Ideálně by měl scénář povýšit. Když vidím, že režisér o příběhu přemýšlí jinak než já, ale je to dobré, tak jsem vlastně rád a jsem nadšený, že se někdo dostane v uvažování o látce dál a funguje to. 

Petr Kolečko

■ Narodil se 28. března 1984 v Broumově.
■ Vystudoval scenáristiku a dramaturgii na DAMU.
■ Jako scenárista se proslavil hned svým televizním debutem Okresní přebor, na jehož několika epizodách se podílel. Následovala práce na seriálech jako Čtvrtá hvězda, Trpaslík, Vinaři či internetové série ze sportovního prostředí Vyšehrad a Lajna.
■ Letos se stal fenoménem jeho seriál Most!, který režíroval jeho tvůrčí „parťák“ Jan Prušinovský.
■ Napsal scénář k celovečernímu filmu Padesátka debutujícího režiséra Vojtěcha Kotka a spolu s dalšími autory scénář k filmu Masaryk, který získal řadu Českých lvů.
■ Je autorem několika divadelních her.

Stalo se mi to s Honzou Prušinovským nebo například s Vojtou Kotkem, hrozně mě bavilo, jak udělal Padesátku. To je můj srdcový projekt, ze kterého jsem byl nadšený, když jsem film viděl poprvé. V případě Přes prsty jsme tak nějak vyhodnotili, že bych to mohl zkusit udělat já. Vyplynulo to ze situace.

Budete v režírování pokračovat?
To se uvidí. Museli by to všichni chtít a muselo by to dávat smysl. Musel bych být přesvědčený, že je to to nejlepší možné řešení pro ten daný projekt, museli by to chtít producenti a především by musel náš aktuální film dopadnout dobře, aby o něčem takovém vůbec někdo uvažoval. Rozhodně se teď nebudu k režírování za každou cenu cpát. Pořád platí, že moje primární profese je psaní.

Zastavme se na moment u předešlých projektů. Úspěch zejména seriálů Okresní přebor, Lajna a naposledy Most! vyvolal takový zájem, že vás údajně už tak trochu otravovalo o nich mluvit. Je to běžné, že se autorovi může úspěšné vlastní dílo zprotivit?
To nevím, ale je pravda, že v případě Mostu byly už únavné ty neustálé mediální výstupy, které byly vlastně dokola pořád o tom samém. Asi je to přirozené. Je to také o tom, že člověk už má v hlavě další projekt, na kterém pracuje a jde dál. Když se pak v téhle fázi novináři stále ptají na Most!, je pro mě složité se na ně při rozhovoru napojit.

Když už tedy zmiňujete nové projekty, co je pravdy na tom, že pracujete na seriálu z prostředí soutěže krásy?
Ano, chci to napsat. V plánu nám šestidílný až osmidílný opravdu velmi drsný dramatický seriál, který se bude jmenovat Miss.

Máte pocit, že toto ryze ženské prostředí je drsnější než mužské?
Tak to rozhodně drsnější je! Ale vy ženy to tak nemyslíte... Třeba... Někdy. To my chlapi jsme beránci. 

14. července 2019

Vaše představy o ženském světě jsou vůbec zajímavé. Do snímku Přes prsty jste třeba propašoval myšlenku, že opravdové přátelství mezi ženami neexistuje.
Celý život se snažím porozumět ženské duši a tyhle moje snahy tak nějak pokračují. Člověk má vždycky pocit, že udělal krok dopředu a pak zjistí, že ho to hodí dva kroky zpátky. Opravdu si myslím, že ženské přátelství neexistuje. Tady si troufám tvrdit, že je potřeba, aby se ženy podívaly do svého svědomí, až budou obhajovat, že mezi nimi přátelství existuje.

Můžete mi říct, jak jste k tomuto přesvědčení dospěl?
Já bych třeba nejlepšímu kamarádovi holku ne…(zarazí se) nepřep*cal.

Po boku české královny krásy Anety Vignerové

Petr Kolečko se svou přítelkyní, Miss ČR 2009 Anetou Vignerovou. Seznámil se s...

Talentovaný scenárista a nově také režisér Petr Kolečko tvoří v současnosti pár s modelkou Anetou Vignerovou. Ta se v roce 2009 stala Miss České republiky. Kolečko přiznává, že právě díky vztahu s atraktivní brunetkou, která byla mimochodem v minulosti přítelkyní muzikanta a herce Davida Krause, se z pohledu scenáristy začal zajímat o prostředí modelek a soutěže krásy. Pár se seznámil při natáčení snímku Masaryk, v němž měla modelka malou roli. Za scénář ke zmiňovanému filmu byl Kolečko oceněný Českým lvem.

Autor:
  • Nejčtenější

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

17. dubna 2024  12:12

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

18. dubna 2024

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

15. dubna 2024  8:20

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní...

Jsme taková spokojená nemoderní domácnost, říká Tereza Ramba

17. dubna 2024

Nemohli by být rozdílnější. Zatímco Terezu Rambu svět počítačů míjí, režisér Karel Janák má přehled...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hvězda filmu Jan Žižka má otravu krve, herci hrozí amputace nohy

11. dubna 2024  15:58

Hvězda filmu Jan Žižka, německý herec Til Schweiger (60), má otravu krve. Je hospitalizován na...

Manželovi diagnostikovali rakovinu, prozradila tenistka Sestini Hlaváčková

18. dubna 2024  13:55

Tenistka Andrea Sestini Hlaváčková (37) se na sociálních sítích rozhodla vyvrátit zdání, že prožívá...

Herec Michael Douglas je vzdáleným příbuzným Scarlett Johanssonové

18. dubna 2024  13:15

Seriál stanice PBS s názvem Finding Your Roots (Hledání kořenů) prochází rodokmeny slavných hostů....

Drbna z Babovřesk i teta Kateřina ze Saturnina. Jana Synková slaví 80

18. dubna 2024  12:20

Herečka Jana Synková, která dnes 18. dubna slaví osmdesátiny, patří k oporám divadla Studio...

Budu mít tolik dětí, kolik chce Bůh, říká zpěvačka Rihanna

18. dubna 2024  10:42

Zpěvačka Rihanna (36) prozradila, že chce mít velkou rodinu. S partnerem raperem A$AP Rockym (35)...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...