Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mlejnek ustoupil tlaku a odchází z vedení rozvědky. Rakušana to mrzí

  8:07aktualizováno  15:02
Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek rezignuje na svou funkci. Potvrdil to webu Lidovky.cz. Mlejnek čelil kritice kvůli kontaktům s podnikatelem Michalem Redlem, který je obviněn v kauze Dozimetr. Rezignace je prakticky okamžitá a úřad povede do vybrání nového ředitele někdo jiný, uvedl premiér Petr Fiala. Ministra vnitra Víta Rakušana rozhodnutí mrzí.

Šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek ve Sněmovně | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Rozhodnutí mě mrzí, Petr Mlejnek měl veškeré předpoklady, aby funkci ředitele vykonával dobře. Což za poslední měsíc a půl dokázal svou prací. Jeho rozhodnutí ovšem chápu, tlak na něj, jeho rodinu i službu samotnou byl enormní,“ reagoval ministr vnitra Vít Rakušan na konec šéfa civilní rozvědky. „Vyhodnotil, že v této atmosféře nejde ÚZSI efektivně vést,“ dodal na Twitteru.

Fiala rozhodnutí Mlejnka přivítal. „Oceňuji rozhodnutí pana ředitele Mlejnka. Očekávám, že jeho krok povede ke zklidnění situace v oblasti, která je pro bezpečnost České republiky důležitá,“ uvedl pro ČTK předseda vlády.

„Rezignace je prakticky okamžitá. Dočasným řízením ÚZSI bude pověřen někdo jiný, a to na poměrně krátkou dobu do chvíle, než bude vybrán nový řádný ředitel,“ dodal odpoledne Fiala na brífinku po jednání vlády. Nabízí se výběr především z lidí, kteří v minulosti působili na pozicích náměstků rozvědky. „Věřím, že k výběru dojde poměrně rychle, ale říkat k tomu nyní podrobnosti, by jistě nebylo seriózní,“ uzavřel tuto otázku zatím Fiala.

Zkušený člověk, ale zvenčí. Kdo by mohl nahradit šéfa rozvědky Mlejnka

Mlejnek stanul v čele zpravodajské služby na začátku července. Po měsíci informoval server Seznam Zprávy o jeho stycích s lobbistou Michalem Redlem, který čelí obvinění v kauze Dozimetr a v minulosti byl stíhán v souvislosti s trestnou činností podnikatele Radovana Krejčíře.

Kromě Redla čelí stíhání více než deset lidí, včetně bývalého náměstka primátora za STAN Petra Hlubučka. Policie tvrdí, že organizovaná skupina obviněných obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Opozice situaci kritizovala několik týdnů, jak zapojení politika hnutí STAN do korupční kauzy, tak kontakty Mlejnka s Redlem. I kvůli toho na čtvrtek svolala mimořádnou schůzi Sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě. Mlejnkovými kontakty se zabývala vláda i bezpečnostní výbor Sněmovny.

Rakušan mnohokrát uvedl, že Mlejnek má jeho důvěru, a vláda nenašla důvody pro odvolání šéfa civilní rozvědky. Podle Fialy obdržela informaci, že nový sehrál pozitivní roli při objasňování korupční kauzy Dozimetr. Za Mlejnka se pak minulý týden postavil i bezpečnostní výbor Sněmovny.

Mlejnek poslancům řekl, že se s Redlem stýkal, protože jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu, žádnou ale Redlovým prostřednictvím prý nezískal. Popřel, že by mu předával informace z bezpečnostního prostředí.

„Potkával jsem se s panem Redlem nepravidelně po dobu deseti let. Nikdy jsem s ním žádnou smlouvu neuzavřel,“ řekl na bezpečnostním výboru Mlejnek. Prohlásil, že se s Redlem setkal maximálně jednou až dvakrát za rok kvůli své práci manažera ve společnosti Techniserv.

„Je to podchycený?“ Odposlechy naznačily Mlejnkovu účast při korupci

Od roku 2008 je Redl podle soudů oficiálně částečně nesvéprávný a potřebuje opatrovníka. Kvůli údajné psychické nemoci Redl také unikl postihům v kauzách spojených s činností Krejčíře, zjistil server iROZHLAS.cz. „Na mě tak nepůsobil,“ řekl Mlejnek k tomu, zda věděl o jeho nesvéprávnosti.

Mlejnek podle nynějšího zjištění Seznam Zpráv navíc figuroval na policejních odposleších v korupční kauze manažerů firmy Techniserv. Podle serveru věděl o korupci a manipulaci s veřejnými zakázkami, ale na policii se neobrátil.

Správné rozhodnutí, kvitují koaliční strany

Minulý týden se k hlasům volajícím po výměně šéfa rozvědky přidali i vládní Piráti. „Mělo by dojít ke změně na postu ředitele příslušné tajné služby. Měl by být vybrán někdo, kdo má neprůstřelný profil, nescházel se s panem Redlem a je to člověk, za kterého se můžou všichni postavit,“ řekl šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek.

Michálek i předseda Pirátů Ivan Bartoš Mlejnkovo rozhodnutí ocenili. „Jsem přesvědčen, že rozhodnutí pana Mlejnka v této věci bylo správné. Teď je důležité vybrat nového šéfa civilní rozvědky, stabilizovat situaci, protože tím byla otřásána důvěra ve vládu, a věnovat se důležitým věcem, což je řešení energetické krize a společný evropský postup,“ řekl při příchodu na středeční jednání vlády šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Je to věc, která vládu poškozuje, řekl Bartoš k Mlejnkovi v čele rozvědky

I koaliční lidovci konec Mlejnka v čele civilní rozvědky vítají. „Mně to přijde v tento okamžik jako rozumné rozhodnutí především pro samotný úřad, který dosud vedl. Potřebuje mít renomé, potřebuje mít důvěru a aby fungoval lépe, než v minulosti,“ uvedl před jednáním vlády šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Podle předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéty Pekarové Adamové jsou důvody Mlejnkovy rezignace pochopitelné. Už v pondělí, když koalice Spolu zahajovala horkou část volební kampaně, odvětila na dotaz, zda její strana důvěřuje šéfovi rozvědky, že důvěru má pan Rakušan. Na něm teď podle ní taky je, aby navrhl nástupce, který nebude vzbuzovat žádné pochybnosti. „ÚZSI musí vést odborník, který situaci rychle uklidní,“ dodala šéfka TOP 09.

Rezignace Mlejnka ale nic nemění na plánu opozice ve čtvrtek na mimořádné schůzi Sněmovny hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy, uvedli představitelé hnutí ANO a SPD. Odstoupit musí i ministr vnitra Rakušan, vznesl ve středu opětovně požadavek šéf ANO Andrej Babiš.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15,  aktualizováno  18:50

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...