Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Studentské volby jsou pro ČSSD agitace, Paroubek ale do škol může

  10:39
Když předseda ČSSD Jiří Paroubek ve třídě debatuje se studenty, jeho straně to nevadí. Studentské volby na středních školách, při kterých studenti vyjadřují svůj názor, jsou však podle sociálních demokratů nepřípustnou agitací.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek při debatě se studenty v Hradci Králové. (7. dubna 2010) | foto:  David Neff, MAFRA

Posuďte ten rozdíl. Kandidát na příštího premiéra a lídr ČSSD Jiří Paroubek objíždí těsně před volbami, v horké fázi kampaně, školy a debatuje se studenty o politice.

Mladí lidé se od něj dozvědí třeba to, že státní dluh není žádné drama, že ČSSD nedopustí státní maturity nebo co všechno musí politici udělat pro to, aby klesla nezaměstnanost.

KOMENTÁŘ: Politika nanečisto a pěkně nečistá

Střih. Od pondělí se studenti některých středních škol účastní projektu Studentské volby, v němž si mohou nanečisto vyzkoušet sněmovní volby, které proběhnou za měsíc. "Voliči" mají jediný úkol - na listu papíru s kompletní nabídkou stran zakroužkovat svou oblíbenou a lístek anonymně vhodit do volební urny.

Komu by prospěly volby od 16 let?

Strana zelených čas od času vytáhne nápad, ať středoškoláci nevolí jen nanečisto. Příznivci myšlenky, aby se volilo už od šestnácti, přikyvují argumentům o svobodě a zodpovědnosti nadějné generace. Pragmatický pohled říká, že zelení by na změně hlavně vydělali pár procent navíc, což v jejich případě není nic menšího než přežití.

Chvíli před nimi přišli s podobně převratným plánem také lidovci. Ti zase chtěli přidat hlasy navíc rodičům podle toho, kolik mají dětí. Přičemž už mohli propočítávat koeficient "moravského venkova", který by je katapultoval klidně i nad deset procent.

Šestnáctiletým rošťákům by konzervativní lidovci volební právo nedávali, zato jejich usedlejším rodičům by je napočítali navrch.

Problém takových návrhů je, že mají obecně malou šanci na úspěch. Velké strany, bez nichž se potřebná změna ústavy neobejde, hlasy vrtošivých pubescentů nepotřebují - vědí, že by je zpravidla nedostaly.

Petr Suchomel, MF DNES

Připadá vám, že blíže k politické agitaci na školách, která je nezákonná, má první popsaná situace? Omyl. Podle ČSSD je nepřípustnou agitací uspořádání cvičných voleb na školách. O besedách během kampaně to však neplatí.

Četl Rath dobře zákon?

A hejtmani ČSSD ovládající všechny kraje kromě Prahy se začali činit. Asi nejvíc středočeský David Rath, který všechny ředitele krajem zřizovaných škol upozornil, že pořádání voleb je podle jeho názoru v rozporu se zákazem propagace politických stran ve školách.

"Za dodržování zákona ve školách odpovídá ředitel," připojuje Rath varování, které se může zdát "nevinné" snad jen těm, kdo neznají hejtmanovy tvrdé a autoritativní metody, kvůli nimž se ho podřízení bojí. Není divu, že se po tomto dopise začaly střední školy z projektu Studentské volby hromadně odhlašovat. (více o tom si přečtěte zde)

Podle oslovených právníků jsou přitom argumenty ČSSD o zákazu propagace politických stran mylné. "Nemyslím, že pořádáním cvičných voleb na střední škole by byl porušen zákaz propagace politických stran," říká advokátka Dagmar Raupachová.

Lehké výhrady má advokát Josef Lžičař, ale ani on si nemyslí, že by se průzkum mezi studenty dal označit za propagaci stran. "Pořádání studentských voleb mezi nezletilými sice hraničí s obcházením zákona, ale vyloženě nezákonné není. Nedochází při nich totiž k propagaci konkrétních stran, navíc ty volby neorganizuje politická strana, ale nezisková společnost," říká Lžičař.

Výklad ČSSD odmítá i Karel Strachota, který má ve společnosti Člověk v tísni projekt voleb na starosti. "Volby nanečisto nemají s politickou agitací na školách vůbec nic společného. Jejich cílem je, aby si žáci uvědomili, jak je důležité právo na vyjádření občanských postojů," říká Strachota.

"Nepropagují se přitom žádné programy politických stran. S názvy stran se studenti setkají, až když dostanou volební lístek. Na něm jsou uvedené jen jejich názvy v pořadí, které si vylosovaly ke skutečným volbám," dodává Karel Strachota.

Politici jezdí na školy ostošest

Nutno dodat, že Paroubek není jediný, kdo protestuje proti údajnému porušení zákona. Kvůli obavám z porušení volebního zákona podporu projektu odvolala po diskusi se socialistickými hejtmany i ministryně školství Miroslava Kopicová, akce se nelíbí ani lidovcům.

"Takhle to nemá být. Volí všichni, kteří mají volební právo, jakmile se zeptáte jenom části, tak se ptáte špatně," říká předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. I on přitom může mít obavu o výsledek. Lidovci, stejně jako ČSSD, nejsou stranou, která má u generace středoškoláků masovou podporu.

Besedy politiků se studenty, které mají k propagaci politických stran daleko blíže, jsou přitom běžnou součástí předvolebního "arzenálu" mnoha politických stran.

Lídr ODS Petr Nečas třeba v pondělí odpoledne diskutoval se studenty Střední školy nábytkářské a obchodní v Bystřici pod Hostýnem, jednička zelených v severních Čechách Martin Bursík zase před několika dny besedoval se středoškoláky v Žatci.

Politici se při návštěvě na školách musí vyvarovat rozdávání volebních programů a otevřeného přesvědčování, že jejich strana je ta nejlepší.

Jiří Paroubek mezi studenty

Jak vypadá návštěva předsedy ČSSD Jiřího Paroubka na střední škole, viděl reportér MF DNES letos 7. dubna. Paroubek v rámci návštěvy Hradce Králové zavítal na tamní Střední školu automobilovou.

Paroubek vešel do třídy plné maturantů, kteří chtějí vědět, kde najdou v září práci. Už po dvaceti minutách část studentů usíná a zbytek kouká do stropu.

"Prvořadá je zdravá makroekonomická politika. Státní dluh není žádné drama," vypráví Paroubek a promítá tabulky s termíny jako parita kupní síly nebo konvergence.

Přichází čas na dotazy. "No tak, pánové! Děvčata!" zoufale pobízí studenty ředitel. Nakonec se po dlouhé chvíli trapného ticha zeptá jeden student.

"Vůbec jsme nevěděli, o čem mluví. Volit Paroubka? Ani náhodou. Hlavně, že jsme se ulili ze školy," překřikuje se po Paroubkově odchodu asi desítka maturantů. Lídr socialistů v tu samou chvíli dává rozhovor místní televizi. "Tak, debata byla přínosná, studenty jsem zabavil," chválí se.

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Tajný trik na intimní hygienu v létě
Tajný trik na intimní hygienu v létě

Na trhu s intimní kosmetikou již existuje tolik produktů, ze kterých si můžeme vybrat: gely, emulze, pěny... My vám však pomůžeme s výběrem. Naše 3...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....