Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odboráři na školách dostali návod na stávku. Bojujeme za děti, stojí v něm

  12:19aktualizováno  14:59
Nebojujeme za sebe, ale za naše děti. To stojí v letáčcích, které do elektronické pošty dostali v pátek odboráři na školách s odůvodněním chystané stávky. Ta je naplánovaná na 27. listopadu. Podle Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, který informace rozeslal, je cílem zabránění škrtů ve školství a poklesu kvality výuky. Zatím není jisté, kolik škol se k protestu přidá.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Švancata PetrČTK

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství (ČMOS PŠ) František Dobšík v pátek ráno na CNN Prima News řekl, že si cení toho, že ministr školství Mikuláš Bek (STAN) chce hledat řešení. Odbory by se s ním měly sejít příští týden.

„O zrušení stávky nerozhoduji já, ale kolegové. Jde o to, jak dopadnou jednání. Jde třeba o to, aby se nemusely dělat škrty v hodinách,“ řekl Dobšík. Kolik škol a školek by mělo by jít do stávky, zatím však neví. „Čísla bychom měli znát příští týden,“ doplnil předseda odborů.

Stávku už podporuje třetina škol. Vláda žene učitele do protestů, ukazuje anketa

Rada Asociace ředitelů základních škol v pátek měla jednání, jedním z bodů byla i stávka. „Dohodli jsme se na dvou věcech. Ředitelé nejsou organizátoři stávky, to spadá do kompetence odborů. Vzhledem k situaci, která je, doporučujeme ředitelům škol, které se rozhodnou stávkovat, aby své pedagogy podpořili,“ řekl iDNES.cz prezident asociace Luboš Zajíc.

Podle Rady Asociace ředitelů základních škol úsporná opatření může ovlivnit kvalitu školství, mimo jiné nedostatečnými prostředky na nepedagogické pracovníky či neodpovídajícímu zvýšení platů učitelů. Nelíbí se jim ani snížení výdajů na asistenty pedagogů, které jsou podle asociace nutní k zajištění inkluze. Dále nesouhlasí například se snižováním neinvestičních výdajů, které slouží k pořizování učebnic a pomůcek.

„Jsou záležitosti, které by se měly řešit, ať už stávka bude či ne. Situace ve zmíněných bodech a dalších je tristní. Kolik škol se zapojí, neví nikdo, spousta škol to bude řešit až v příštím týdnu,“ dodal Zajíc.

Odboráři na školách od ČMOS PŠ dostali do elektronické pošty letáčky s odůvodněním chystané stávky. „Nebojujeme za sebe, ale za naše děti,“ stojí v nich. Organizátoři stávky na jednotlivých školách dostali i šablonu podpisových archů, logo protestu a také právní výklad kolektivního protestu.

„Výdaje na vzdělávání nejsou dluhem, ale investicí do budoucnosti. Naše požadavky jsou legitimní - jde nám o udržení kvality vzdělávání,“ píše se v letáčku.

Zapojení učitelé nemohou být vyhozeni

Odbory podle něj chtějí zabránit nekoncepčním zásahům do fungující vzdělávací soustavy, škrtům v rozpočtu školství na rok 2024 či nepřipustit snížení platů nepedagogických pracovníků a ostatních pedagogů v roce 2024. Zároveň chtějí zajistit, aby neklesly platy nepedagogických pracovníků a z prostředků na mzdy nebyly hrazeny dávky v nemoci.

„Nedostatek peněz ve školách by způsobil výrazný pokles počtu hodin věnovaných výuce, omezení možnosti školy dělit třídy na skupiny, ve kterých je vzdělávání efektivnější, zvyšování počtu žáků ve třídách, omezování volitelných předmětů, ohrožení existence malotřídek,“ vyjmenovává leták.

Organizátoři stávky do pošty dostali i právní výklad protestu. V něm je zdůrazněno, že právo na stávku je zakotveno v Listině základních práv a svobod. Účast pracovníků školy je tak omluvenou nepřítomností v práci.

„Nedodržování těchto povinností není porušením povinností vyplývajících z pracovního poměru a zaměstnance nelze z těchto důvodů postihovat, například rozvázáním pracovního poměru výpovědí pro porušení povinností nebo odvoláním z vedoucího pracovního místa ředitele školy,“ píše se v dokumentu.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Jak to bude se školskou stávkou? Dostanou rodiče dovolenou?

ČMOS PŠ ale upozorňuje, že v případě účasti ve stávce pracovník nemá nárok na plat. Zároveň také uvádí, že je možné se do stávky zapojit i na školách, které odbory nemají. Přidat se mnou i zaměstnanci na vedoucích pozicích.

Ačkoli není jasné, kolik škol se zapojí, podle zjištění MF DNES, která oslovila 102 mateřských, základních a středních škol včetně gymnázií, s požadavky odborářů souzní třetina oslovených institucí.

Situace v regionech

Zároveň ale například mateřské školy uvažují, zda se zapojit, jelikož nechtějí omezit péči o nejmenší a rodiče jsou na nich závislí. Pedagogům především vadí, že na příští rok má v rozpočtu ministerstva školství chybět minimálně miliarda korun.

To by mohlo ovlivnit právě kvalitu výuky, například tím, že pedagogové budou odcházet a zbylí učitelé se budou muset věnovat více žákům.

„Budeme učit nově méně hodin, což považuji za krok zpět. Zatímco dřív jsme měli zaplacených tisíc hodin, nově to bude jen 900. Volitelné předměty, jako třeba laboratorní práce, budeme muset omezit,“ řekl MF DNES ředitel David Anderle z gymnázia na Vídeňské v Brně.

Ministerstvo školství by mělo mít podle navrhovaného rozpočtu v příštím roce na výdaje 269 miliard korun. Proti letošku je to o 3,9 miliardy korun víc. O rozpočtu poslanci budou jednat příští týden, zatím by se s tím mohlo tedy hýbat. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) přislíbil, že ještě bude ve vládě jednat o navýšení rozpočtu pro svůj resort o pět miliard.

Bek již dříve řekl, že za současné ekonomické situace nejsou požadavky odborů jednoduše splnitelné. „V tomto okamžiku není úplně snadné současně usilovat o zvyšování platů učitelů, současně zvyšovat výrazně počty učitelů a asistentů pedagogů a současně se snažit řešit problémy chybějící infrastruktury škol tam, kde došlo k nárůstům obyvatelstva,“ uvedl Bek.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...