Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Skauti zastavují nábor nových členů, chybí vedoucí i klubovní prostory

  19:05
Popularita skautingu stále roste. Za posledních dvanáct let se počet skautů a skautek v Česku zvýšil o polovinu, rodiče by čím dál častěji rádi viděli své děti ve skautské uniformě. V některých obcích ale místní oddíly nemohou nové členy přijímat, i kdyby chtěly. Limitem bývá nedostatek prostor i vedoucích.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Situace, kdy skautské oddíly nemohou přijmout další kluky a holky, se zdaleka netýká jen velkých měst, jako je Praha nebo Brno, stop stav a čekací listiny pro zájemce nám hlásí i menší města jako třeba Vyškov, Mělník nebo Klatovy,“ vysvětluje mluvčí skautů Barbora Trojak.

„Hlavní překážkou pro další růst oddílů je většinou nedostatek vhodných prostor, málo dospělých dobrovolníků nebo kombinace obojího,“ dodává.

V průběhu školního roku se skautská činnost zužuje na víkendové výpravy a schůzky během týdne. Ty probíhají v klubovně, která je pro fungování jednotlivých oddílů nutností. Ideálně by měla mít nejen dost prostoru na hry a stůl s židlemi na klidnější činnosti, ale také úložné prostory na vybavení.

„Naše oddíly v současnosti sídlí v prostorách fary nebo na místech, které si skautské středisko pronajímá od města. Vedoucích máme v Boskovicích dost, ale prostory nás limitují. Naše středisko má potenciál pro vznik až dvou dalších oddílů mladších členů, ale v současné době by se neměli kde scházet,“ popisuje situaci v jihomoravském městě skautská vedoucí Ludmila Dobrozemská.

„Chceme v Boskovicích postavit Skautský dům a hledáme teď ideální a finančně dostupnou lokalitu. Z města jsme dosud cítili spíše formální než reálnou podporu, s tou se setkáváme převážně ze strany soukromého sektoru. Spousta firem nám přislíbila pomoc a to nás utvrzuje v názoru, že ve chvíli, kdy by došlo na stavbu vlastní nemovitosti, peníze bychom posbírali,“ doplňuje.

Skauti jdou s dobou. Do lesa chodí s GPS a učí se poznat fake news

Nedostatečné prostory tíží také oddíl v Kolíně. „Před rokem jsme dostali v krátké době výpověď ze dvou kluboven, které jsme měli v pronájmu, a od ledna roku 2018 skautujeme v provizoriu, skoro každý oddíl se schází jinde,“ líčí Ondřej Vokál z kolínského 1. střediska.

„Za tu dobu jsme prošli desítky nabízených objektů, ale bezúspěšně. A město nám sice nabídlo štědrou pomoc v konkrétních projektech, městské prostory nám ale bohužel nabídnout nemůže,“ dodává Vokál.

Přístup jednotlivých obcí k podpoře skautské výchovy se dost různí. Například Hustopeče, Žďár nad Sázavou nebo Mladá Boleslav se aktivně snaží najít způsob, jak oddíly podpořit – poskytnutím financí, pozemku nebo prostor. Jinde se skauti musí spolehnout sami na sebe, rodiče dětí a příznivce.

Peníze se shání i crowdfundingem

Některé oddíly řeší spíše než nedostatek prostor jejich špatný stav. Budovám například schází kvalitní tepelná izolace a v zimě dlouho trvá, než se zahřejí, nebo nemají dostatečné sociální zařízení.

„Náš oddíl má klubovnu ve starém dřevěném domku, likusáku, který už pomalu dosluhuje,“ popisuje Luboš Gável z Bystřice pod Pernštejnem. „Někteří rodiče sem přijdou s dětmi poprvé a naposled – protože se jim prostory klubovny nelíbí, nepřipadají jim vyhovující. Ještě pár let to takto vydržíme, ale během nich musíme nutně postavit klubovnu novou. Už máme hotový projekt a teď je před námi maraton shánění financí,“ dodává.

Při vydělávání peněz na novou klubovnu si skauti umí kreativně poradit. V Teplicích například sbírali a prodávali ořechy, v Turnově pořádají benefiční hudební festival. Jinde vyrábějí a prodávají rukodělné výrobky nebo sladké pečivo. Často se také využívají sbírky na crowdfundingových portálech.

Překážky pro růst skautingu souvisejí někdy i se strukturou školského systému nebo pracovního trhu v jednotlivých krajích. „Mnozí vedoucí z příhraničí do práce nebo do školy dojíždějí, a schůzky se tak nemohou konat jindy než v pátek, kdy se vrací zpět. V jeden den se ale mnoho družin v klubovně nevystřídá,“ popisuje Martin Dvořák z vedení skauta Karlovarského kraje.

Organizace oslovuje bývalé skauty

O program pro děti a fungování oddílů se vedoucí starají ve svém volném čase jako dobrovolníci. Aby mohla česká skautská organizace dopřát dobrodružství co největšímu počtu chlapců a dívek, soustředí se nyní na několik strategických oblastí.

Skautským oddílům a střediskům pomáhá se sháněním finančních prostředků nebo řeší, jakým způsobem může fungovat zakládání nových oddílů v místech, kde skauting ještě nefunguje.

Firmy sahají po skautech, cení si vůdčích schopností a odpovědnosti

„Zaměřujeme se také na oslovování lidí, kteří skautingem prošli, teď jsou dospělí a mohli by se vrátit jako vedoucí nebo dobrovolníci. Ti se ve skautu mohou zapojovat různými způsoby, třeba i nepříliš časově náročnými činnostmi, a odlehčit tak vedoucím, kteří přímo pracují s kluky a holkami,“ uzavírá Trojak.

Za posledních dvanáct let přibylo v Česku 20 tisíc skautů. „V České republice v současné době funguje 2 147 skautských oddílů, které každoročně uspořádají více než tisíc táborů pro bezmála 30 tisíc dětí. Členů je dohromady 60 522, z nichž je 41 083 dětí a mladých do 18 let. Meziroční nárůst byl loni nejvyšší od roku 2006, šlo o 2 682 nových členů a členek,“ uvedla dříve mluvčí skautů.

29. července 2018

Autor:
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky
Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky

Úžeh je přehřátí organismu, ke kterému dochází při nadměrnému vystavení těla přímému slunečnímu záření. Nejčastěji se projevuje malátností, bolestí...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....