Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na rakovinu plic se přichází pozdě. Lékaři chtějí nahnat kuřáky na screeningy

  14:40
Rakovina plic nemusí být rozsudkem smrti, záleží na včasném odhalení onemocnění a správné diagnostice. „Kdo má dnes rakovinu plic, má asi 80procentní šanci, že do pěti let zemře,“ popisuje smutnou statistiku pneumoložka Martina Koziar Vašáková. Změnu má přinést nový program preventivních vyšetření rizikových pacientů. Těmi jsou kuřáci, kteří kouřili dlouhá léta krabičku cigaret denně.

Rakovina plic je jedním z nejzákeřnějších druhů onkologických onemocnění, pacienti dlouho nepozorují žádné příznaky, když se objeví, na léčbu je už často pozdě. Každoročně jí lékaři diagnostikují přibližně 6,5 tisíce Čechům a více než 5 tisíc na ni zemře. V úmrtnosti je mezi karcinomy první. Pět let přežívá necelá pětina nemocných.

„Hlavním problémem je, že na nádor se přijde pozdě, drtivá většina pacientů je diagnostikována s rakovinou plic ve třetím či čtvrtém stádiu, tedy v okamžiku, kdy už jsou naše možnosti léčby limitované,“ dodává předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti Martina Koziar Vašáková. Situaci ještě zhoršila pandemie covidu-19, kdy se zanedbávaly preventivní prohlídky.

Devadesát procent pacientů s rakovinou plic jsou kuřáci, většinou muži. „Cigarety jsou i takovým indikátorem. Kdo kouří, často žije ve městě, jezdí autem a nežije zdravě. Přispívají k tomu i klimatické změny, kterými prochází naše planeta a zvyšování podílu oxidu uhličitého ve vzduchu, který dýcháme,“ uvedl pneumolog Vladimír Koblížek.

Kdyby se na nádory přicházelo včas

Přitom rakovina plic nemusí být rozsudkem smrti, pomohl by včasný záchyt v prvotních stádiích. „Když lidé pociťují příznaky, že je bolí na plicích, špatně se jim dýchá nebo vykašlávají krev, to už je na léčbu pozdě,“ podotýká Vašáková.

Mám rakovinu plic s metastázami. Nemoc odhalila bolest v levém rameni

Životy má zachránit nově spuštěný preventivní program, do kterého může pacienta doporučit jakýkoliv praktický lékař. Vhodný kandidát pro screening plic je kuřák ve věku 55 až 75 let, který kouří či kouřil po dobu 20 let krabičku cigaret denně, nebo kouří i méně, ale pracuje v rizikovém prostředí. Účastníci by neměli mít žádná další vážná onemocnění a podmínkou je také ochota zapojit se do sledování na pět let.

„Tato kritéria splňuje přibližně půl milionu Čechů,“ podotýká Vašáková.

Právě ve zmíněném věku dochází k výskytu rakoviny plic nejčastěji, přičemž v republikovém srovnání čelí vyššímu riziku onemocnění obyvatelé Ústeckého a Karlovarského kraje.

Plíce kuřáka, na kterých je vidět velká bělavá nádorová hmota s několika malými dalšími menšími nádory. Černé dehtové usazeniny jsou viditelné v celém orgánu pacienta. Rakovina plic je u mužů v České republice nejčastější nádorové onemocnění. Tuto diagnózu si vyslechne každý rok téměř 5 tisíc mužů. U žen je karcinom plic v posledních letech na vzestupu a je šestým nejčastějším nádorem.

Pilotní fáze projektu potrvá pět let a lékaři si od ní slibují zvýšení podílu pacientů, kterým lze nádor operativně odstranit, ze současných 15 procent až na 50. Vyšetření provádí 22 akreditovaných radiologických pracovišť a přibýt mají další tak, aby byla péče dostupná rovnoměrně ve všech krajích.

Při diagnostice pomáhá lékařům i umělá inteligence. „Při vyšetření hledáme v plicích ložiska a necháme si pak vypočítat, jak veliké je. Můžeme zjistit i jak rychle roste,“ popisuje primář Kliniky zobrazovacích metod Fakultní nemocnice v Plzni Hynek Mírka. Pokud objeví podezřelý nález, následují další vyšetření a porada odborníků, jaký postup nejlépe zvolit.

V prvních měsících prošlo programem zatím 400 lidí. Přitom vyšetření neodhalí jen nádor, může ukázat i jiná onemocnění plic. Z 29 vyšetřených pacientů od února do počátku června mělo pouze 11 respirační systém zcela v pořádku,“ dodává přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice a LF UK v Hradci Králové Vladimír Koblížek.

V léčbě ušlo Česko kus cesty

V léčbě rakoviny plic udělala Česká republika velký pokrok. V celoevropském srovnání z roku 2002 byla v úmrtnosti na toto onemocnění druhá, v roce 2020 byla až dvaadvacátá. „Pamatuji si, kdy naši pacienti přežívali v jednotkách měsíců, nyní to jsou roky,“ říká jedna z předních českých odbornic na léčbu rakoviny plic Jana Skřičková.

Připomíná, že životy pacientů se daří prodlužovat přesně nastavenou chemoterapií, biologickou léčbou nebo imunoterapií.

Rakovina je v současnosti druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku po nemocích srdce a cév, u lidí do 65 let dokonce první. Zkušenost s onkologickým onemocněním má 700 tisíc Čechů. „Každý třetí občan v průběhu života onemocní některým typem nádorového onemocnění,“ píše se v Národním onkologickém plánu do roku 2030.

Podle odhadů bude rakovina do roku 2035 tou nejčastější příčinou úmrtí v Evropské unii. Zvýšení kvality onkologické péče a prevence je i cílem českého předsednictví Radě Evropské unie. Péče českých lékařů o onkologické pacienty je podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka špičková.

Autor:

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17

Desetitisíce Francouzů dnes vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Dny v týdnu vidí barevně. Obrazy nelze číst logicky, říká malířka Klára Sedlo

15. června 2024  18:01

Už na vysoké škole se seznámila se svou současnou kurátorkou a začala se uměním naplno živit....

KOMENTÁŘ: Zase školné? Opravdu chceme bariéru bránící ve vzdělání?

15. června 2024

Premium Už je to tu zas. Eurovolby jsou za námi, voliče zase nějaký ten měsíc nepotřebujeme, tak proč po...

Než do jídelny jdou raději do mekáče. Děti jedí hůře, pětina má nadváhu

15. června 2024  16:19

Nevyvážená strava představuje v Česku nejvýznamnější rizikový faktor zodpovědný za mnoho...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...