Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Okamura vydělal více než čtyři miliony, Schwarz si koupil dva domy

  17:02
Poslanci a senátoři odevzdali jako každý rok na konci června přehled svých příjmů. Vyplývá z nich například, že šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura si koupil automobil za 1,6 milionu a senátor a šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz koupil dva rodinné domy. Správnost údajů na čestných prohlášeních se nijak nekontroluje.
Poslanci i senátoři mají čestná prohlášení o vedlejších příjmech a majetku za uplynulý rok odevzdat vždy do 30. června. Ilustrační foto

Poslanci i senátoři mají čestná prohlášení o vedlejších příjmech a majetku za uplynulý rok odevzdat vždy do 30. června. Ilustrační foto | foto:  Viktor Chlad, MAFRA

Okamura podle přiznání vydělal díky svým firmám asi 4,3 milionu korun a za 1,6 milionu koupil automobil. Je společníkem ve společnosti BREAK2WIN, v níž zastává stejnou pozici poslanec hnutí ANO Ivan Pilný. Firma se dle svého webu zabývá analýzou tenisových zápasů. To, že v ní jsou oba politici, není náhoda. „Jde o investici z pořadu České televize Den D,“ uvedl Okamura. Právě v tomto pořadu on i Pilný účinkovali jako investoři.

Pravdivost údajů se neověřuje

Soupisy příjmů a majetků poslanců a senátorů nemusí mít velkou vypovídající váhu. Jde o čestná prohlášení, jejichž kontrola ze strany členů mandátových a imunitních výborů je jen formální. Členové výborů nezkoumají, zda politiky napsal údaje pravdivě.

Kvůli špatně vyplněnému prohlášení může výbor podat podnět obecnímu úřadu v místě poslancova bydliště, sám zákonodárce postihnout nemůže. Případný postih od úřadu může dosáhnout až 50 tisíc korun.

Čestná prohlášení politiků nejsou volně přístupná, vidět je mohou jen ti, kteří požádají senát a sněmovnu o registraci. Za poskytnutí přístupového hesla někomu jinému přitom hrozí až 50tisícová pokuta.

Ve sněmovně sedí i několik lékařů, kteří kromě poslancování vykonávají lékařskou praxi. Například Rostislav Vyzula si vydělal lékařskou a pedagogickou činností celkem asi 400 tisíc korun, Miloslav Janulík (oba ANO) 160 tisíc korun.

Nevíce dluží poslanec Černoch

Příjmy z komunální politiky měli například starosta Trutnova Ivan Adamec a starostka Prahy 2 Jana Černochová (oba ODS). Adamec navíc vydělal 160 tisíc korun jako člen dozorčí rady Správy železniční a dopravní cesty a Černochová 42 tisíc jako šéfka dozorčí rady pražského Obecního domu. Vicepremiér Pavel Bělobrádek získal 140 tisíc korun za funkci předsedy KDU-ČSL.

Poslanec Marek Černoch (Úsvit) přiznal sto tisíc korun, které vydělal díky autorským právům po svém otci, zpěvákovi Karlovi Černochovi. Černoch junior zároveň patří k nejzadluženějším poslancům, celkem si půjčil asi 5,2 milionu korun. O 100 tisíc korun méně dlužil na hypotéce šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Podle informací z mandátového a imunitního výboru převážná většina dokumentů od poslanců dorazila, některé mohou ještě přijít poštou. V takovém případě je rozhodující datum na poštovním razítku. Mezi dokumenty, které zatím nejsou k dispozici patří například čestné prohlášení Andreje Babiše nebo premiéra Bohuslava Sobotky. Čestná prohlášení výbor má, v současné době ale prověřuje jejich úplnost.

Senát: Nejvíce si přivydělal Lebeda, nejzadluženější je Schwarz

Přehled majetku odevzdávali také senátoři. Povinnost splnili všichni až na kolínského politika Pavla Lebedu (za ČSSD). Pokud oznámení nedodá ani dodatečně, hrozí mu za nedodržení lhůty pokuta až 50 tisíc korun.

Z přehledu příjmů a majetků nabytých ve funkci lze vyčíst, že nejvyššího přivýdělku loni dosáhl litoměřický senátor, lékař Hassan Mezian (ČSSD), který vydělal kolem 3,3 milionu korun - podle přiznání především na pronájmech nemovitostí.

Kdo si ještě přivydělal

Zhruba 2,6 milionu korun si přivydělala profesorka Eva Syková (za ČSSD), zejména jako šéfka Ústavu experimentální medicíny. Dva miliony korun získala starostka Přezletic Veronika Vrecionová (ODS) díky prodeji luk ve Strážném a z pronájmů. Vladimír Dryml (dříve ČSSD) na pronájmech a jako ředitel vrchlabské nemocnice získal přes 1,8 milionu korun.

Lubomír Franc (ČSSD) jako královéhradecký hejtman dostal 951 500 korun, zatímco Josef Řihák (ČSSD) měl jako středočeský hejtman 1,2 milionu korun a koupil si za to rodinný domek.

Nejvíce se dvěma hypotékami zadlužil šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz (za ODS). Koupil dva rodinné domy za 3,8 milionu a 2,5 milionu korun a pozemky za půldruhého milionu korun. Vzal si kvůli tomu úvěry za 6,1 milionu korun. Vedení pražské záchranné služby vyneslo Schwarzovi 1,63 milionu korun před zdaněním, od rodičů dostal darem dva miliony.

Dienstbier si koupil louku, Berka přestavil zahradní domek

Ministr Jiří Dienstbier uvedl, že mu zbývalo ke konci loňského roku splatit hypotéku na byt za zhruba 2,29 milionu korun, na financování koupě "nebytové jednotky" v Šafaříkově ulici v Praze pak z dalšího hypotečního úvěru čerpal 3,81 milionu korun. Z pronájmu této nebytové jednotky získal 486 tisíc korun. Úvěry a půjčku v celkové výši 4,3 milionu zbývalo splatit starostovi Božího Daru Janu Horníkovi (za STAN).

Třímilionovou hypotéku splácí předseda výboru pro veřejnou správu Ivo Bárek, předseda evropského výboru Miroslav Krejča nebo Dagmar Terelmešová (všichni za ČSSD). Úvěry a hypotéku 2,5 milionu korun spláceli Petr Šilar (KDU-ČSL) a Jaroslav Sykáček (ČSSD).

Řada dalších senátorů loni investovala do nemovitostí, nebo je dostávala darem od příbuzných. Někdejší moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (dříve ČSSD) uvedl, že pořídil čtvrtinu rodinného domu v ceně pěti milionů korun. Tomáš Grulich (ODS) získal darem byt za 2,5 milionu korun a za 1,8 milionu korun koupil akcie ČEZ. Vladimír Plaček (ČSSD) dostal darem od otce garsoniéru a pozemky za dva miliony korun.

Mezi investicemi ale senátoři uváděli méně závažné věci. Například Zdeněk Berka (ČSSD) hůře čitelným písmem vyplnil, že za 400 tisíc vlastními silami přestavil zahradní domek. Dienstbier pak uvedl, že si za půl milionu korun pořídil pozemek v Kozlech u České Lípy. Podle jeho prohlášení jde o "trvalý travní porost".

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...