Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman zaútočil na ČT a další novináře. Část politiků na protest odešla

  14:14aktualizováno  16:27
Skandálem začíná druhé pětileté volební období prezidenta Miloše Zemana. Poté, co ve Vladislavském sále na Pražském hradě složil ústavou předepsaný slib, zaútočil v projevu na veřejnoprávní Českou televizi i některé další novináře. Na protest přímo při Zemanově projevu odešla poslankyně ODS Miroslava Němcová a za ní šli politici TOP 09 i KDU-ČSL.

Zeman vyčetl veřejnoprávní televizi údajnou příchylnost k opoziční TOP 09. A jako terč si vzal také novináře z některých soukromých médií - konkrétně těch, která vlastní podnikatel Zdeněk Bakala, a to týdeník Respekt, Hospodářské noviny a server Aktuálně.cz.

Podnikatele Bakalu, bývalého vlastníka těžařské společnosti OKD, Zeman  označil za velkou skvrnu a obvinil ho z rozsáhlé hospodářské kriminality.

Podle Němcové, která se zvedla a odešla z Vladislavského sálu jako první, Zeman křivě přísahal. Prezidentský slib totiž porušil vzápětí, a proto Němcová odešla.

„Nevěděl jsem, jak jinak bych vyjádřil nesouhlas s obsahem projevu a s dikcí pana prezidenta, který na začátku mluví o spojování a pak si vyřizuje osobní účty,“ řekl iDNES.cz senátor Václav Chaloupek, který odešel z Vladislavského sálu hned po Miroslavě Němcové. „Nebylo to domluvené. Potkal jsem se na začátku s paní Němcovou, ale nebavili jsme se spolu. Divím se, že nakonec neodešlo více lidí,“ doplnil Chaloupek.

Z politiků TOP 09 šli pryč například šéf strany Jiří Pospíšil či poslanci Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg, Markéta Pekarová Adamová, Dominik Feri či senátor Tomáš Czernin.

08.března 2018 v 14:38, příspěvek archivován: 08.března 2018 v 15:50

Opouštím sál. Je smutné, že Miloš Zeman si ani při slavnostním státním aktu v staroslavném Vladislavském sále nedokáže odpustit útoky na ty, kteří mají jiné názory. Čekal bych v tomto okamžiku státnický projev a nikoli útoky na média a novináře.

„Je smutné, že Miloš Zeman si ani při slavnostním státním aktu v staroslavném Vladislavském sále nedokáže odpustit útoky na ty, kteří mají jiné názory. Čekal bych v tomto okamžiku státnický projev, a nikoli útoky na média a novináře,“ napsal na twitteru Pospíšil.

Zeman složil slib a stal se prezidentem na dalších pět let

Poslanec TOP 09 Dominik Feri redakci iDNES.cz řekl, že politici sál opustili kvůli útoku na Českou televizi. „Je to zcela mimořádné řešení. Útok na nás jako stranu se dá přežít, ale útok na nezávislá média je za hranou. Proto jsme odešli,“ vysvětlil.

„Odešel jsem tak jako někteří jiní poslanci a senátoři ze sálu. Ústavní část schůze byla naplněna, s útokem na média a svobodu slova nesouhlasím! Bohužel pan prezident nepřekvapil,“ napsal po odchodu z Vladislavského sálu na Twitteru první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Už jsem dál nechtěl poslouchat tu zlobu a nenávist, kterou tam pan prezident ze svých úst pouštěl. Splnili jsme si svoji povinnost. Byli jsme na zasedání pléna Senátu, byli jsme přítomni složení slibu. Vzdali jsme patřičnou úctu všem. Stáli jsme dokonce i při příchodu pana prezidenta. Začali jsme dokonce i poslouchat jeho proslov, ale ve chvíli, kdy inaugurační proslov pojal tak, že si začal vyřizovat účty a urážet lidi, se kterými má nějaké špatné zkušenosti, a pak i veřejná média, tak jsem došel názoru, že tohle dál nemusím poslouchat,“ řekl při odchodu senátor Václav Láska.

Zeman vyzdvihl setkávání s občany, podpořil přímou demokracii

Zeman přitom začal svůj projev celkem klidně. „Prezident by neměl být uzavřen za zdmi Pražského hradu nebo lánského zámku,“ řekl. Rekapituloval svou práci na Hradě v prvním volebním období.

Před tím složil slib s dlaní položenou na Ústavu do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha z ČSSD. Krátce po jeho přísaze zahřmělo z Petřína jednadvacet dělových salv a zazněla hymna.

Kromě formálních pravomocí, které musí prezident plnit, jako je jmenování ústavních soudců nebo členů bankovní rady ČNB, Zeman zmínil, že klíčové pro něj bylo setkávání s občany, kterých za pět let na Hradě absolvoval kolem čtyř tisíc. „Bez kontaktu s občany není prezident plnocenný,“ zdůraznil Zeman.

V projevu podpořil zavedení prvků přímé demokracie, přímé volby starostů a hejtmanů. Měli by jimi být ti, kdo na kandidátce vítězného uskupení dostali nejvíc preferenčních hlasů.

Inauguraci lidé sledovali i na třetím hradním nádvoří a na Hradčanském náměstí. Lidem, kteří se přišli na prezidenta podívat na třetí pražské nádvoří, rozdávala ještě před inaugurací Zemanova manželka koláčky. Po skončení inaugurace Zeman spolu s ní a s dcerou Kateřinou šel do svatovítské katedrály, aby se poklonil ostatkům svatého Václava.

Dosavadní působení Zemana na Hradě ještě před tím, než Zeman zaútočil na novináře, premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš. „Hodnocení panu prezidentovi dali občané. Prezident je volen přímou volbou, byl zvolen a mně ani nepřísluší, abych to komentoval. Pokud říkáme ano, jsme svobodná země, máme demokracii, tak skuteční demokraté by měli akceptovat ten výsledek přímé volby prezidenta,“ řekl Babiš.

Zeman měl ve vše pravdu, tvrdí předseda SPD Okamura

Zastání se Zemanovi dostalo i od obou extrémních stran ve Sněmovně. „Obsahově mi projev přišel absolutně v pořádku,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura, podle kterého měl Zeman ve všem pravdu. „Mluvil o mediální manipulaci, o špatné novinářské práci, kdy skutečně manipulují veřejným míněním a lžou, mluvil o prosazování přímé demokracie. Mluvil o mediálním nálepkování,“ uvedl pro agenturu ČTK Okamura.

Zemanův útok na TOP 09 byl podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa logický, protože podle Filipa v minulosti útočila na Zemana i jeho úřad. „Jestliže z jedné strany se útočí kamenem, prezident neuměl zaútočit chlebem,“ uvedl předseda KSČM.

Podívejte se na celý záznam:

Autoři: , , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...