Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Česku dosáhnou na dávky i chudí milionáři, zneužívání to ale není, říká Hůle

Podcast   16:29
Ministr práce a sociálních věcí představil revoluci v sociálním systému. Sloučení čtyř dávek do jedné má zvýšit přehlednost podpory a skoncovat s jejím zneužíváním. Plán počítá s větší motivací ke hledání práce, protože podle Jurečky dnes systém dělá opak. „Argumentace pana ministra zavání silným populismem,“ říká Daniel Hůle z Člověka v tísni v podcastu Kontext, kde se dozvíte proč.

Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Poslechněte si celý rozhovor s Danielem Hůlem z Člověka v tísni v Kontextu:

Šéf programu Dluhové poradenství Člověka v tísni pokračuje. „Máme nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropské unii. Problém není, že by tu bylo hodně lidí, kteří mohou pracovat a nepracují. V každé populaci je část lidí, kteří jsou de facto práce neschopní kvůli stále udržovanému systému segregovaného školství,“ poukazuje na kořen problému Hůle.

Daniel Hůle

Vedoucí programu Dluhové poradenství neziskové lidskoprávní organizace Člověk v tísni.

Studoval bakalářský obor demografie a sociologie na Přírodovědecké fakultě UK. Účastnil se mise mezinárodní humanitární organizace ADRA v uprchlickém táboře v Černé Hoře.

Je nositelem Ceny Františka Kriegla Nadace Charty 77 pro rok 2022 za rozvoj poznání dluhové problematiky a aktivní práci s dlužníky na jejich návratu do života.

„Máme tu dospělé absolventy tzv. zvláštních škol, kteří jsou často našimi klienty, u nichž společnost rezignovala na to, aby těm dětem bez ohledu na to, do jaké rodiny se narodili, dali šanci na lepší život, a tak jsme je odsunuli do škol, kde nedostali prakticky žádné vzdělání,“ popisuje a dává nahlížet do reality práce jeho kolegů.

„Když jim dáte stránku obyčejného textu, tak vám nedokážou říct, o čem ten text je. Nerozumí psanému slovu. Takové lidi často zaměstnat je utrpení, protože všechno, na co sáhnou, pokazí, nepřečtou si manuály, směrnice, apod. My je nemůžeme penalizovat za to, že jsme jim nedali dovednosti pracovat,“ říká Hůle a dodává, že jestli chce ministr Jurečka s touto malou skupinou něco dělat, musí se především změnit školství.

Sloučení čtyř dávek do jedné Hůle považuje za dobré řešení, které dává smysl. Zejména dvě dávky jsou si velmi podobné. „Příspěvek na bydlení je nastaven poměrně hrubě napříč tím územím a doplatek na bydlení měl odrážet lokální specifika. Dnes je první dávka spíš pro střední třídu, čerpaly ho de facto nízké statisíce lidí, zatímco druhá byla pro ty nejchudší, většinou třeba na lidi, kteří bydlí na ubytovnách a podobně,“ vysvětluje a kvituje, že se sloučením uleví byrokracii.

Čtyři v jedné. Jurečkova revize sociálních dávek má zamezit zneužívání

Hůlemu však nejen vadí, že lidé s dvou set tisícovým zůstatkem na účtu mají nárok na příspěvek na bydlení, ale také to, že je „ministerstvo mylně nazývá zneužívači dávek.“ Dle něj jen legálně využívají nastavení systému a parametrů přiznání dávky, ale v podobných případech takové zacílení podle něj dává smysl a nemá problém s prokazováním zůstatků. To samé ale neplatí u majitelů nemovitosti, k čemuž má také návrh přihlížet.

„Vezměme si ale třeba seniory, kteří bydlí ve vlastním. V minulém roce a půl přišel prudký nárůst cen energií, který vedl k fenoménu tzv. chudých milionářů. Vlastní nemovitost, ale nemají žádné úspory a nejsou schopni zaplatit 20 000 Kč na nedoplatku za energie anebo extrémně vysoké zálohy. Mohou prodat nemovitost, jít do pronájmu a financovat to z toho, ale to si myslím, že je hodně mezní situace,“ říká Hůle.

Nutné, ale... Některé z Jurečkových změn v systému dávek se nelíbí neziskovkám

Podle jeho pondělního vyjádření pro iDNES.cz se obává větší koncentrace moci v rukou úředníků. Vysvětluje to tím, že „u nás v organizaci pracuje celá řada lidí, kteří dříve pracovali na Úřadu práce, takže máme vhled do té kultury, která bývá dost strašná. Někdy na některých pracovištích úředníci mezi sebou dokonce soupeří o to, a teď cituji, kdo sankčně vyrazí nejvíc socek!“

K fenoménu zneužívání dávek říká, že jde o „pseudoproblém“. „Samo ministerstvo uvedlo, že nejsou schopni to změřit, i Úřad práce řekl, že podle jejich zjištění k většímu zneužívání nedochází. Je to politické šidítko, které politici vytáhnou vždy, když jim politicky teče do bot. Tak vytáhnou tohoto strašáka, všichni to řeší a zapomene se na skandálky těch politiků. Je to laciné, zbytečné a stigmatizující,“ říká jasně Hůle. Je to důvod, proč se lidé stydí říct si o pomoc.

Jde skutečně o revoluci v sociálním systému? Co by bylo revolučnější? Chová stát k lidem nedůvěru jako věřitel ke dlužníkovi? A nemá to tak být? Může vůbec Jurečkou plánovaný „Aktivizační plán sociální práce“ při dlouhodobé nezaměstnanosti fungovat ve vyloučených lokalitách? Poslechněte si podcast Kontext, kde se dozvíte víc!

Autor:

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...