Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neplatiče odstřihnou od energií do tří měsíců. Opětovné připojení je za 1500

  15:00
Energie zdražují od loňského podzimu, zálohy se často upravují však až s ročním vyúčtováním. Polovina domácností nesleduje svou průběžnou spotřebu, s příchozím nedoplatkem třeba na deset tisíc Kč je pak v šoku. Na vyřešení a domluvu s distributorem mají lhůtu do tří měsíců. Pak mohou být odpojeny. Opětovné připojení může vyjít na 1 500.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Humanitární organizace Člověk v tísni podle Elišky Ratiborské eviduje na své bezplatné dluhové lince v posledních týdnech desítky volajících, kteří se obrací na zkušené poradce organizace s problémy kvůli zdražování energií a šokujícím vyúčtováním.

Polovina českých domácností totiž podle průzkumu Institutu prevence a řešení předlužení svou průběžnou spotřebu energií nezjišťuje a čeká až na vyúčtování na konci roku. „Pokud domácnosti růst cen nereflektují zvýšením svých měsíčních záloh, téměř jistě je při ročním vyúčtování čeká kvůli mimořádně vysokým nedoplatkům šok,“ varuje ředitel Institutu Radek Hábl.

Lidé vše často začnou řešit, až když jim přijde vyúčtování s nedoplatkem a oni nemají na jeho zaplacení. S tím se v praxi setkává i vedoucí dluhového poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle. Předpokládá, že s podzimem se situace ještě zhorší.

„S postupujícím časem lidem vznikají stále vyšší nedoplatky, které v červnu byly běžně kolem deseti tisíc. Ale na podzim již může jít o několik desítek tisíc, což bude pro většinu postižených domácností neřešitelné,“ míní Hůle.

1 Dluh řešte s dodavatelem hned

Mluvčí skupiny ČEZ Alice Horáková doporučuje se co nejdříve s dodavatelem energií spojit a zkusit domluvit, nejlépe už když lidé začínají mít problém s placením měsíčním záloh. „To platilo dříve a platí to i dnes. A vždy je to pro zákazníka i výrazně levnější, než nechat věci být a nekomunikovat,“ podotýká.

„Pokud s námi totiž zákazník komunikuje, v drtivé většině případů mu dokážeme nabídnout řešení. Můžeme mu snížit zálohy, pokud v domácnosti upravili svou spotřebu, nebo poskytujeme bezúročné splátkové kalendáře, které umožňují nedoplatek rozložit až do deseti měsíců,“ uvedla Horáková.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Jak má fungovat energopomoc a kdo na ni dosáhne

Poradenství ohledně nároku na pomoc od státu nabízí vedle pracovníků úřadů práce společně třeba se zorientováním se ve smlouvách s dodavatelem energií zadarmo neziskové organizace a právě dluhoví poradci na lince Člověka v tísni.

„S lidmi kontrolujeme jejich nastavení smlouvy s dodavateli energií, vyjednáváme splátkové kalendáře a hlavně zjišťujeme nárok na dávky na bydlení,“ popisuje vedoucí linky Michaela Šímová. „Obrací se na nás ale také lidé, kteří se nezvládají ve smlouvě, tarifech, fixacích a zálohách zorientovat, takže radíme i s tímto,“ dodává.

2 Tři měsíce do přerušení dodávek energií

Upomínkový proces začíná běžet po první nezaplacené záloze, varuje mluvčí ČEZ. Energetické firmy se snaží dle svých slov kontaktovat zákazníka všemi možnými kanály, které od něj mají k dispozici.

„Pokud dojde k neuhrazení zálohy, nejprve zákazníka upozorníme e-mailem, případně SMS zprávou, že vznikl dluh. Tato první výzva má ještě poměrně vstřícný a mírný tón,“ vysvětluje mluvčí Pražské energetiky (PRE) Karel Hanzelka a dodává, že většina zákazníků zareaguje a dlužnou zálohu uhradí.

Za neplatiče musí zaplatit sousedé. Družstva se bojí dluhů za teplo či vodu

Pokud však zákazník částku neuhradí ani po dalším kole upomínek přichází na řadu odpojení od energií. Na nápravu nebo domluvu s dodavatelem má čas maximálně tři měsíce.

„Po druhé nezaplacené záloze už můžeme přistoupit k přerušení dodávky, což vychází zhruba po dvou až třech měsících,“ uvádí Horáková. „Pokud už dojde k odpojení odběrného místa, zpravidla jde o zákazníky s dlouhodobě špatnou platební morálkou a nakumulovaným dluhem,“ dodává zase Hanzelka.

3 Opětovné připojení elektroměru za 1 500

Opětovné připojení k odběru energií je po uhrazení dlužné částky sice rychlé, ovšem nemusí být zadarmo. Záleží jestli už distributor domácnosti odmontoval elektroměr. Firmy však sází na to, že domácnosti být bez proudu nechtějí, a běžně se tak brzy po odpojení snaží dlužnou částku uhradit.

„Pokud s námi zákazník začne po přerušení dodávky okamžitě komunikovat, dodávka bývá obnovena do pěti pracovních dnů. Pokud ani po přerušení dodávky zákazník nereaguje, následuje demontáž elektroměru,“ popisuje Horáková.

„Pokud jsme přeci jen nuceni odběrné místo kvůli dluhu odpojit, zákazník pak zpravidla reaguje velmi rychle a dlužnou částku vzápětí ihned uhradí, aby mohl být znovu připojen. Kontaktuje naši zákaznickou linku nebo centrum, kde vše vyřídí a doloží, že dlužná částka byla uhrazena,“ popisuje Hanzelka.

Opětovné připojení elektroměru, což provádí distributor, však vyjde odběrné místo navíc na 1 500 korun. „Na připojení máme dle příslušných předpisů dva pracovní dny, ale ve skutečnosti bývá připojení zpravidla rychlejší,“ dodává Hanzelka.

Vyskytují se navíc i vynalézavé způsoby odběru elektřiny „načerno“.

„Nedávno jsme se setkali třeba s případem, kdy Společenství vlastníků jednotek zjistilo, že v bytě, který je odpojený od elektrické energie se svítí. Když začalo řešit, jak je to možné, přišlo na to, že vlastník bytu se načerno napojil na rozvody ve společných částech domu,“ popisuje případ kutila Jan Vysloužil, předseda Svazu českých a moravských bytových družstev.

Elektřinu kradou lidé za desítky milionů ročně, vynalézavost je bezbřehá

„Nepoškozoval tak distributora, ale všechny ostatní vlastníky v domě, kteří to za něj musí zaplatit, a pak to po něm budou vymáhat pravděpodobně soudní cestou,“ dodává Vysloužil. Obává se, že v zimě může takovýchto případů přibývat, jelikož lidé budou ze zoufalství hledat zkratkovitá řešení.

Podle mluvčího zatím PRE sleduje jen k velmi mírný nárůst neplatičů. „Což přisuzujeme spíše tomu, že si lidé zapomněli po zvýšení cen přenastavit své trvalé příkazy nebo inkasní limity v bance,“ dodal Hanzelka. Většina zákazníků PRE však podle mluvčího nepoužívá elektřinu k nejnákladnějšímu užitku, a to ohřevu vody v bojleru a k topení.

Neziskové organizace se však vývoje situace na podzim bojí. „Chceme jednat s dodavateli energií o vstřícnější politice splátkových kalendářů a jednáme také s významnou bankou, zda by na tyto nedoplatky neposkytovala účelově vázaný úvěr,“ dodává Hůle. Nejlepší radou však podle něj je, aby si lidé sami průběžně zvyšovali zálohy, protože tím předejdou vysokým jednorázovým nedoplatkům.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:44

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

VIDEO: Plamenů se nezalekli. Američané pomáhali, dokud řidiče nevytáhli

24. dubna 2024  19:33

Starší řidič ve čtvrtek u americké Minnesoty sjel z dálnice a narazil do sloupu veřejného...

Lidovci znovu pokárali Cyrila Svobodu, ale vyhazov ze strany se nekoná

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  19:26

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších politiků, bývalého šéfa strany...

Hrozí scénář Twitter? TikTok v USA narazil, šanci větří mocní miliardáři

24. dubna 2024  19:25

Čínské sociální síti TikTok ve Spojených státech po úterním hlasování Senátu zvoní hrana. Její...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...