Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peake skončila ve vedení LIDEM, Florián odešel z ODS

  9:05aktualizováno  14:11
Karolína Peake ráno na webu LIDEM oznámila, že končí ve funkci předsedkyně této politické strany. Jako důvod uvedla rozpor v názorech mezi ní a většinou poslanců LIDEM. O chvíli později oznámil poslanec Jan Florián, že vystoupil z ODS.

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake se připravuje na televizní vystoupení v sídle Sněmovny v Praze poté, co složila funkci. (8. srpna 2013) | foto: Michal KamarytČTK

"Éra suverénní a sebevědomé pravicové strany skončila," uvedl Florián v prohlášení, které rozeslal médiím a zveřejnil na svém profilu na Facebooku.

Podle Floriána stranu změnili Petr Nečas a někdejší pražský primátor Bohuslav Svoboda, kteří ODS přivedli k "absolutnímu rozkladu" a ke ztrátě důvěry voličů.

Na ODS mu vadil návrh na zvýšení DPH a ztráta křesla pražského primátora, proto prý vystupuje. "V ODS jsem nebyl na rozdíl od jiných kvůli vlastním zájmům, ale kvůli pravicové politice, nikoliv kvůli nicnedělání a poslanecké výplatě," tvrdí politik. V závěru svého prohlášení děkuje kolegům. "Jmenovitě děkuji Václavu Klausovi a Mirkovi Topolánkovi za báječná léta ve staré dobré ODS," dodal.

Florián je spojován s pražským členem ODS Tomášem Hrdličkou. Ten patří mezi vlivné hráče v této straně. Otevřeně se ale proti němu postavil právě Svoboda, který ve středu uvedl, že navrhne vyloučení obou z ODS. "Se sluhou musí jít z ODS i jeho faktický pán. Budu proto navrhovat, aby ODS vyloučila nejen poslance Floriana, ale i jeho majitele Hrdličku," napsal Svoboda na Facebooku.

Ostrá slova přišla poté, kdy ve středu Florián oznámil, že nebude v sále v době hlasování o důvěře kabinetu Jiřího Rusnoka. Stejně se zachoval poslanec ODS Tomáš ÚIehla, známý změnou, která měla ulevit solárníkům (více čtěte zde).

Úlehla je členem zlínské ODS. Její krajský předseda Libor Lukáš řekl, že by měl z ODS odejít. Místní sdružení situaci probere v pátek. "Kdyby byl chlap, řekne 'sbohem a šáteček'," cituje Lukáše ČTK.

Úlehla ale pro iDNES.cz uvedl, že nemá důvod z ODS po 19 letech odcházet. "Nemám důvod odcházet ze strany, ve které dlouhá léta prožívám 'jednou si dole, jednou nahoře', avšak jen s tím rozdílem, že politický život není náhoda, ten se musí svědomitě odmakat," uvedl kritizovaný poslanec. Úlehla by rád pokračoval v komunální politice a má prý zajímavé nabídky z byznysu mimo Českou republiku.

Aktuální situací se bude zabývat strana i na celorepublikové úrovni. V pátek odpoledne se mimořádně sejde výkonná rada ODS.

LIDEM mají neshody, Peake složila funkci

Změny nastaly po středečním hlasování o důvěře vládě také v LIDEM. Ráno předsedkyně strany Karolína Peake rovněž písemně oznámila, že končí v čele strany. Prohlášení nadepsala slovy, že strana LIDEM "potřebuje někoho, kdo má sílu pokračovat".

Následně uvedla, že se rozhodla rezignovat na funkci předsedkyně a dát ji k dispozici republikovému sněmu. Krok odůvodnila názorovou odlišností uvnitř partaje.

"V zásadních věcech politického dění se můj názor rozchází s názorem poslanců LIDEM – liberální demokraté a nezařazených. Považuji za správné neblokovat ze silové pozice předsedkyně průchod většinového názoru poslanců a zároveň nechci prosazovat, co sama považuji za správné, proti vůli poslanců," vysvětlila.

Byla to peaka do zad, tvrdí poslanec

Poslanec LIDEM Viktor Paggio označil jednání bývalé předsedkyně strany za neseriózní a jako "peaku do zad" liberálním demokratům, protože o tom, že politička bude chybět při hlasování o důvěře vládě, se dozvěděl od TOP 09, nikoliv od ní. "Její rezignaci jsem se pro změnu dozvěděl z ČT24," podotkl.

"Tento krok mě překvapil a zklamal. Neměli jsme pokaždé stejný názor, například na opuštění ministerstva dopravy a přechod na ministerstvo obrany, ale vystupovali jsme jednotně. Toto bylo ve středu porušeno," domnívá se poslanec LIDEM Jiří Rusnok.

Exministr a člen LIDEM Kamil Jankovský v České televizi uvedl, že názorové rozpory trvají od okamžiku, kdy byla Peake jmenována do funkce ministryně obrany. Konkrétní neshody nepopsal. Dementoval ale, že by za chováním političky byla nabídka funkce velvyslankyně v Austrálii.

Stranu nyní dočasně vede první místopředsedkyně Dagmar Navrátilová. Peake zůstává řadovou členkou LIDEM a poslankyní. Druhá funkce ale nebude mít nejspíš dlouhého trvání, protože ODS i opoziční ČSSD chtějí co nejdříve rozpustit Sněmovnu.

O novém předsedovi či předsedkyni rozhodne republikový sněm, tedy předsednictvo strany a předsedové čtyř krajských rad. Jednání zatím strana nesvolala, informoval mluvčí LIDEM Miloš Skácel.

Rozpad koaliční většiny

Rozhodnutí o rezignaci Peake přišlo ve čtvrtek ráno. Ve středu v noci se politička nezúčastnila hlasování o vyslovení důvěry vládě Jiřího Rusnoka. Nikdo jiný z LIDEM při hlasování v sále nechyběl.

Krok Peake přišel náhle. Krátce před ním kritizovala kolegy za to, že opustili jednání klubu s premiérem Jiřím Rusnokem. Později uvedla, že je dopředu o opuštění sálu informovala, ale poslanci hovořili jinak. Peake tvrdila, že se pro odchod ze sálu rozhodla poté, kdy koalice ztratila stojedničkovou převahu, protože opuštění sálu před hlasováním avizovali také poslanci Jan Florián a Tomáš Úlehla. Oba následně poslanecký klub ODS vyloučil ze svých řad (více čtěte zde).

Strana LIDEM byla zaregistrována loni v květnu. Založila ji Karolína Peake po odchodu z Věcí veřejných. Právě za ně Peake a další poslanci LIDEM v minulých volbách kandidovali. V květnu letošního roku měla strana 205 členů a byla nejmenší parlamentní partají (více čtěte zde). Právě počet členů a to, že LIDEM neprošli do Sněmovny skrze volby, se stalo častým námětem pro kritiky. Mimo jiné i prezidenta Miloše Zemana.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Za znásilnění a pokus o vraždu patnáctileté dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  11:08

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05

V nadcházejících dnech bude v ČR opět mrznout, v noci na čtvrtek budou podle ČHMÚ přízemní mrazíky...

Ředitel ČT považuje Etický panel za důležitý. Hledá nové členy

24. dubna 2024

Před Velikonocemi rezignovali členové Etického panelu České televize (ČT) kvůli sporům s ředitelem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...