Ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Od Nečesaného po kauzu hidžábu ve škole. Význačná rozhodnutí roku 2019

  • 26
Jaká justiční rozhodnutí patřila v roce 2019 k nejzajímavějším či dokonce průlomovým? Soudci udělali v uplynulém roce tečku za případem Lukáše Nečesaného, který se táhl od roku 2013. Zastali se také dívky s hidžábem nebo rozhodli o zdanění církevních restitucí.

Hidžáb ve škole u Nejvyššího soudu

Pražský městský soud pravomocně zamítl žalobu somálské dívky na střední zdravotnickou školu, s níž vedla spor o nošení hidžábu ve výuce, již v roce 2017. Cizinka v žalobě tvrdí, že ji škola nepřímo diskriminovala, protože jí zakázala nosit na hlavě šátek. Požadovala omluvu a odškodnění 60 tisíc korun.

Celá kauza ovšem v lednu 2018 zamířila k Nejvyššímu soudu, kam advokátka cizinky podala dovolání. Nejvyšší soud se somálské dívky zastal začátkem letošního prosince. Zákaz muslimského šátku při teoretické výuce nemá žádný legitimní cíl. Česká republika musí akceptovat a tolerovat náboženský pluralismus, nesmí diskriminovat či naopak bezdůvodně zvýhodňovat některý z náboženských směrů, rozhodl.

Emoce o hidžábu u soudu v roce 2017:

Spor o církevní restituce

Ústavní soud v říjnu rozhodl o zrušení daně uvalené na finanční náhrady v církevních restitucích. Spornou část zákona zrušil. Zdanění původně dříve prosadila vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM a SPD, když přehlasovala veto Senátu. Prezident Miloš Zeman zákon podepsal v květnu.

„Dodatečné snížení finanční náhrady za křivdy způsobené zločinným komunistickým režimem míří proti demokratickým principům právního státu založeného na úctě a svobodám k právům člověka. Zákonodárce tím porušil principy právní jistoty, důvěry v právo, jeho předvídatelnost a ochrany nabytých práv jako stěžejní principy demokratické společnosti. Porušil též právo dotčených subjektů vlastnit majetek,“ konstatoval tehdy soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.

Napadený zákon měl jen tři stručné články, jejichž účinnost se projeví 1. ledna 2020 v zákonech o daních z příjmu a majetkovém vyrovnání s církvemi. Pokud by Ústavní soud nezasáhl, pak by náhrady podléhaly 19procentnímu zdanění.

Nečesaný zproštěn viny

Nejvyšší žalobce Pavel Zeman nepodal dovolání proti zprošťujícímu rozsudku v kauze Lukáše Nečesaného, který čelil obžalobě z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Zproštění je tedy platné.

Naposledy vrchní soud v březnu potvrdil zprošťující rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové. Byl to už třetí pravomocný verdikt v kauze, ty předchozí vždy zrušil Nejvyšší soud po dovolání obžalovaného. Slovo „definitivně“ bylo přitom v málokterém soudním případu tak relativní, jako v obžalobě Lukáše Nečesaného obviněného za čin z roku 2013. Ukazuje to i přehled verdiktů. 

Soudní rozhodnutí v kauze Lukáše Nečesaného:
DATUMSOUDROZHODNUTÍ
1. 9. 1. 2014Krajský soud v Hradci Králové16 let vězení
2.10. 3. 2014Vrchní soud v Prazevráceno k novému projednání
3. 21. 5. 2014Krajský soud v Hradci Králové16 let vězení
4.23. 7. 2014Vrchní soud v Prazepravomocně 13 let vězení
5.20. 5. 2015Nejvyšší soud ČRvráceno k novému projednání
6.1. 4. 2016Krajský soud v Hradci Králové13 let vězení
7.31. 8. 2016Vrchní soud v Prazepravomocně 13 let vězení
8.29. 3. 2017Nejvyšší soud ČRvráceno k novému projednání
9.20. 11. 2017Krajský soud v Hradci Královézproštěn obžaloby
10.23. 3. 2018Vrchní soud v Prazevráceno k novému projednání
11. 14. 5. 2018Krajský soud v Hradci Královézproštěn obžaloby
12. 28. 11. 2018Vrchní soud v Prazevráceno k novému projednání
13.5. 2. 2019Ústavní soud ČRvěc musí projednat vrchní soud
14. 27. 3. 2019Vrchní soud v Prazepravomocné zproštění obžaloby

David Rath do vězení

David Rath je vinen. Odvolací pražský vrchní soud rozhodl v takzvané první větvi korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana a poslal ho na sedm let do vězení. Soud mu uložil i desetimilionový peněžitý trest a sedmiletý zákaz působit v samosprávě.

Někdejší hejtman čelil obžalobě z přijímání úplatků za zmanipulovaná výběrová řízení na zakázky. Předseda senátu Pavel Zelenka potvrdil vinu manželů Kottových, ty poslal do vězení na 6 let. Snížil tak původní tresty.

Jsem odsouzen za poškozování zájmů „nové říše“, komentoval Rath:

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však následně podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle Zemana je rozhodnutí Vrchního soudu „flagrantně vadné“ a nesprávné. Dovolání k Nejvyššímu soudu podal také sám Rath

Nečasová a Rittig

Za zneužití Vojenského zpravodajství zpřísnil v březnu odvolací soud Janě Nečasové, dříve Nagyové i třem obžalovaným zpravodajcům podmíněné tresty a zákazy činnosti. Do vězení je neposlal. Nečasové uložil tříletou podmínku a desetiletý, tedy maximální zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy. 

Nečasová podle rozsudku zosnovala zneužití pravomoci, když v roce 2012 nezákonně zaúkolovala zpravodajce, aby zařídili sledování premiérovy tehdejší manželky Radky. Získáním informací o její předpokládané nevěře chtěla uspíšit Nečasův rozvod.

Lépe dopadla někdejší šéfka kabinetu v listopadu. Tehdy ji Městský soud v Praze zprostil obžaloby v kauze údajného vyzrazení utajované informace Bezpečnostní a informační služby. Společně s ní také lobbistu Iva Rittiga a jeho právníka Davida Michala. Verdikt nicméně není pravomocný, státní zástupce se obratem odvolal.

Od Mynáře po Babiše

Co dalšího přinesl letošního rok?

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář v lednu stáhl správní žalobu na Národní bezpečnostní úřad ve věci neudělení své bezpečnostní prověrky. Kancléř to zdůvodnil obavou o spravedlnost procesu.

Nejvyšší soud nevyhověl stížnosti exministra spravedlnosti Jana Kněžínka kvůli odložení trestního oznámení Hradu na brněnského politika Svatopluka Bartíka. Ten předloni před volbami na Facebooku napsal, že prezident Zeman má rakovinu.

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu zahájil stíhání někdejšího generálního tajemníka KSČ Miloše Jakeše, bývalého předsedy vlády Lubomíra Štrougala a exministra vnitra Vratislava Vajnara. Klade jim za vinu zneužití pravomoci, a to v souvislosti s používáním střelných zbraní na československých hranicích. 

Správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josef Monsport podal žalobu na bytové družstvo Svatopluk o zaplacení 21 milionů za nájem za byty v Horoměřicích za poslední tři roky. Družstvo Svatopluk neuspělo ani u Ústavního soudu, kam podalo stížnost proti verdiktu Nejvyššího soudu, na základě kterého mají někdejší klienti H-Systemu vyklidit domy v Horoměřicích u Prahy.

Pražský vrchní soud potvrdil, že smlouva, na jejímž základě poskytuje Karolína Milerová povolení k výrobě produktů s pohádkovou postavičkou Krtečkem, je neplatná.

Vrchní soud také rozhodl v případech bratrů z Nizozemska Armina a Aräshe Nahvi, kteří v Praze zbili číšníka.

Nejvyšší soud odmítl dovolání důchodce Jaromíra Baldy, jenž dostal čtyři roky vězení za teroristický útok na železnici a za vyhrožování teroristickým činem. Pokácel stromy na koleje, chtěl vyvolat strach z islámu a migrační vlny. 

Číšník káral cizince za vlastní alkohol, ti ho zbili do bezvědomí (duben 2018):

U Nejvyššího soudu letos uspěla ČSSD. Soud vrátil jeji spor s dědici právníka Zdeňka Altnera prakticky na začátek. Opět bude rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 1.

Prezident Miloš Zeman se podle nepravomocného rozhodnutí soudu nemusí omlouvat vnučce novináře Ferdinanda Peroutky

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý byl uznán vinným v druhé části korupční kauzy s nemocničními zakázkami.

Ústavní soud odmítl stížnost Německého řádu, který se domáhal vydání hradu Bouzov. Památka je ve vlastnictví státu.

Tentýž soud dal také Romanu Janouškovi v případu sražené ženy šanci na nový proces. Justice musí znovu rozhodnout o návrhu na obnovu řízení, původně pražské soudy návrhu nevyhověly. Janouškovo jméno se objevilo letos v české justici dvakrát. Státní zástupce podal obžalobu v kauze odposlechů primátora Pavla Béma a lobbisty. Oba muži vinu ze zneužití pravomoci a ohrožení utajované informace odmítají.

Na svobodu se podíval po 2,5 letech ve vězení lobbista Marek Dalík.

Bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník dostal podmíněný trest kvůli výrokům na adresu homosexuálů, Romů a Židů. 

Exministr Robert Pelikán podle Ústavního soudu porušil při vydávání do USA práva údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina.

Na konci roku bylo také obnoveno trestní stíhání Andreje Babiše a Jany Mayerové v kauze Čapí hnízdo


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video