Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Praha zažila největší protest taxikářů. V pátek si ho chtějí zopakovat

  9:59aktualizováno  16:15
Stovky taxikářů ve čtvrtek v Praze protestovaly proti řidičům společností Uber a Taxify. Dopoledne se sešikovali na Strahově a v půl druhé se rozdělili na dvě kolony a vyrazili do centra města. Po téměř třech hodinách demonstraci ukončili. V pátek ovšem chtějí svůj protest zopakovat.

Na Strahově se sjelo podle odhadu reportérů iDNES.cz asi sedm set taxikářů, podle organizátorů jich byl dokonce dvojnásobek. Je to zatím největší protest, jaký Praha zažila. Protestovat podle svých slov chtějí i v pátek.

Poprvé se na demonstraci podílí i největší česká organizace, která taxikáře sdružuje, Asociace koncesionářů v taxislužbě (AKT). Dříve přitom blokování pražských ulic odsuzovala.

Taxikáři vyzvali vládu, aby s nimi přišla situaci řešit. Když se protestující dozvěděli, že se o jejich akci zajímá i premiér Andrej Babiš, zopakovali pozvání přímo pro něj.

„Vyzýváme Andreje Babiše, aby za námi přijel a vysvětlil nám, jak to vypadá, když jeho vláda maká. Jsou tady mezi námi i jeho voliči a spousta lidí mu věří,“ řekla místopředsedkyně AKT Karolína Venclová. 

„Mně nikdo nepsal, nikdo mne nikam nepozval, takže, když mne někdo pozve, tak si je rád vyslechnu,“ prohlásil Babiš. Na protest tedy nakonec nedorazil a věnoval se jednání vlády. Babiš ve svém prohlášení dodal, že taxikáři už dříve jednali hlavně s magistrátem a ministrem dopravy Danem Ťokem.

Ministr Ťok rovněž oznámil, že se za protestujícími nechystá. Bude s nimi jednat až na pravidelné schůzce 23. února. „Musím přiznat, že jsme zvažovali, jestli za taxikáři dnes pojedeme, ale k ničemu by to nevedlo. Scházíme se pravidelně zhruba každých 14 dní, a dnešní protest proto považuji za nešťastný. Taxikáři si berou jako rukojmí obyvatele Prahy,“ uvedl Ťok.

Taxikáři byli reakcemi znatelně rozladěni. „Už nevíme, co máme dělat. Dobře, když to tak chtějí, tak sjedeme do města,“ řekl iDNES.cz jeden z řidičů.

Protestující řidiči byli ochotni počkat na premiéra či ministra do 13:00. Když nikdo z vlády nepřijel, vyrazili protestovat do centra. Cílená blokáda provozu začala před hlavním nádražím. Taxikáři v obou pruzích zpomalili a popojížděli zhruba desetikilometrovou rychlostí.

Diskuse taxikářům nestačí

Policie záhy kvůli pomalé jízdě zastavila první dvě auta taxi, která vedla jednu z kolon ve směru od Hlávkova mostu. Jednoho z řidičů policisté zadrželi, protože měl zákaz řízení.

V pondělí se v Praze uskutečnila schůzka zástupců několika taxi dispečinků, ministerstev a také společností Uber, Liftago či Taxify. Ani ta však protesty neodvrátila. 

Taxikářům se nelíbí, že mnoho řidičů společností Uber a Taxify nedodržuje platný zákon, když mimo jiné nevyužívají taxametry, nevlastní potřebné taxikářské licence, ani neskládají zkoušky z místopisu. Důvodům, proč taxikáři protestují, jsme se podrobněji věnovali už ve středečním článku.

Jednotlivá ministerstva přitom s argumentací taxikářů do jisté míry souhlasí, ale nemají prý zatím možnost, jak situaci napravit.

Ministerstvo dopravy sice připravuje novelu zákona, která má společnosti jako Uber a Taxify donutit vyžadovat od svých řidičů všechna potřebná oprávnění, ale ta nebude připravena dříve než za rok. Novela má současně také umožnit, aby řidiči k účtování ceny nemuseli využívat taxametr, ale pouze aplikaci, což dnes není legálně možné.

I to je jedním z důvodů, proč se řidiči Uberu a Taxify povinnostmi, které jim ukládá zákon, příliš neobtěžují. Bez taxametru totiž stejně nemají šanci projít případnou kontrolou. Na druhou stranu by ale nutnost větší byrokracie mohla mnoho zájemců o občasný přivýdělek u zmíněných aplikací odradit.

Otázkou ale je, jestli protesty taxikářů celé situaci prospějí. I v minulosti se totiž spíše obrátily proti nim samotným. Mnoho Pražanů totiž na sociálních sítích po posledních protestech prohlásilo, že už běžné taxi nikdy nevyužije. A následně to potvrdil i Uber, když uvedl, že se mu po demonstracích zdvojnásobil počet klientů i zájemců o to, stát se řidičem Uberu.

Autor:
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....