Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Možná jsem byl naivní, říká Langer o lobbingu pro Mrázkova známého

  7:32
Ministr vnitra Ivan Langer přiznává, že v roce 2000 lobboval za zájmy podnikatele Luďka Sekyry. Ten udržoval úzké kontakty s mafiánem Františkem Mrázkem kvůli chystané koupi největší české stavební firmy IPS. „Ano, pomáhal jsem Sekyrovi s prosazováním tohoto projektu,“ přiznal Langer.

Ministr vnitra se dostal do potíží kvůli „krakatici“ kolem podnikatele Mrázka. Udržoval kontakty s Mrázkovým známým, podnikatelem Sekyrou. | foto: Lukáš BíbaiDNES.cz

Langer říká, že Sekyrovi pomáhal z patriotismu, aby pomohl české firmě.(Luděk Sekyra se odmítá ke kontaktům s Langerem vyjádřit.

Jak se znáte s podnikatelem Luďkem Sekyrou?
Neviděl jsem ho asi tři roky. Dřív jsem se s ním vídával, byli jsme několikrát na golfu, hráli jsme tenis, potkali jsme se na několika vernisážích.

Proč jste se stýkali?
Jejda, víte co, pojďme si nehrát na schovku. S Luďkem Sekyrou se znám někdy od roku 1999, nicméně poslední tři čtyři roky jsme se potkali nejvýše náhodou na nějaké společenské akci.

Tykáte si?
Ano, tykáme si.

. PŘEČTĚTE SI TAKÉ:

Za Sekyrovu firmu napojenou na kmotra Mrázka lobboval i Langer

Byl jste s panem Sekyrou v kontaktu kvůli koupi stavební firmy IPS?
Ano, byl. Sekyra mě oslovil a představil svoji firmu jako český podnik, který se chce ucházet o koupi IPS. S tím, že by bylo fajn, kdyby největší česká stavební firma skončila v českých rukou. Požádal mě o přímluvu při zajišťování financí na koupi akcií.

Proč jste lobboval za zájmy soukromého podnikatele?
Možná jsem blázen, ale mám v sobě zdravý český patriotismus a jsem přesvědčen, že všechno, co tady bylo postaveno, nemusí přecházet do cizích rukou. To není žádná xenofobie, je to prostě moje přirozená reakce a podstata mé existence, že když přichází český podnikatel a chce vybudovat firmu, která bude v českých rukou, tak se mi to líbí.

Sekyra se na vás tehdy obracel jako na místopředsedu ODS?
On se na mě obracel jako na Ivana Langera, kterého znal.

Asi to souviselo s vaším politickým postavením.
Jejda, ale to mi kladete otázky, které by měl odpovědět někdo jiný. Líbil se mi jeho projekt, a tak jsem mu slíbil podporu, a dokonce jsem se kvůli tomu i setkal s tehdejším náměstkem ředitele IPB Liborem Procházkou.

Co jste Procházkovi řekl?
Ptáte se mě na věc, o které už ani nevím, v jakém roce se odehrála. 2000? Šel jsem za Liborem Procházkou a poprosil ho, pokud by to ekonomicky vycházelo, aby Sekyrovi vyšel vstříc a aby se toho IPB účastnila jako banka. Jestli to byla jedna nebo dvě schůzky, to už nevím.

. DO ČEHO SE LANGER ZAPLETL

Jak Langer pracoval v zájmu podnikatele Sekyry, který udržoval kontakty s kmotrem mafie Mrázkem

V roce 2000 pomáhal realitnímu magnátovi Luďku Sekyrovi získat největší stavební firmu v Česku – IPS (Inženýrské a průmyslové stavby).

Sekyra spolupracoval na projektu s později zavražděným kmotrem podsvětí Františkem Mrázkem. Langer tak vlastně pomáhal zájmům Mrázka, který vytuneloval z pěti bank miliardu korun a jenž je podezřelý z objednání tří vražd.

Langer nosil Sekyrovi důležité informace z ODS. V zájmu Sekyry se také scházel s představiteli Komerční banky, která řídila prodej akcií IPS. A pak se snažil prosadit u IPB, aby dala Sekyrovi na IPS úvěr 1,5 miliardy.

O projektu Sekyry přesvědčoval Langer (podle odposlechů) své spolustraníky, ale i vládní spojence u ČSSD, třeba náměstka ministra financí Jana Mládka.

Intervenoval jste ve prospěch plánů pana Sekyry i na jiných schůzkách?
Víte, buď se mnou hrajte fér a klaďte mi otázky, které si můžu regulérně pamatovat, anebo ne. Z té doby si pamatuju jenom to, co jsem už řekl.

Víte, že byl Luděk Sekyra v úzkém kontaktu s mafiánem Františkem Mrázkem?
Jsem rád, že konečně hrajeme fér. Pro mě je to, co jsem si přečetl v novinách (MF DNES už včera psala o napojení Sekyry na Mrázka; pozn. red.), absolutní šok a nevím, jak se s tím mám vypořádat. Já jsem jednal na základě mé znalosti Luďka Sekyry, na základě jeho žádosti v absolutní dobré víře. To, že on byl v kontaktu s lidmi jako František Mrázek, je pro mě absolutní šok.

Nic takového jste ani netušil?
Jak bych to měl probůh tušit? Kdybych něco takového tušil, vyrazil bych se Sekyrou dveře. My jsme se znali několik let předtím, považoval jsem ho za osobu z mého pohledu důvěryhodnou. Byl to kluk, který z ničeho postavil poměrně velkou a úspěšnou firmu, která chtěla dál růst. A to se mi líbilo.

Známe obsah odposlechů mezi Františkem Mrázkem a Luďkem Sekyrou. Oni se o vás bavili poměrně hodně často a z jejich řeči vyplývá, že jste byl společně s poslancem Vlastimilem Tlustým jedním z jejich klíčových lobbistů.
Ale to mě činíte odpovědným za něco, co konal někdo úplně jiný. Já vám říkám naprosto jednoznačně, že moje angažmá bylo definováno a motivováno tak, jak jsem popsal. Opakuji, že to, co jsem se o Sekyrovi teď dozvěděl, je absolutní šok.

Mrázek se Sekyrou mluvili i o tom, že jste během lobbingu absolvoval další schůzky, například jste se prý chystal sejít s tehdejším ministrem financí Pavlem Mertlíkem.
Já? Ne, ne. Ne, s panem Mertlíkem jsem o tom nikdy nemluvil, pokud si pamatuju. Tady bují jedna obludná věc. Vy na základě rozhovoru dvou lidí, kteří o mně mluví, dovozujete, že jsem jednal tak, jak si oni říkají. A to já kategoricky odmítám. Je pro mě absolutní zklamání, že Luděk Sekyra, kterému jsem důvěřoval, mohl mít takové vazby.

Jste aktuálně v kontaktu s panem Sekyrou?
Ve čtvrtek večer mi poslal esemesku: "Bylo by dobré se setkat." (Bylo to těsně poté, co Sekyra obdržel dotaz MF DNES ohledně svých kontaktů s Mrázkem; pozn. red.) Moje odpověď zněla: "Po tolika letech? Proč?" Teď, když jsem četl noviny, už vím. V tuhle chvíli velmi přemýšlím, jestli se vůbec mám jím navrhnuté schůzky účastnit.

Byl jste v souvislosti s lobbingem pro Sekyru v kontaktu s poslancem Vlastimilem Tlustým?
Nikdy jsme o tom nemluvili.

Vědělo o vaší podpoře Sekyrovi i tehdejší vedení strany v čele s Václavem Klausem?
Ne, tohle nemělo se stranou nic společného.

Dělal jste pro pana Sekyru i něco dalšího, kromě projektu IPS?
Nedělal.

Sliboval vám Sekyra, že když to s IPS dobře půjde, dostanete nějakou odměnu?
Ne. Dělal jsem to proto, že se mi ten projekt líbil. Ať si kdo chce co chce říká, není za tím nic jiného.

Jste ministr vnitra. Neměl byste vyvodit politickou odpovědnost z toho, že jste podporoval Mrázkovu skupinu, i když tvrdíte, že nevědomky?
Ale tohleto je největší humus, který jste mohl vypustit z úst. Vy mi teď tvrdíte, že jsem podporoval nějakého Mrázka. Já jsem byl podveden tím, co se odehrálo. Já s tím mám společného to, co jsem řekl. A jestli... nic. Vy to stejně všechno nahráváte, takže si to zítra přečtu.

Vy jste se opravdu nezajímal o to, kteří lidé za podnikáním Luďka Sekyry stojí?
Nezajímal. Možná to bylo naivní, možná to bylo hloupé, nicméně promiňte, skandalizovat za tohle člověka? To ne. Já tuším, že teď budu účelově vtahován do celé hry. Kdyby za mnou dnes opět přišel český podnikatel s podobným projektem jako Sekyra, tak bych nepochybně jako hrdý patriot pomáhal znovu. Na rozdíl od té doby bych si dnes zatraceně dobře prověřil, o koho se jedná.

Bylo tehdy více podobných podnikatelů, kteří po vás chtěli pomoc?
Nebylo. Já vás chci poprosit o jedno jediné. Já nejsem Vlastimil Tlustý. A jestli mě hodíte do stejného pytle – tři tečky. Nikdy jsem neměl co skrývat, jako jediný z vrcholných politiků mám dvě bezpečnostní prověrky na nejvyšší stupeň.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Nechte si urážky, vzkypěla Jermanová. Migrační pakt vyvolal v debatě hádku

19. dubna 2024  16:46

Téma migračního paktu pořádně rozohnilo poslance, kteří se mu věnovali ve čtvrtek v pořadu 360° na...

V Polsku zatkli podezřelé z útoku kladivem na spolupracovníka Navalného

19. dubna 2024  11:29,  aktualizováno  16:32

Ve Varšavě byli 3. dubna zadrženi dva podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Britští lékaři dělali pokusy na dětech, infikovali je nakaženou krví

19. dubna 2024  15:44

Britští lékaři v 70. a 80. letech minulého století prováděli pokusy na dětech, stovky lidí...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...